2013-03-09

Gädda och abborre - kom ihåg förbudstiden

En liten påminnelse, i vanlig ordning så här års: Gädda och abborre är fredad i kustvattnet kring Gotland från 1 mars till och med 31 maj. Skulle någon stolt fisk av dessa båda sorter hugga din krok måste du varsamt och så snabbt som möjligt sätta tillbaka dem. Rapportera gärna fångster eller iakttagelser - de kan vara till stor nytta!
Det där med att fiska och släppa åter fisk får ju då och då kritik. En del är befogad, mycket är trams. Att påstå att en fisk lider mer av att släppas tillbaka än att slås ihjäl är naturligtvis hårklyverier och dumheter, men min korta diskussion här handlar mer om att återutsatt fisk klarar sig bra om den behandlas väl. Många studier på gädda har tydligt visat att de klarar återutsättning alldeles förträffligt. När det gäller fiskar som lax och öring är det lite knepigare. Tänk på det när du  vill släppa en blank öring tillbaka i havet. Slemskiktet är känsligare, fjällen lossnar lätt och en öring som hålls över ytan är en avsevärt sprattligare fisk än en gädda i ett gällocksgrepp (vilket är huvudskälet till att jag är tveksam till s.k. C&R-tävlingar på öring).


En god sak är dock en skotsk studie som Fiskejournalen citerar här: Den http://fiskejournalen.se/goda-resultat-av-ekofiske-i-river-dee/ visar att legendariska älven River Dee fått ett uppsving efter att man infört restriktioner för ett mer hållbart fiske. Av de 140 laxar som ingick i studien överlevde samtliga, vilket säkert tyder både på korrekt hantering av laxarna och att fisken tål en del. Hur som helst: om du får en fisk som du måste släppa tillbaka (gädda och abborre under förbudstiden, till exempel) eller en annan om du vill släppa tillbaka: så hantera den försiktigt och rätt. Ingen av oss gör rätt hela tiden, men vi kan alla försöka tänka efter lite extra. Och just det: ät en och annan fisk också. Det är gott och nyttigt. :-)

6 kommentarer:

Felix Rimfrost sa...

Bra blogginlägg om C&R! Det gillar vi i gäddklubben... :)

Felix Rimfrost sa...

La upp det som en nyhet på fisheco.se...

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack - och varsågod, Felix!

Anonym sa...

Mycket bra och välformulerat inlägg.Dyppe

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack, Dyppe.

Anonym sa...

Hoppas alla facebook fjantar läser den här sidan istället för att sitta och tjafsa över någon gammal dålig bild som någn lagt upp.... tack nicka