2009-10-16

Grått och silver

Det var ett evigt tjat om havsöring. Nej, jag skojar. Jag är glad för alla kommentarer, frågor och sporrar. Men, för min del är inte riktigt tiden inne för ivrig silverjakt. Men man får väl göra ett undatag? Jag är ju inte mer än människa och sportfiskare. Efter kulingen vaknar lusten till öringsjakt - trots att hösten bara börjat.

Gråvädret döljer varenda kontur och smetar ut omgivningen till en vilsam slöja. Små regndroppar faller tätt och gårdagens tunga dyningar sköljer in över stenar och kanter. Det går inte att motstå. Det ser lite för bra ut för att det inte ska hända något. Ändå, lugnt. Jag har inte lång tid. Jobbet kallar. Jag överger de sedvanliga stenarna och hålorna. Jag tror att oddsen är bättre ute mot djupkanterna, där dyningarna slår hårt mot undervattenshällarna. Det är svårt att hitta rätt i det höga vattnet och det kalkgrå grumlet; Sprickor lurar längs botten och storstenar döljs i uppvirvlat slam. Långa kast ut i tyst hav. Bara regndroppar och vågsvall lever i det grå.Så smäller det till. Jag är på tårna, krokar, släpper bromsen och kliver ner från en hal sten. Fisken hoppar, rusar, lever an. Det är underbart, förstås. Fisken vansinnesrusar in mot taggiga stenar innan jag kan styra den upp på land. Kamerahuset kikar fram under väskans lock. Jag knäpper ett par snabba bilder.

Kaffet är hett och värmer strupen i hällande regn. Grå stenar flyr under mina fötter när jag går tillbaka. Några av dem gnistrar i silver, när jag placerar en härlig middagsfisk där ovanpå. Nu funkar det att jobba en stund igen.

6 kommentarer:

Tomi sa...

Lite tjat lönar sig !
Vacker fisk , det är något speciellt med oktoberöringsfiske, kanske i mitt tycke den bästa månaden för just detta !

Herr D sa...

Haha!
Där satt vi i stugan och muttra om trögt fiske, regn och blåst. Glirar in på din side som så många gånger förr och vad ser man? Herr Hellenberg drar fin fisk under en kafferast....det gav oss hopp för morgondagen, men si det blev bara smått. Men kul ändå.
Ha det gött :-)

Nicka - fiskebloggaren sa...

Ge inte tappt. Lite tur ska man alltid ha också. rapportera gärna vidare. Jag avundas er som kan röja runt en heldag - även i blåst och regn. Jag får ta det framöver ... :)
Kör hårt.

Anonym sa...

Fan, va härligt!

Här är en länk till lite intressant läsning:

http://www.nsd.se/fiske/artikel.aspx?ArticleId=4947210

/Fredrik

Nicka - fiskebloggaren sa...

Jo, tackar. Aldrig dumt med lite silversprattel.

C&R och dess vara eller icke under rubrik "Fiskevård" är ju en evig debatt. För min del tycker jag att det på sätt och vis räcker med att resonera utifrån principen "släppa tillbaka allt man inte ska äta upp". Och naturligtvis ska man kunna hantera en fisk så att den inte tar onödig skada.

Anonym sa...

Håller med, jag har själv fiskat sedan barnsben i Lainioälven och fått vara med om en nedgång av harr.
Men nu tycker jag att den återhämtat sig bra, och jag tror att det kan delvis bero på ett nytt tänk bland sportfiskarna.
Tyvärr kan man fortfarande läsa artiklar om nätfiske i älven.

/Fredrik