2012-01-19

Lite grumligt, lite klart, lite hopp

Man kan inte avvakta hur länge som helst. I mitt fall helst inte mer än någon enstaka dag. Det spritter av rastlöshet efter för lång tid utan kustkontakt. Men i omilda kulingvinder som trycker upp högvattnet i skogsbrynet är det inte annat att göra. Avvakta. Jobba. Planera och drömma.
När jag hämtar upp Kenny på angiven plats är vinden frisk igen. Flaggstångslinorna rappar och slår. Vi tar en kaffe och skapar en färdplan.  




Så här kan det se ut. Varthän vi än kommer är det stråk av grumligt, grönmjölkigt, eller - ännu värre - gråbrunt, vatten långt ut från land. Dit kastar man inte ens i medvind med topptrimmad rulle och rätta knycken. Vi åker vidare, går bet, letar, fikar, funderar och sätter allt på ett kort. Inte heller här är det fullkomligt, men åtminstone acceptabelt. En havsörn, en gärdsmyg och en liten förhoppning om att det halvgrumliga ska fungera. Härliga kust. Regnet piskar på tvären och Kenny hör nästan inte mitt vrål genom vindarna när den första fisken nyper på i hårda vågor över stenarna.






Den är urstark, hoppar direkt, rusar och hoppar igen. Två celcius i vattnet, något liknande i luften. Imponerande styrka. Kenny filmar och skrattar ikapp med mig. Vilken skönhet. En fisk, nästan helt utan prickar, med kritvit buk, vita fenor och en slimmad kropp, som gjord för tuff sjö och hetsjakt på smådjur. En sådan fisk förtjänar ett långt liv. Den har sannolikt aldrig stött på en människa förut. Jag släpper den och hoppas att den undviker sådana möten framöver också. Men, det är klart ... Jag träffar den gärna igen - om något kilo eller så. I lite skummande bakvatten travar jag ut och får vågor i ryggen och salta stänk över huvan. Några mindre öringar hugger, de flesta hoppar av, men ytterligare någon folieblänkande fisk sitter på ända in. Snart faller mörkret och snöslasket på samma gång, men då färdas vi hemåt. Inte illa, ändå.


Tack för fotohjälp, Kenny! 

24 kommentarer:

Henrik sa...

Nicka. Du får sluta att skriva så bra. Du får sluta att få så fina fiskar. Du får sluta att bo på Gotland. Nu går jag och lägger mig.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Men Henrik då. Jag rodnar, men flyttar nog inte.

Johan sa...

Hel plötsligt är det väääääldigt lång tid kvar till öringveckan på "öijn" i april !
Stort grattis till en kanonfisk !

Anonym sa...

Helt enig med Johan!
Snygg, snygg fisk. Grattis :-)
/Jacob

Anonym sa...

Sjukt fin fisk, så blank, så fet!!
Vill oxå ha på en sån =)

Grattis!

//R

Linus sa...

Det är med stor ödmjukhet jag bockar för dina rapporter! Du pratar öringens språk! Av ren nyfikenhet; vilket bete ligger dig närmast om hjärtat stormiga vinterdagar? Du verkar köra en hel del epoxy, men de kastar bara bra i Stockholms skärgård enligt mig.:)

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tackar allihop.

@ Linus - Jag tror inte så mycket på det där med att ett visst bete skulle funka här men inte där, eller att en färg är det enda som duger för vissa fiskar. Jag tror på att man ska fiska med det man själv behärskar, gillar och tror på. That's it. Jag använder ett fåtal modeller av beten som jag vant mig att fiska med. Antagligen skulle en anna fiskare inte hålla med mig om att de är de bästa.

Men att tro att en viss sorts material eller form gör att en viss stam av fiskar tittar bort, men gapar över nästa tror jag är 99 % rappakalja. En fisk är en relativt primitiv varelse som visserligen kan vara tveksam ibland, men som oftast är en opportunist som äter det som verkar ätbart.

jag utvecklar faktiskt det här ämnet en smula i Fiskejournalen nummer 4 (*ohöljd reklam*). :)

Linus sa...

Håller med! Däremot tror jag mycket på form, storlek och funktion. Jag tror rörelsemönstret kan vara viktigt och framför allt storleken. Jag tror fisken är ganska så medveten om sin metabolism. Men nyfikenhet grundar sig egentligen i mina funderingar kring om det är bättre med små eller stora drag när vattnet är som kallast. Många gillar stort, jag gillar smått! Därför är det jag givetvis intresserad av vad en fiskeguru som dig tänker kring det hela. Men att du är ateist accepterar jag!:)

Nicka - fiskebloggaren sa...

