2012-05-01

Lek- och jakttid för många

Oj. Tiden rusar. Mycket fiske, mycket annat. Bloggen fick en rast några fler dagar än beräknat. 

Det pågår jakt i havet.
Havsöringsfiskarna är  många på vissa sträckor. De simmande varelserna är själva på jakt - efter något lämpligt att äta. Spöförsedda herrar, plus några damer, försöker bena ut vad som kan få vaksamma, aktiva fiskar stt välja rätt (eller fel, ur fiskens perspektiv).

Något mejl gör mig uppmärksam på att alla inte lever som de lär, eller pratar. Erfarna havsöringsfiskare som förespråkar försiktigt uttag, ses tydligen poserande med en hel drös döda blankingar. Man bör vara försiktig med att fördöma och dra förhastade slutsatser, så jag säger som jag brukar: det brukar räcka med en fisk då och då för att äta sig mätt. Mer behöver man ju egentligen inte, eller hur?



Glädjande är det istället att hitta stora stim av lekvandrande mört, id och abborre. Sån't där kan jag stå och kika på i timmar - fastän spöna ligger i bilen och jag egentligen ska åka och fiska på annat håll. 






På andra kuststräckor pågår annan jakt. Lekmogna gäddor letar lämplig partner och lämpligt substrat. Förresten: missade du artikeln i Gotlands Allehanda? Micke med gäddfabriken (ett ämne och projekt som jag själv är en smula delaktig i...) bjuder på en trevlig lektion. Se här!


Förbudet mot att fånga gädda på gotländska kusten (1 mars -31 maj) finns till för att skydda en fisk som vi förut tog för givet, men som idag bara dyker upp sporadiskt. Det finns några små, glädjande undantag. Speciellt i lektider händer det att gäddan samlas i större antal, på liten yta. Det är meningen att de ska få vara ifred. Därför blir jag själv rätt förbaskad och besviken när jag hör hur sportfiskare skryter om åtskilliga gäddor, fångade i ett av de kända lekområdena.
Läser ni det här kan jag meddela att ni framledes bör vara beredda på att farbror Kustbevakningen också hälsar på. Du som har tips på den här typen av dumheter får gärna tipsa mig också, så tipsar jag vidare vid behov. 







Fångar du en gädda under öringsfisket så ska den returneras snabbt och varsamt. Rapportera gärna fångsterna också. Förbättring av gäddbeståndet startar med samlad kunskap. 

Lek försiktigt där ute. Håll huvudet kallt och inkopplat. 


11 kommentarer:

Tomi sa...

Håller med visst är fiske roligt och givande men det går inte som enskild aspekt att jämföra i glädje relaterat till mer storskaliga fenomen som arternas bevarande på lång sikt. Riktigt riktigt roligt att läsa om gäddfabriken och att fler är på gång. Gotland var ju verkligen våtmarkernas förlovade land en gång i tiden med allt vad det innebär för mångfalden. Att se till att återskapa lekområden det är verkligen något att skryta om!!

Nicka - fiskebloggaren sa...

Gott, Tomi. Håller med dig. kan vi återskapa en bråkdel av det som en gång fanns har vi gjort något bra för kommande generationer (och baske mig, vår egen...). :)

Anonym sa...

Om jag förstår saken rätt så kommer det mesta av bidraget till projektet från Sportfiskarna? Roligt att se en så lyckad och långsiktig satsning på fiskevård här på ön. Kul att se att våra medlemspengar gör nytta också. För övrig mycket uppskattat att du sprider info om regler, och oskrivna regler, tack! /Kalle

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tackar, Kalle.

Jo, visst leds och drivs projektet av helt av Sportfiskarna. mer ska det bli. Som tur är finns det även andra medel att söka för sådana här, trots allt, ganska kostsamma projekt. Men utan trevliga och framsynta markägare blir det svårt. Tips på ännu fler sådana emottages tacksamt. :)

Anonym sa...

