2009-02-02

Frost, försök och fiskapplåder

Nattkylan nyper nästan fast frosten mot marken. Vi tvekar länge . Men när en efterlängtad sol smeker blankvattnet ser det så vackert ut att det får bli ett eftermiddagsförsök.


Lågvatten, glasklart och minusgrader. Mycket svårare kan det inte bli. Vi vadar ut och prickar av alla ställen där fisken normalt rör sig. Vi får leta en stund. Ett stråk av kalkfärgat vatten, några småkrusningar på snedden. Och där sitter den.

I den här typen av vinterväder är plötsligt kusten ett acceptabelt utflyktsmål för folk och fä. Den sedvanliga ensamheten är utbytt mot söndagsflanörer, hundrastare och korvgrillare. Ett påpälsat promenadsällskap applåderar drillning och landning. Det känns absurt. De dova vantapplåderna dör ut när jag krokar av fisken och släpper tilbaka den. Blank, men bara knappa halvmetern. En annan fisk visar sig i en svagt rullande våg. Ointresserad. Fredrik tappar en öring, sen räcker det. Isen tar över och klär in spöringarna. Det är fanimej så kallt att det nästan bottenfryser i lågvattnet. Nu räcker det för ett par dagar. Vi har i alla fall fått fisk - vilket uppenbarligen inte alla belönats med de senaste turerna.

8 kommentarer:

Herr D sa...

Härlig bild, Även fast man vet att verkligheten ter sig annorlunda innanför vadarna så ser det skönt ut, o ni fick ju drilla ;-)

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack! :)

Jo, ibland undrar man trots allt vad man håller på med...

Anonym sa...

Tjennare. Fick min första öring för året i måndag, så nu ligger 1,5 kilo file i frysen o väntar på gravning :)
Har du nått tips? heller ska man göra som med lax?

Följer alla bloggar på fiskeland Gotland ivrigt varje dag, tycker ni gör ett grymt jobb.

Mvh Erik

Nicka - fiskebloggaren sa...

Halloj. Tack för komentarerna och grattis!

Du kan grava den precis som om den skulle ha varit en lax. Jag kan inte påstå att det finns någon större skillnad i smaken.

Däremot älskar jag överlag en lite frisk/syrlig smak av lime till lax- och öringsgravningar. Riv ner lite tvättat limeskal, till exempel.

Anonym sa...

Makalöst snyggt foto nicka. foton, text och fiske i världsklasss

Jarkko Pykilä sa...

Nice bild :)

Anonym sa...

Jag kan hjälpa till med ett bra lite annorlunda recept på gravning. o gott är det oxå..

Salt o Socker, 60/40 Gnid in filéerna noga. fortast går det om man tar av skinnet innan gravning. 7-8 timmar kommer att räcka till öring.

Efter salt o socker massage lägger man Gari, japansk inlagd ingefära, finns i alla butiker vid sushi prylarna, o häller med spadet som kommer i påsen i med allt i en plast påse. Smaka lite grann det bör smaka skit nu otroligt salt.

Efter 7-8 timmar skrapar man bort allt salt o socker med knivsryggen, framifrån bakåt. Skrapa noga.

blanda vita o svarta sesam frö o doppa ovansidan av filéerna i dem.

Om man har tid o ork är det lätt att göra en passande sås till. hälften socker hälften kikkoman soya, red av med maizena.

Gott till är wasabi kräm. blanda wasabi pulver med crème fraich.

Vill man va lite käck är det sjysst att köpa lite wasabi ärtor, krossa dem o servera till laxen.

-F

Nicka - fiskebloggaren sa...

Där satt den, kocken! Wasabi måste vara en av gudarnas gåva till mänskligheten. Kanon.