Letande. Och nötande. Ofta ser gäddfisket ut så. Spejarögon på red alert. Dammoln på botten, små knäpp i linan, eller de där blodtryckshöjarna; långa skuggor som från ingenstans alls plötsligt befinner sig någon decimeter bakom betet. High voltage fishing. Gäddfiske med stabila spön, beten och linor. Nya vikar, nya grynnor, nya kanter och en ljudlös elmotor som puffar in oss sista biten. Högfrekvent kastande med swimbaits, eller mer tunggungkänsla med jerkbaits och pullbaits över gräsbevuxna undervattensängar. Någonstans där står drömfisken. Den stadiga madamen. Det här är livsbatteriladdaren som garanterat funkar.
På den steniga tångkusten är det andra visor än i skärgårdsmiljön. Här är det glesare mellan fina exemplar av Esox Lucius. Jag besöker små fläckar som andas nostalgi. Förr stod de gröna här, tätt packade och mätta på småtorsk. Idag ser havet annorlunda ut. Gäddstammen runt ön är inte borta, men i ett sämre skick än man kunde önska. Tro inte att de är vanliga bara för att du stöter på ett par stycken. De små fläckarna är färre, mer sällsynta och ofta förgängliga över tid. En dag är den tom, lika plötsligt som den överraskade positivt.
Jag gör ett par räder till både gamla trogna spots och något mer nyupptäckt. Efter en dag med en del kul kontakter får jag ett tips från goda fiskevänner och utvecklar en idé. När jag går på krokodiljakt här blir det andra grejor. Men självfallet använder jag gäddfiskets A & O – en pålitlig tafs. Jag använder hyfsat stora beten. Inte bara för att det är kul och för att det är gäddfiske på riktigt. Utan också för att faktiskt eliminera att öringen hugger. Knäppt, tycker några. Kul, tycker jag. De lite större betena har dessutom ytterligare en trevlig fördel: de åker inte lika lätt ner i gäddsvalget och fastnar som ett fjuttigt öringsbete ofta gör. Avkrokningsproceduren blir därmed skonsammare.
Den proceduren behövs plötsligt när det smäller på fina kustgäddor så det stänker om det. Härliga fajter med huvudskakningar och resoluta hårdhugg, från fiskar i fin storlek. Högspänning, på alla sätt.
(Nä, inga ställen, eller taktiska idéer kommer dessvärre avslöjas den här gången).
.
11 kommentarer:
Vackra bilder! Vi har själva jagat de gröna i Trosa idag. Lite glest mellan huggen..3 st på lika många fiskare. Tyvärr bom för mig men jag har haft en härlig dag och kunnat varva jerk med fluga.
Hälsar Anna
Tack, Anna.
Kanske inte de bästa förhållandena med kyliga nätter och solskensdagar, men det är ju alltid ljuvligt i skärgården. :-)
På'rom igen bara!
Helt rätt! Och som du säger, en ljuvlig dag trots lite drillande :)
Härligt värre när de gröna visar sig.
Vad använder du för kamera?
Oftast en Canon 7D. Funkar nog lika bra att fånga människor med en Nikon, Pentax, Sony, eller annat också för den delen. ;-)
Fråga inte Beethoven vad han hade för piano.... fråga inte Rembrandt vilken pensel han använder ...... det är inte där det ligger!!
Härligt med lite gädda på Gotland!
Vad tror du är orsaken till att gäddan har svårt att komma tillbaka till bra nivåer?
det är komplext förstås, men bristen på goda lek- och uppväxtlokaler r nog den springande punkten, vilket gör att beståndet har svårt att ta fart och också fluktuerar friskt. Därför hoppas vi på fler gäddfabriker, som ju är på g.
Ja,det är nog den springande punkten samma orsak gör att det inte finns öring i stora delar av Sthlms skärgård,men den vet du ju.
Lite tragikomiskt är det dock att den ena arten finns där och den andra här....skitfiske....
Tomi - låt oss hoppas på bättring på båda fronter. Fiska fint! :)
Gillar bilderna skarpt,
verkar som ett toppen ställe.
Skicka en kommentar