2009-04-04

Finlir i smörväder

Sol. Milda sydvindar. Glittrande hav. Det är horder av sportfiskare längs stränderna. De där som bara luftar sina grejor i behagligt klimat har krupit ur idet och hittat till kusten. Även de vanligtvis ihärdiga öringsgnetarna jobbar hårt under vårens långa dygn.
Jag gör helt om och ser till att inviga säsongen på riktigt med en stadig blick på ett guppande avonflöte.

Boostad majs, maskar, omfrysta - och åter upptinade - räkor plus en del annat som smakar smask för stadiga idar, åker ner i väskan. Men den ombytliga vintern med ömsom mildväder, ömsom polarkyla har närapå spolierat säsongstarten för metet. "Ingenting är som det var förr", tycker någon senior som minns kalla vintrar och rejäl vårflod framemot påsk. Som tur är finns det ändå chans på fin fisk, med lite envishet i packningen.
Lika skönt som det är att bekymmerslöst kliva i vadarbrallorna och ta med ett enda spö, plus 5-6 drag, för att dra åstad och jaga öring, lika uppfriskande och utmanande är det att rota bland krokar, flöten, sänken och tafsmaterial för att skapa tackel som är ändamålsenliga. Enkelhet och avskalad fiskelycka v/s finlir och tekniktrixande. Det finns ingen segrare. Ombyte förnöjer och variation utvecklar och ger djupare kunskap.


Men huvudtesen i mitt fiske är ändå oftast: "keep it simple". Även inom fiskets teknikgren nummer ett - metet - går det att använda den tesen. Och att njuta i vårsolen, till flyttfåglarnas alerta hemvändarläten, är lika underbart i alla fiskedicipliner. Keep it simple: fiska, njut och slappna av.

Tack till Josef Andersson för fotoassistans.

4 kommentarer:

Urban sa...

Imorrn drar jag över till ön för två veckors hårdfiske!
Gick faktiskt precis och funderade på om det inte var dax att försöka putsa PB:t på id. Bra timing, har den precis börjat gå upp nu eller? Mvh/ Urban

Nicka - fiskebloggaren sa...

Själv lämnar jag ön för lite annat kul fiske ett tag. Det är för trångt här nu... ;)


Tyvärr är det mest nedfallsfisk i idvattnen. Har i stort sett bara fått utlekta firrar. De är snart i havet och äter sig feta igen.

Herr D sa...

Jasså du, lite mer plats åt mig o min fiskbroder då ;-)
Kanske är bra, ingen höjdare med 2 ovädersgudar på en o samma ö kan jag tro.

Skitfiske på dig vad du än har i kikarn :-)

Urban sa...

Jo, trångt är det allt. Aldrig träffat på så många fiskare på samma dag som igår. Bland annat ett helt tv-team :)
Ovan nämda idar stötte jag också på. Mycket riktigt i havet. Ett enormt stim med riktiga klossar till fiskar simmade sävligt runt på 3dm djup och mumsade tångräkor. Dock ville ingen av dem bita i min kustvobbler...