2009-03-11

Ett litet halleluja-moment

Vintern kom tillbaka på tillfällig visit, i samma stund som Fiskeriverket överraskade ett helt gäddseminarium med en ny remiss. Förresten var det nog stora delar av sportfiskesverige som satte frukosten eller lunchen i halsen av överraskning. I korthet betyder förslaget att man ska begränsa uttaget till tre gäddor per person och dag och att endast gäddor mellan 40 och 75 centimeter får behållas. Inget bonkande av stora, fina gäddor i Östersjön alltså. Halleluja.

Fångstbegränsningen har redan diskuterats på tvären och längden i allehanda forum. De flesta verkar tycka att förslaget är bra, men att det saknas en hel del. Några är emot, några säger varken bu eller bä. Själv tycker jag att en fångstbegränsning var på tiden. När den kommer för fler arter blir det ännu bättre. Och den dagen Fiskeriverket får direktiv från regeringen att upprätta striktare regleringar av mängdfångande redskap kan vi jubla på riktigt. Jag börjar nästan hoppas att dagen faktiskt kommer.
För att rädda, eller stärka bestånden av gädda behöver vi dock göra större och andra åtgärder, som att skapa goda lek- och uppväxthabitat för gäddan (återskapa våtmarker, bland annat) och säkra näringstillgången för ynglen; Det bästa vore om torsken kunde komma tillbaka och beta ner skarpsillen, så att det fanns zooplankton kvar åt små, gröna, argsinta yngel.

I väntan på fler goda nyheter är det ändå en god gest att Fiskeriverket och Sportfiskarna på något sätt gör gemensam sak för att hissa flagg för fortsatta strävanden. Och jag säger som jag brukar: fler än tre gäddor (eller egentligen EN gädda) behöver ingen fiskare efter en fiskedag. För om den inte mättar fiskaren så är det något allvarligt fel på hans/hennes ämnesomsättning.

Själva gäddseminariet, då? Jo, det innehöll en uppsjö intressanta rön, frågeställningar och idéer. Mer om det kommer framöver. Räkna med det.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för senast!
Fler gäddseminarium åt folket!
//Olof

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack själv Olof. Stor eloge för en mycket intressant redovisning av dina resultat. Det där har vi stor anledning att återkomma till. Eventuellt hör jag av mig för några citat. :)

Anonym sa...

Tackar! Du är så välkommen! /Olof