2007-07-03

Små sommarchanser

Trots kyliga regnnätter och blåsiga dagar är det med visst hopp jag träder in i ledigheten. Nu innebär det så kallade semestrandet betydligt fler åtaganden än att bara sitta och slöa bakom ett flöte, eller att uggla vid ett spö under ljumma nätter. Men lite fritid innebär ändå några teoretiska chanser till sköna vattenupplevelser.

Och vad tar en öbo sig till mitt i stekheta sommaren? Havsöringarna är väl fjärran och gäddorna utdöda? Ja, ni som känner mig vet att jag gärna metar. Flötmete efter sutare, ruda eller sarv är favoritpyssel under sisådär halva året. De uppräknade firrarna räcker nog och blir över egentligen. Men du kan bida din tid med jakter på andra arter också. Utan att lämna ön ...

Havets strömmar och svall för med sig fiskmat i olika riktningar. Kvällsvarma vikar runt hela ön kan hålla stim av aggressivt jagande idar under sommaren. Ta dem på torrfluga, eller meta med flytande bröd. Eller så väntar du in kvällen på en kustremsa där du kan förvänta dig kallare vatten. De där blanka öringarna som du gick bet på i våras är inom räckhåll, oftare än vad vi anar; det råder inget tvivel om det.

Platta och luriga skrubbor leker tittut längs bottnarna. bottenmete med fiskstrimlor eller räka brukar fungera utmärkt, liksom en ringlande daggmask.
Den som äger en skuta av dignitet kan säkerligen lura upp en glad lax en bit ut. Men möjligheterna på hemmaplan, just runt hörnet, är så många att de räcker gott och väl. Dessutom ger de kunskap som du kan följa upp och utveckla - istället för att hatta runt på tusen nya saker hela tiden. Fokusera nära istället för att bara drömma dig mot fjärran.

Kanske tycker jag så här för att tiden är knapp. Fönsterlister ska målas, gräs ska klippas, barnen ska besegras i ädelt och spännande vattenkrig och ledigheten ska utnyttjas till bristningsgränsen. Men just därför är det så praktiskt att kunna smita iväg med ett spö och en väska över axeln. Man kan ju alltid ha lyckan att återvända med en knippe middagsfirrar. åtminstone till middagen dagen därpå. Ty, det är ju som så, att även små fisketurer tenderar att sträckas ut till ganska långa upplevelser. I både tid och rum.

Inga kommentarer: