2009-09-15

De giriga rycker upp äppelträden

Nu börjar eländet. Ett par veckor återstår till fredningen av de åar där öringarna ska se till att säkra framtidens bestånd. Men självklart finns det inskränkta och korttänkande människor därute. Utan att ens ägna en tanke om hur deras gärningar påverkar framtiden roffar de åt sig så gott de kan. I vissa områden står näten som spön i backen. Så nära åarna de bara kan häver de i garnen.

För oss som har ett ekologiskt samvete ter det sig fullkomligt horribelt. De här personerna vet mycket väl att de fiskar på lekmogen fisk som bär på de anlag som ska skapa morgondagens möjligheter. Det är ju därför de fiskar så nära åarna de bara kan ("här finns de lekvandrande fiskarna"). Att försöka ha ihjäl så många som möjligt av dessa fiskar är ju tokfel. Fullständigt galet. Hål i huvudet. Eller hur man nu vill uttrycka det.

Ok. Enklare uttryckt: Ponera att du gillar äpplen. Du älskar äpplen och vill fylla skafferiet med dem. Det du inte ska göra då är att rycka upp hela förbaskade trädet ur myllan, för då blir det inga fler äpplen. Så är det när man tar bort all lekande fisk från ett vattendrag.

Det gör ont ända in i själen och märgen på alla dem som på fritiden och med svett och möda planterar träden, medan girigbukarna skördar och skövlar. I det här fallet är planterarna alltså de fiskevårdare, sportfiskare och ideella krafter som gör arbeten i åarna och lobbar för förbudstider och fångstbegränsning. Vilka skövlarna är framstår väl som glasklart.

Men för de giriga spelar sådana resonemang ingen roll. De tar vad de vill ha, så mycket de bara kan. Låt oss hoppas att nästkommande generationer kommer bestå av fler eftertänksamma och omtänksamma individer. Sådana som ser längre än till sin egen arms ände.

Hoppas också att det kommer blåsa utav helvete så att leköringsnäten stannar på land.

Fotnot: Om du är ute och ser nät i närheten av lekåarna: ta en bild, notera avståndet till ån, mängden/längden nät och rapportera gärna.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Underbart nicka, man får verkligen hoppas att det blir hårdare regler eller bättre upplysning, för dagens nät-gubbar verkar inte lägga ihop ett plus ett.......

mvh. Stefan

Jarkko Pykilä sa...

hejsan nicka.
tog du upp nätet på land? Jag har tagit upp par stycken nät och ryssjor detta året som har legat för nära land. Sen har jag tagit bilder på allt och skickat till sportfiskarna. Så dom har något att vissa sen när dom har möte.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej, nej jag gör ingen åverkan eftersom det inte är frågan om några olagligheter. Det är ju bara en fråga om etik, kunskap och inställning.

Herr D sa...

Man blir så trött, Denna, "Det skiter väl jag i" mentaliteten är så satans frustrerande för en normalt tänkande individ.
Det som stör mig mest är att det sker på Gotland med en genuin öringstam.
Öbona borde vara stolta och se över sitt fiske istället för att drämma ut nylonklykor i vattnet, -till de som känner sig träffade....men å andra sidan de som gör det skiter ju in det ändå.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Jo, visst är det tröttande. Min gissning är att det finns en mentalitet som är resterna från ett gammalt utdött samhälle där det gällde att klara livhanken på det som exempelvis havet gav. Det vi ser nu är någon obegriplig kvarlämning där man kallar det "kulturarv" eller liknande för att roffa åt sig, men aldirg någonsin betala tillbaka.

Kanske är det också är ett sorts vådaskott mot de egna leden. Missbruk av frihet kan på sikt resultera i hårdare regler - åtminstone i teorin.

Men det är ett mynt med två sidor. Fler regleringar och snävare frihet är ju egentligen av ondo (tycker jag), men en nödvändighet när folk inte kan bete sig.

