2009-10-05

Med regn kommer livVi smyger längs ån. Ännu inga tecken på uppvandrande öringar. Vattennivån är inte så illa, men inte tillräcklig för att sända doftstråk och signaler ut i havet. Där ute brusar det och höstoväder tornar upp sig över en blågrå yta. Svanarna flockas i pålandsvikarna och håller utkik. Någonstans därute samlar havsöringarna ihop sin löst sammansatta armé.


Lite mer regn, lite dundrande vågor och rätt vattenstånd så är ån befolkad igen. Nej "befiskad", förstås. Mellan de skarpa fisketurerna till höger och vänster är det alltid lika berikande och avslappnande att hålla utkik efter ankomsten. Snart fylls åarna av ihärdiga, envetna och makalöst vackra fiskar igen. Vilda, gotländska havsöringar i alla storlekar.
13 kommentarer:

Herr D sa...

Jasså, di har inte kommit så långt än. Nä, jag har inte sett till dom i Strömmen heller ännu. Det brukar hoppas och snurras hej vilt utanför betongkanterna när de anlänt.
Hur stor är risken att beta på en färgad längs kusten bortom åarna om en vecka tror du?

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tjenamoss. Nej, allt är i sin ordning - inga öringar uppe så här tidigt (i merparten av åarna). Just därför finns väl risken att man stöter på en arg och starkt kolorerad fisk på kusten.

Herr D sa...

Hm, man kanske får överväga hullinglöst/enkelkrok då. Vi tänkte trampa kanterna för första gången på Hösten om två helger nämligast.

Backe sa...

En hulling i vadarna på den som stod och fiskade i mynningen på Lummelunda idag, och därmed skämde ut hela gotlands sportfiskekår. Tyvärr hade jag inte tid att svänga ner och säga det personligen.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Är det sant?

Ring LST eller polisen nästa gång. Eller mig... jag åker dit på studs om jag kan.

Herr D sa...

En fråga Nicka.
Har ni Mörtcheriffer som har befogenheter från Länstyrelen att se över kustområdena som i p&t eller andra sportfiskevatten tex. Eller är det en uppgift som Kustbevakningen bara har befogenhet att göra?

Tomi sa...

Ja, visst är det underbart med regn och blåst !
Var på Gotland under helgen 10-11/10. Vill bara säga att öringsfisket är fantastiskt på ön !
Efter att ha "harvat" i Sthlm skärgård med klent resultat, varit i Åre trakten och fiskat med ok resultat var det fantastiskt att vara på Gotland igen !
Man behöver bara sätta sig i bilen, åka några minuter för att chansen till fina välnärda öringar skall vara stor. Helgen gav några fiskar framförallt en fantastisk siverblank fet kämpe på 64cm som gjorde 5st hopp ovanför vattenytan innan den hamnende i håven. Vilken underbar skillnad det är på de starka höstöringarna jämfört med vårens magrare varianter !
Tack Gotland som bjuder på öringsfiske i Sverigevärldsklass !!

Nicka - fiskebloggaren sa...

Lysande. Grattis. Kan du inte mejla en bild för oss som har annat för sig och inte vill/kan fiska öring förrän lite senare på året... ? ;)

Nicka - fiskebloggaren sa...

herr D - visst har vi tillsyningsmän. För få, if U ask me. Men de och Kustbevakningen kollar mellan varven så gott de kan och hinner.

Tomi sa...

Tyvärr inga bilder från denna tur !
Skickar från nästa om kameran är med.
Varför fiskar du inte nu när fiskarna är starka och vattnet fortfarande är förhållandevis varmt ?

Nicka - fiskebloggaren sa...

Ok. Tooppen.

Klart jag fiskar nu - som jag nog skrivit i tusen inlägg. Men det finns andra arter. Massor av andra arter dessutom. ;) Vore jag endast öringsfiskare skulle jag ha det trist en stor del av året... Nu är jag bara rastlös och i ständig knipa pga av tidsbrist.

:-)

Tomi sa...

Haha , så egentligen för mycket annat jobb än fiske ? :)

Nicka - fiskebloggaren sa...

:)
Ja, för tusan. Alltid för mycket jobb och för lite fiske. Men dessutom på tok för många fisketillfällen och roliga fiskarter för att tiden ska räcka. Det kallas väl livspussel. ;)