:) Guru vill jag nog inte kalla mig själv.

Ateist ... hehehe ... Det är att ta i, men jag tror att det är HUR och VAR du fiskar betet som är det mest avgörande. Och det där "hur" är ju inte bra beroende på betet utan hur väl det passar din fiskestil. Men storleken på betet kan säkert ha viss betydelse ibland, det tror jag.

Men jag fiskar sällan med pluttesmå beten. Jag vill kunna kasta betet hyfsat bra, ha kontroll över det i ruskväder och kunna presentera det på någon form av sätt jag tror är rätt.

Skitfiske på dig!

Anonym sa...

Snygg Bild på Havsöringen! :) // Jarkko Flugfiskesnack.se

Anonym sa...

Vi kanske inte skall skylta med vårat fiske alltför ofta.

Johan sa...

En missunnsam och avundsjuk gammal surgute? Tvärtom nicka. Ge oss mer för du lär dessutom folk vett och regler
Kör vidare!!!!!

Anonym sa...

Jag är varken missunsam eller avunsjuk.Vi har redan problem med för många fiskare som inte följer etik och moral. samt förbannade markägare som får sina vägar sönderkörda.Därför skall vi vara rädda om och vårda allemansrätten på Gotland.Den är unik och får inte bli förstörd av för många utnyttjare som inte förstår innebörden av detta.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej anonym och alla andra!

Det här är förstås en fråga och ett ställningstagande som jag ofta återkommer till. Dessutom kan man diskutera den i timmar, vilket inte finns läge för här. Så låt mig bara sammanfatta det lite snabbt:

1. Det finns helt andra personer och företeelser som arbetar för att marknadsföra Gotland som fiskedestination. Jag har säkerligen bidragit med det, men det är inte jag som går i bräschen för det.

2. Gotland som fiskedestination är redan vida känt. Lite konstigt är att du (anonym) hojtar om det NU. Min blogg har funnits sedan 2006 och FiskelandGotland och andra sidor (även flera bloggar) ännu längre än så.

3. Att ökningen av hitresta har blivit så påtaglig på senare år beror på många saker, men det kan nog bara delvis ”skyllas” på min blogg. TV-program och hitresta tidningsfolk bidrar nog i avsevärt högre grad. Om det nu verkligen är ett problem med fler människor här... Det är ett tveeggat svärd.

Jag har haft dubier kring mina rapporteringar, det ska gudarna veta. För jag trivs också när det är tyst och ensligt. Och jag är oroad över det stora antalet sportfiskare.
Men jag tycker att när nu alla redan vet det mesta som finns att veta om Gotland tar jag tillfället i akt och proklamerar sparsamt uttag av fisk, försiktighet med djur och natur och så vidare. (En notering: allemansrätten finns överallt i Sverige!).

4. Min åsikt är att min blogg kan berätta just det här – och även saker som att man inte ska göra markägare förbannade. De debatter och diskussioner som dyker upp här ibland visar att det kan vara helt korrekt att det funkar så. Vi bildar opinion mot folk som inte har huvudet påskruvat.

Här finns ett forum där vi exempelvis kan hitta vägar till att få igenom uttagsbegränsningar, på sikt få stopp på dödens nät som vadas ut och mycket annat. Jag ser att det finns möjligheter till sådant, men man når inte det genom att sitta tyst och gnälla bakom stängda dörrar.

5. Slutligen är det ett sätt för mig att kunna hålla kontakten med fiskeintresserade här och var. Jag undviker t ex kategoriskt att slänga ut hundratals bilder på facebook, eller rapportera i Fiskejournalen om allt jag företar mig. Jag håller en något lägre profil. Bloggen har visserligen (trevligt nog) en hel del besökare, men det är ändå en begränsad skara.

Så, vad tycker ni där ute? Ska jag sluta blogga nu?

Tomas sa...

Jag tror att det bara är ett fåtal Gotlänningar som ser turism som ett problem. En sportfiskare är i mina ögon oftast en pålitlig och naturvänlig person. Vad skulle Gotland vara utan turister? Sportfiskarna bidrar till att sprida ut besöken över året, hur många besöker Gotland i januari? Tänk på att detta skapar arbete och omsättning då ”turisten” spenderar pengar på boende, mat, transport m.m.

Ytterligare, svensken är stolt över allemansrätten, det är vi som har valt tillsammans att det ska vara så. Är det inte själviskt tänkt att en enskild person/grupp ska ha rätten till naturen som tillhör oss alla och är viktig för oss alla. Viktigt är självklart att informera om hur man ska bete sig och tyvärr finns det rötägg som förstör och utnyttjar.

Jag har en känsla av att sportfiske och sportfiske turism har ökat i hela Sverige, detta är något positivt då majoriteten av sportfiskare verkligen vill vårda naturen. Sportfiskare som en politisk grupp och opinion stärks kontinuerligt.

Nicka du gör ett kanonarbete med att informera om hur vi ska vårda vår natur. Det finns ett ord ”eldsjäl” som beskriver ditt intresse för den vilda gotländska öringen. Gör det du tror på, det är bara en liten självisk minoritet som menar att du gör fel.

Jag trivs också att fiska själv och kusten är gigantisk på ön.

Hälsningar
Tomas

Anonym sa...

Håller med Tomas. Dina berättelser och bilder behövs, och de ger inspiration kunskap mm
Det fins alltid några som ser problemen men om vi också hjälps åt att informera och lära fiskare som kommer till gotland hur de ska bete sig vinner vi på det.
- danne

Anonym sa...

Precis som du skriver här, så sprider du ett budskap om vett och etikett. Det har bidragit till att alla i min fiskekrets har minskat sitt uttag av fångad fisk väsentligt. (ok, C&R har vi alltid kört men nu släpper vi oftast även en fin matfisk).

Så det är oerhört viktigt att du fortsätter med ditt engagemang som skapar en bättre tillvaro för våra blanka gutar.

Ps. Såg åter igen, och nu i en annan å, att de ännu leker. Galet sent ju!

//R

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack för kommentarer och synpunkter!
Apropå leken så händer det vissa år (i vissa åar) att fisken leker ända in på senvintern. Men nu kan man ju tycka att det är lite skumt efter det funnits vatten ett bra tag ...

Anonym sa...

Ditt sätt att sprida information är inspirerande för oss som försöker hålla på etik och moral i vårt fiske runt kusten! Keep up the good work Nicka! /Kalle

Tomi sa...

En av de snyggaste fiskar jag sett såhärårs!
Vilka fenor på undersidan!!

Tomi sa...

Förresten ang debatten,jag tror att de som verkligen är fiskeintresserade(läs långsiktigt)tar inte upp mycket fisk.De som värnar om hållbara bestånd släpper tillbaka de flesta fiskarna. Sedan kan man ju alltid debattera om hur stor skada själva drillandet har,själv har jag ingen kunskap om detta.
För mig har din blogg resulterat i att jag fiskar mindre. Det räcker gott att för det mesta sitta i soffan med en kopp varma drycker och läsa och titta på dina eskapader och fina fiske!

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack, Kalle, tack Tomi.
Inte trodde jag att bloggen skulle få den effekten, Tomi. :)

Herr D sa...

Mycket vacker Öring!
Då man som gäst besöker Gotland i sitt intresses vägnar kan det vara på plats att bete sig som man alltid bör bete sig i naturen.
När vi är osäkra på en väg som ser/är privat ut brukar vi alltid fråga vid närmsta hus om det är ok att vi åker in för att fiska. Vi har aldrig blivit nekade då vi frågat.
Dock så vet jag att även "en del" markägare inte ser med blida ögon ens på de lokala fiskeguiderna det gäller inte bara tillresta. Om man bestämt sig för att var lite vresig så har man nog bestämt sig vem det än må vara.
Vad det gäller din blogg Nicka så kan jag bara säga att det är mycket tack vare den jag och många av mina vänner har blivit bättre fiskare i den mening vad det gäller att tänka till på vad man gör och hur man skall/bör bete dig i områden och med fisket utöver sunt förnuft som man önskar alla bar med sig innanför skinnet.
Alla är vi barn i början och jag tycker du är ett föredömme för oss andra att ta efter. Det jag lär mig av andra försöker jag även föra över till de mer oerfarna. På så sätt kan vi på sikt gå mot bättre tider.
Väl mött / Danne

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack Danne. Håller dessutom med dig i allt du säger (jag är bara tveksam över uttalandet om att min blogg gjort något gott för dig...). :)