Dessutom ska vi vara noga med att även ta spöfiskare i örat när de missköter sig och roffar åt sig också - för det finns människor med avstängd logik i alla läger.

Anonym sa...

En fråga bara, Hur är det med fisket i åarna efter gädda nu när frednings tid på silvret närmar sej? Pratade med en "gubbe" som sa att de är fiskeförbud på all fisk i åarna när det är frednings tid på öringen. stämmer det? Kan påpeka att att jag tycker skyltningen om fiskeförbuden är dåligt skrivna, för lite info om vilkar regler som verkligen gäller. tex kustvatten området, är det bara kusten heller hela ån som leder in från kusten? Tack på förhand

Anonym sa...

Trist. Bättre att låta öringarna leka för att trygga beståndet. Vill man absolut lägga nät borde man satsa på blank, ätlig fisk istället.

Anonym sa...

Fredningsområden är väl beskrivna på http://www.fiskelandgotland.se/fredningsomraden/fredningx.htm
Där framgår att hela området kring åarna där öringen leker är en fredad zon.

Känns lite som att de som fiskar för att ha en firre eller två i frysen inte finns längre utan som nicka säger så är det de som lägger ut mängder med garn och lägger det i direkt anslutning till ställen där lek är på gång eller pågår.
Beklagligt.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej alla kommenterare. :) Jo, visst finns det tydligt beskrivet vad som gäller för vattendragen och de omgivande kustområdena (på länken nämnd ovan). När det gäller andra arter så är det ju fortfarande så att de fredade vattendragen är fredade från ALLT fiske - det är bara att läsa innantill. Det finns några vattendrag där öringen inte är fredad, men å andra sidan kan jag bara komma på ETT enda där det finns fiskekort och det är Västergarnsån. Där finns andra regler att följa (står på fiskekortet).

Anonym sa...

Det är så ledsamt att se folk som inte tänker mer långsiktigt än att de ska ha fisk på bordet idag.
Men de vill tydligen inte kunna äta fisk även i framtiden.
Vil citera Gunnar Westrin som sa att ekologiskt fiske handlar om att bara ta av räntan, INTE av kapitalet...
/Fredrik

Anonym sa...

Ett icke hållbart fiske kommer att påverka alla inte bara nätfiskarna. När beståndet når allt för låga nivåer kommer fiskeriverket att vakna och då kommer yxan att svingas och jag är övertygad om att vi sportfiskare kommer att få känna på kraftiga restriktioner fastän skulden ligger på helt andra. Paradoxen är att Sportfiskarna oftast följer lagstiftarnas beslut medan nätfiskarna åberopar hävd och kommer inte att ändra sig. Se alla som fortfarande lägger ålryssor medan sportfiskarna helt har slutat fiska efter ål iom förbjudet.

/Daniel Ekström

Anonym sa...

Det är olaglgt att lägga omärkta nät. Om ett nät inte är märkt tillhör det ingen o kan med gott samvete plockas hem o skänkas till Återvinningscentralen.

O vad jag har fått för mig så ska märkningen vara tydlig och innehålla namn, adress och telefonnummer.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Daniel - jo, visst är det så. Som vanligt kan några få förstöra för många fler. Tyvärr finns det ju "sportfiskare" som också missköter sig. Oavsett tillhärighet är det trist.

Omärkta nät - jo, nät måste vara utmärkta med vakare/vimpel eller kula (t ex är plastdunkar inte ok). Men i blogginlägget förfasas jag mest över att folk utnyttjar lagrummet och alltså lägger laglig mängd nät på lagligt sätt, men med NOLL etik och NOLL eftertanke.

Herr D sa...

Huj, Något att begrunda och fundera på, kan de i Norra delen kan man överallt :-)

http://norran.se/nyheter/norrochvasterbotten/article293752.ece

Tomi sa...

Om man ser nät vid åmynningarna kan man ju bara ta upp dem på land-där gör de ingen större skada !