2013-03-18

Vid heliga fiskevatten

Det vill sig inte. Vintern är enveten och hård. Det må vara mitten av mars, men inte ens söderut, i bokskogarnas och skärgårdens landskap Blekinge syns våren till. Tvärtom. Det är ännu kallare, bistrare och snöigare när jag närmar mig den legendariska Mörrumsån - hemvist åt drömmar, minnen och upplevelser för så många. Jag andas långsamt och tassar liksom mot målet. 



Vännerna på ABU Garcia utrustar oss i deras Pro Team med trevlig utrustning och vi har den åtråvärda sträckan för våra fötter. Det är bara det att det varit 15 minusgrader under natten. De laxar och öringar som vi suktar efter är själva mest intresserade av att stå så stilla som möjligt i de djupaste partierna av ån. Vi har trevligt, men lurar knappt någon fisk. Spööglorna fryser på nolltid, så fort solen går i moln. Däremellan är det nästan behagligt i solstrålarnas skarpa sken. Några av oss intar ryggläge i en sluttning och fantiserar om 20 grader varmare väder, vajande lövverk ovanför våra huvuden - och huggvilliga fiskar förstås.



Nu vet alla som fiskar att det aldrig är läge att ge upp. Nä, man nöter på, testar nya platser och är allmänt enveten. Efter några givande möten, rundvandringar, ett alltid lika underhållande besök hos Herr Henning på ABU-museet, middagar, goda skatt och lite sömn, så är det dags igen. Efter en något mildare natt finns hoppet där. Och eftersom jag tappat en fisk dagen innan och sett en rätt rejäl fena på ett av ställena beger jag mig dit. Jag singlar ut ett Toby - lika klassiskt som det vatten det landar i. Ett bestämt hugg, mothugg och härlig tyngd i spöt. En laxhona, rätt lång, men naturligtvis ganska smal efter vintern. Det blir lustigt nog Pro Team-gängets största fisk under helgen. Den lilla havsöring jag lurar lite senare är välkommen, för just då har det börjat nypa av köld i skinnet igen. Jag håller mig varm hela vägen hem. Nästa gång ska jag pricka en premiär med bättre förutsättningar, tänker jag. Men herregud. Det är ju ändå fantastiskt alltihop. 



14 kommentarer:

Johan sa...

nicka, många glömmer bort vilken extremt begåvad skribent du är eftersom dina foton är så jävla bra. tack för bloggen

Nicka - fiskebloggaren sa...

tackar för dessa extremt trevliga ord.

grislöga sa...

Nicka hur ser det ut med isen runt Gotland?
Åker nämligen dit under påsken och tänkte höra med dig hur isläget ser ut?
Går det att kasta några beten i vattnet eller är det mycket is? =)

Med vänlig hälsning, John

Nicka - fiskebloggaren sa...

Läget just nu: Det finns öppet vatten, men det ligger också en hel del tjock is i många små vikar. Inte kul. Kallt som he-e är det också.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
grislöga sa...

Okej! Frågan är då om det är värt att avboka den årliga resan till ön och satsa på ett annat datum.
Du tror inte det går att fiska i grunda vikar på norra gotland? Vore ju trevligt med några plusgrader och rejäl vind!

Med vänlig hälsning, John

Nicka - fiskebloggaren sa...

Det är väldigt svårt att rekommendera det ena eller det andra. Visst kan det vända snabbt, men just nu är det minusgrader och iskall vind dygnet runt, vilket bygger på isen och gör att spööglorna fryser igen om man försöker sig på en tur. Visst finns det fiskbart vatten, men hur vädret blir framöver verkar ju inte ens SMHI veta...
Mvh /Nicka

Tomi sa...

Ha ha kanske en effekt av vändande vindar och strömmar p g a eventuell globaluppvärmning.
Grattis till laxen, ett klassiskt 10g Toby har det ju nappat en del öringar på också i kallt vatten,,,

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tackar. Ett Toby är alltid gångbart. :)

grislöga sa...

Härligt att någon kan agera förlängt öga till ön!
Har det förändras något? Har till imorgon att boka av min biljett, eller om man åker och inväntar islossning (ja vet för mycket fritid här).

mvh

Nicka - fiskebloggaren sa...

Ingen förändring. I solen är det hyfsat milt på dagarna, men på nätterna konstant flera minusgrader. Just nu är det en bitande nordvind, vilket gör att det inte är så fint som det ser ut när man blickar ut i solen. Kan fortfarande inte avråda eller rekommendera. Det går att fiska på många håll. Men är det flera minus i luften funkar ju grejerna dåligt... Å andra sidan är trängseln mindre på kusten.

Anonym sa...

Hej Nicka, har du läst på hela Gotland.se?
Under rubriken "de kan förbjudas att fiska"..
Skapligt vinklat kan man tycka, och på dgens fråga - "gillar du att fiska" så kan man ju tro att sportfisket kommer drabbas negativt.
Känns inte riktigt som dom snappat upp poängen med förbud innanför 3 m kurvan.. !?
Mvh / Kalle S

Nicka - fiskebloggaren sa...

Jo, jag läste det hela.
Ganska tragisk "journalistik" där man låter några kverulanter få väldigt mycket utrymme och chansen att vädra missnöje så så det dånar om det. Och att hela deras "existens" är hotad är mest skrattretande. Men framför allt saknas det faktaunderlag i artikeln. Hade skribenten bekymrat sig om att kontakta HaV eller vår egen Länsfiskekonsulent kunde han fått lite användbar info...

Vi ska inte oroa oss för mycket, men däremot glädjas åt att det faktiskt - äntligen - verkar vara vissa regeländringar på gång, som alla syftar till att skydda fiskbestånden. To be continued.

Anonym sa...

Exakt, detta är ju den bästa nyheten på länge!
Något som många kämpat länge för att få igenom, tidningen borde kanske ta upp det i stället! /Kalle S