De två nya områdena, där alltså allt fiske är förbjudet 1 oktober - 31 december, är vid Västergarnsån (från Kronholmens fyr ner till en udde söder om Västergarns samhälle), samt runt Vitärtsbäcken i Kappelshamnsviken, nära Storugns. Runt Själsöån har fredningsområdet i anslutning till mynningsviken blivit aningen utökat.
I pressmeddelandet säger vår länsfiskekonsulent Rolf Gydemo följande:
- Havsöringen har ett mycket stort värde för alla kategorier fiskare och lockar också varje år många fisketurister till Gotland. Det är därför viktigt att skydda öringen under lektiden för att behålla ett starkt bestånd.
Från HaV, som beslutar om föreslagna regler, säger Martin Rydgren så här:
- Vi bedömer att länsstyrelsens förslag är lokalt förankrat och ett väl motiverat led i arbetet med att stärka havsöringsbestånden i Östersjön och har därför beslutat att införa de föreslagna ändringarna och dessa träder i kraft den 1 oktober.
Sprid gärna det här till dina fiskande kamrater. Och kom ihåg en annan viktig sak nu på höstkanten: släpp tillbaka havsöring som har minst lilla färgskiftning. Våra vilda, lekande öringar är så viktiga. Upplys gärna din granne, din nätläggande gammelmorbror och din nyfrälste spöfiskepolare om det här också.
5 kommentarer:
Äntligen är Västergarn fredad!
Har du som har god insyn och kännedom möjlighet att klargöra så inga missförstånd uppstår. Gäller fredningen all typ av fiske eller endast om du råkar få på en havsöring?
Tänker på det överfiske som pågick i höstas i Västergarnsån av andra arter än öring.
//R
Hello. Jag skriver faktiskt ovan: "allt fiske förbjudet" vilket alltid gäller i fredningsområdena under förbudstiden. Du får alltså inte fiska där alls 1 okt-31 dec. Det kan nog gynna de andra stackars arterna.
Ha det fint!
Tycker det är bra och genomtänkt att även skydda områden som inte är i anslutning till lekåar/bäckar. Bra intiativ. Fler sådana försiktighetsåtgärder behövs för att säkra bestånden även i framtiden. Men jag tror också att Gotland är relativt skyddat under höstmånaderna då man inte ser många resande fiskare från fastlandet som jag. Trycket är i alla fall mycket mindre än vår månaderna.
Något jag också tänkte på i debatten om det nya kalkbrottet är att exempelvis Arån i anslutning till Bästeträsk inte verkar vara inkluderad i miljökonsekvensbeskrivningen. Hur blir det exempelvis vid vattenstress och minimitappning? Kan det vara något länsstyrelsen kan lägga fram i nästa förhandling? Eller ställa några villkor?
hm..personligen tycker jag inte att leköringen är speciellt skyddad ,såg en äldre gubbe i en eka som tog upp garn som låg på 3 platser efter pallkanten det var sjukt mycket fisk,gick och tittade i båten när han kom i land.cirka 60 st bara lekfisk i alla storlekar upp till ca 4 kg.skrämmande
Det är inte bara skrämmande, sjukt att ta 60st lekfiskar helt seriöst vad gör man med dessa?
Dessutom är Östersjöns laxfiskar fulla med miljögifter så vem tänker den personen förgifta med den mängden öring?
Håller helt med har skrivit det förr tycker inte heller att leköringen är speciellt skyddad. Vi borde ha förbud att lägga nät på mindre än 4meters djup och längre zoner kring de små bäckar som öringen leker i.
Tomi
Skicka en kommentar