2007-08-23

Plantera och investera för framtiden

Jag har vurmat för det i några år. Många fiskevänner har fått stå ut med mina långa och engagerade motiveringar om varför vi borde ha ett karpvatten på Gotland. Både nickande instämmanden och små huvudskakningar av tvivel har funnits i högen av reaktioner. Men till slut blev vi fler som trodde på idén. Jag lyckades få min dröm förverkligad via draghjälp och engagemang av fishyourdream.com . Givetvis dröjer det innan en sådan här liten gynnare är färdig för att utsättas för krokningsförsök. Men jag hoppas - och tror - att den lilla fisken och dess kamrater växer starkt och stabilt. Gotlands milda klimat, med långa, sköna sensomrar, lindrigt svala höstar och oftast korta vintrar borde ge de förutsättningar som karpen behöver för att växa till sig. Om några har har vi svaret. Jag - och säkerligen fishyourdream - kommer att meddela när vattnet öppnar.

Det kommer förstås ta några år innan vi har rejäla fiskar som kan böja spö ordentligt. Och den sortens gigantkarpar som simmar i framförallt de skånska toppvattnen ska vi kanske inte börja drömma om ännu.

Du vet väl förresten att det inte är tillåtet att flytta, eller plantera in, fisk utan tillstånd från respektive Länsstyrelse? Det är inte bara en löjlig paragraf, utan ett viktigt styrmedel för att förhindra smittspridning och att främmande arter rubbar balansen, för att nämna ett par centrala skäl. Läs gärna mer på http://www.lst.se/lst/sv/amnen/Fiske/ om du är intresserad eller osäker.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ha det så skoj på Bornholm/MVH
Alexmcfire

Anonym sa...

Ha det så skoj på Bornholm/MVH
Alexmcfire

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tackar. Men det är myyyyckeeeeet fiske innan dess. Både i Svedala och utlandet. ;)