2007-10-21

Var är öringarna?

Det strömmar in mejl och frågor - med all rätt! Var är öringsrapporterna? Det är ju kall höst. Vad händer? Jo, låt mig få svara på två flanker.

För det första har rapporterna varit relativt få och knapphändiga. Det har tagits en del öring den senaste tiden. Några blanka, några lekvandrare. Ett par riktigt vackra och hyfsat stora. Men totalt sett har det inte riktigt brakat loss ännu. Nu, efter de isande nordliga vindarna kanske det blir fler, vadande spönötare på kusten och fler spralliga öringar på kusten.

För det andra har jag själv varit delvis upptagen med annat. Annat fiske. Och bara "annat". Havsöringsfisket är en lång säsong. Det kommer. Lugn bara. Och apropå väntan: Det vankas varmare nejder för undertecknad ett tag. Så den närmaste tiden skulle det förvåna mig om det blir just havsöring på kroken. Nä, jag är förresten övertygad om att det kommer att handla om snabbsimmare från varmt och synnerligen badbart vatten. Men mer om det senare. Ut i höstrusket nu.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Det har vart hyfsat varmt i vattnet iallafall på Själsö.Kollade ån idag och inga spår av leköring.
Ännu strömming vid land!!

Skitfiske kungen
Tenny

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej där! Ja, nordanvinden kylde i och för sig ned från 12 till 7 över en natt (lokalt). Men bästa tiden kommer ju ännu. Själsö brukar ju ha väldigt sen uppgång, så det lär nog dröja.Lev väl på kusten.

Anonym sa...

tjena nicka! kommer du hinna fiska med oss entusiaster nu när det är dags för våran öring-orgie nere vid lickers?
lasse

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej Lasse! Det beror när i tiden det är. Jag försvinner ju, som sagt ovan, iväg på lite resor med fiske som förtecken. :)

Anonym sa...

härligt härligt! jo vi kommer jag åker ner med eugen och gänget på torsdag stannar till måndag tisdag någonting!

Nicka - fiskebloggaren sa...

Ok. Visste inte det. Då får ni klara er utan mig. Hälsa alla.

Anonym sa...

HEJ NICKA!!!
har kört några pass i nordanvind o fisken finns där,, har lurat ett gäng blänkare nu sista tiden. 3korta pass med 4 finingar.inte illa.börjar nästan tycka om (nordan)..så ge er inte dom finns där. dom är bara otroligt sega. på med en fluga,då händer de grejer.haet gott hälsn.kenneth.p

Nicka - fiskebloggaren sa...

Halloj Kenneth! Kul att höra. Jodå, nordan funkar. Det är en myt att det inte alls skulle göra det. Nu har jag, som sagt, haft lite annat för mig. Nu blir det värmen, sen är det dags för öringsdängande. Ni får värma upp kusten åt mig... ;) ha det gott.

Anonym sa...

...fluga alltså...hmmm...bombarda eller flugspö är frågan...eller skare va upphängare efter en kastplugg?...
/Bottennapparn

Nicka - fiskebloggaren sa...

allt! :) Allvarligt talat kan en bombarda med 1,5-2 meter lång tafs och fluga (eller Gulp!) vara grymt om nu inte spinnbeten funkar. Nä, nu måste jag packa badbrallorna.

Anonym sa...

Dom fanns där på västsidan i lördags iallafall, men ingen kom upp, 4 kontakter var allt för oss
4 som försökte...
MVH
Alexmcfire

Urban sa...

Hej Nicka!

Jag kan bidra här med en liten rapport från det grymma fiske som jag hade under tre dagar nu i mitten av oktober!
Var över på gotland och hälsade på familjen och passade givetvis på att fiska havsöring.
Började fisket på östra sidan. Det blåste väldigt kraftigt från nordväst, så kraftigt att det var stora vågor även på östsidan. Fisket var ganska trögt men framåt lunch blev det ändå en blank "slips" under måttet. hade även en följare som var något större.
Andra dagen testade jag västsidan. Vinden hade nu vänt till sydväst.
Resultat: 2 lekfärgade och en liten blanking i extremt god kondition. Såg nästan ut som en liten tonfisk!
Dock under måttet.
Tredje dagen hade jag såklart rejält blodad tand. Körde samma ställe som dagen innan. Börjar med att kasta där jag tog den lilla blankingen. 2 kast senare ser jag en följare. Och den är stor! (eller tja, om man jämför mot vad jag fått tidigare...)
Den verkar dock inte vilja hugga på min 30g vicke så jag byter till ett mindre epoxydrag. Kastar en, två, tre, fyra kast utan resultat. Men så plötsligt, PANG! Där satt den! 2 minuters kamp senare har jag fått upp den på stranden. En fin stålblank öring på 2.4 kilo. Yes!
När det värsta ruset har lagt sig konstaterar jag att jag bara fiskat i 10 minuter och redan fångat dagens fisk. Vad skall jag göra? Åka hem? Nej, självklart fortsätter jag fiska av bara farten!
Vid lunch har jag landat ytterligare en blanking och en svagt lekfärgad fisk. Jag har även haft flera fiskar efter och en tappad. Dock ingen lika stor som den första.
Bestämmer mig för att det får räcka och drar hem medan fisken fortfarande är färsk.
Sen på kvällen blev det gotländsk havsörings-sushi.
En jäkligt lyckad fiskedag om jag får säga det själv.

Mvh,
Urban

P.S.
Bidrar gärna rapporter från havsöringsfisket i framtiden. Vart kan man skicka dem?

P.P.S.
Ditt tips om starkt gott kaffe var kungligt bra. Om jag skall peka ut någon faktor som avgörande för framgången så måste det bli kaffet!

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej Urban!
Oerhört kul att läsa din berättelse. Bilder får du gärnba skicka. Du har ju min e-post. Eller hur? Kom just tillbaka från Venezuela, så jag är lite jetlaggad och har en miljon grejor som släpar i arbetsskörden. Vi hörs. Nu är jag öringssugen. ;)