2011-10-07

Kunskap i rutan

Jag misstänker att du hellre vill läsa en öringrapport. Det vill merparten av mina besökare, har jag märkt. :) Men mina truttaeskapader kommer du kanske få vänta ett litet tag till på. Jodå, det fångas en del fisk. Men merparten är lekfärgade fiskar. Ja, det gäller både de stackare som trasslar fast och kvävs i näten och de som krokas på och (oftast kanske?) krokas av från linänden. Just på grund av andelen lekfisk så här års låter jag öringarna vara. Men, mest för att det är annat fiske, andra uppdrag och andra intressen som lockar just nu. Fast något enstaka pass även efter prickiga firrar kanske ligger pyrt till ...

Men som pauskunskap (för det är inte fråga om "underhållning") tycker jag att du kan kika på dokumentären om laxodlingarna i Norge och Chile. Den finns tillgänglig t o m 5 november. Ämnet är bekant, liksom kunskapen om att det går åt fem kilo animaliskt foder för att skapa ett kilo lax. Lokala musselfiskare i Chile är förlorare, antibiotika och tillsatser i födan misstänks kunna åsamka stor skada. Hur illa är det för havet i stort, för människorna, för djuren i odlingsområdena? Är laxodling en total katastrof?

Se och döm själva. 
Här: http://svtplay.se/v/2557387/dokumentarfilm/laxfestens_baksida ser du filmen.


Var snäll mot naturen där ute! Snart är jag iväg på mer jakt efter väsen som äger nedanstående garnityr. Dock levande exemplar.



2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är för mycket fiske efter lekfisk, även vi sportfiskare borde tänka på det så här års!! vet man egentligen om det stör fisken som skall leka om man får dom på spö och släpper dom igen ??

Anonym sa...

Dokumentären.
Frustrerande att se hur det fungerar.
Säljs den fisken från Chile som "norsk lax" också eller går den till andra delar av världen, någon som vet?

De fiskar upp allt i sin väg för att mata laxodlingarna, skoja inte om eco-systemet blir utslaget.