Har ännu inte stött på ett grönt "monster" när jag varit ute efter havsöring. Det i sig kan till viss del säga mer om beståndet i och för sig.
För att lufta min åsikter lite. Såg i söndags ett rätt långt nät som låg vid reningsverket, en bit utanför pallen och sen rakt ut. Såg samma (troligen) nät idag också. Ska förbi och se om det ligger kvar i morgon.
Visst det var märkt med flytkulor, detaljerna på dem är svårt att verifiera men får väl ändå utgå från att de är korrekt märkta även om det bara är kulor. Vet inte riktigt hur länge ett nät får ligga i utan att tas upp?

Angående antalet fisk som tas upp så är det nog rätt många just nu. Havet bjuder på förhållandevis bra fiske, likväl för nät som för spö.
Hörde skrönor från vår södra del av ön, "fick 17st i ett nät, alla var så fina så ingen behövdes slängas tillbaka".
Känner mig illa berörd när jag hör det. Men den som berättade, ingen ide att argumentera med då det var ju en positiv sak. De äldre, de yngre, tror inte det är så svart och vitt som vi ibland vill tro angående generationer och syn på fisket.
Visst tar jag upp fisk, varför ska man inte(?) ...men givetvis handlar allt om antalet. Som du även påpekar.

C&R, finns det något roligare än när den drar iväg som en torped genom vattnet?!

Tack för din blogg, den inger hopp om ett framtida fiske!

//R

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tackar. Och visst håller jag med dig ...

Lite trist är det att reglerna är ungefär så här:

"I allmänt vatten får alla svenska medborgare fiska med rörligt redskap (handredskap). Vid fiske på enskilt vatten får man endast använda handredskap (t.ex. spö, pilk och liknande rörligt redskap som är utrustat med lina och högst 10 krokar) och håv, långrev, nät och tobisnot och redskapen får ej vara avsedda att stå ute längre än 2 dygn. [...] Nätens sammanlagda längd får inte överstiga 180 m.


Jag tror att flytkulor kan gälla, men då måste de vara märkta med telefonnummer och "F" för fritidsfiskare t ex.

Oavsett metod är det INGEN människa som behöver ta upp 17 öringar. Någonsin. Men den siste idioten är inte född än.

Anonym sa...

Tjena
Som mer eller mindre newbi undrar jag lite.
Om en havsöring är lite lila i färgen vad betyder det så att säga?
Jag släppte tillbak den jag fick men notera ja att den va ganska lila

och när är det dags för näbbgädda och var brukar man kunna landa några?

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej där.

En viss skiftning i lila kan en blank öring ha, men det kan också vara tecken på lekdräkt (kommande eller tidigare). Små öringar kan ibland ha kvar lite färgskiftningar från sitt smoltstadium och så har vi förstås regnbågar som definitivt har ett violett band längs kroppen...
Det är alltså svårt att säga något mer än så utan att se en bild, eller fisken i verklighet.

Näbbgäddorna brukar dyka upp i mitten, eller slutet av maj, så det närmare sig. När toppen inträffar brukar det var näbbisar "överallt". Testa gärna partier med sand, eller i kanten av sandstränder, eller sandfläckar - för där är de lätta att upptäcka. Grunda partier med lite spridd växtlighet brukar överlag vara bra ställen - och de finns lite varstans runt hela Gotland faktiskt!

Tomi sa...

Den lila/rosa skiftningen beror oftast på det stresshormon som utsöndras från det att fisken blir krokad tills den släpps tillbaka eller avlivas. Detta uppstår ofta på de smala besorna som egentligen inte är i tillräckligt bra kondition för att fångas.....
T

Anonym sa...

Tack för svaren.

Trevlig sida by the way och jäkla fina bilder

man blir avis på alla fina öringar.
Själv får jag sällan någon och ofast bara små.

Jag är väl på fel plats vid fel vind med fel bete:)
Fast lite frisk havsluft är bra för själen det med


keep up the good work

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tackar! Och nöt på bara!