2006-11-30

Saker som lyser och ger lyster

Då och då frapperas man över hur viktigt det är med utrustning som motsvarar förväntningarna. Inte helt sällan snubblar man å andra sidan över grejor som inte håller måttet. De håller inte ens ihop. Men då får man vara glad om man bara snubblar över dem. Värre är det om man faktiskt försöker använda dem.

Bra prylar är fungerande prylar. Praktiska prylar, men inte nödvändigtvis de dyraste prylarna som går att uppbringa. Våra behov varierar. De beror på våra egna erfarenheter, önskemål, handhavande och situation. Funktionalitet och prestanda blir relativt. Högsta kvalitet behöver inte per automatik betyda bästa attiralj.

Ibland behöver de högt värderade tingen få stå lite i strålkastarskenet. Jag vill gärna påminna mig själv om goda inköp, eller lyckan över hur väl en viss sak fungerar. Den där lystern kan skrämma bort skuggor och surmulna tankar en gråtrist dag. En bra sak förtjänar en stund på en piedestal.

I dag har turen kommit till två väsensskilda ting: det lilla väloljade mästerverket Ambassadeur Revo STX från ABU Garcia och den vattentäta och robusta ryggsäcken Dry Zone från Lowe Pro.

Rullen är min nya favorit för havsöringsfiske. Lågprofilrullar har länge levt ett tillbakadraget liv på den svenska marknaden, men numer finns det några vettiga alternativ. ABUs nya telning är en aluminiumskapelse med magnetbroms, lättsnurrande spole och en mängd tekniska företräden som jag inte går in på här. Den lilla nätta storleken (rullen är nog egentligen främst framtagen för amerikanskt bassfiske) innebär inte alls att den skulle sakna tuffhet och styrka. Tvärtom. Och lågprofilutformningen i kombination med storleken gör den till en oerhört greppvänlig rulle. Det stora drevet är placerat en bit nedanför centrum på rullen. Det gör att det finns kraft, utan att rullen bygger på höjden. Bromsen arbetar smidigt och jämnt. Jag myser. Och kastar hyfsat lätta beten utan större problem.

Vädrets makter går inte att rå på. Jag tycker dessutom om att fajtas lite mot vindar, regn och busväder - mot alla vettiga odds och sunt förnuft antagligen. Men för att kunna uthärda och klara en dag i hällande regn och snålblåst är det inte bara du själv som behöver vara klädd och anpassad. Känslig utrustning behöver skydd. Min kamera är min trogne följeslagare - både i arbete och i nöje. Det vore taskigt och dumdristigt att utsätta känslig elektronik för väta och fukt. Som tur är finns det väskor som Dry Zone från Lowe Pro. Den är hyfsat stöttålig och innehåller fack och utrymmen som räcker och blir över. Men framför allt är den vattentät. Via en fuktstoppande dragkedja kan man försegla hela innerväskan och låta kameran ligga och gosa i väntan på lite uppehåll. Väskan är relativt dyr, men en värdefull försäkring. Den är förstås betydligt billigare än en ny kamerautrustning.

Undrar förresten om det inte är dags att ge sig ut och använda de båda godsakerna.

= = = = = = = = = =

Fotnot: Mer läsning? Rullen finns på www.abu-garcia.se och väskan hos www.lowepro.se

8 kommentarer:

Anonym sa...

Revo är fantastiska rullar!! Klarar den en Sailfish, klarar den Gotländska HÖ, www.abu-garcia.com kolla under Latest news!

Nicka - fiskebloggaren sa...

Ja, det var som attan. men jag håller mig nog till något mindre firrar med den rullen trots allt. :)

Anonym sa...

Frågan är hur linspridaren kommer att fungera i minusgrader när dom nu kommer, isar den snabbt igen? Annars verkar det vara en trevlig rulle, gillar dock inte placeringen
av frikopplingstangenten den kunde gärna får sitta på höger gavel istället för den högervevade rullen.
MVH
Alexmcfire

Nicka - fiskebloggaren sa...

Det återstår väl att se om det blir någon vinter överhuvudtaget... ;) Men blir det kallt ska jag givetvis testa hårt. Men jag har ju kört i rejäla minusgrader med min lilla Eon Sport t o m. Funkar oftast bra, annars får man köra haspel, eller stanna hemma och brasfiska.

Håller inte med om frikopplingsknappen. Det är ju standard att ha den där du slipper använda två händer eller släppa greppet kring spolen. Ibland kan ju en centralt placerad tangent betyda att du halkar ner med handen och råkar frikoppla vid mothugg. PÅ en sån här liten och nätt rulle tycker jag inte att det är något problem. Greppet du håller runt rullen (i alla fall jag) gör att den risken elimineras rätt rejält.

Anonym sa...

Beror väl lite på om man har som vana att sätta tummen (speciellt handskförsedd sådan) på spolen vid mothugg,
då kan det inträffa att man frikopplar. Jag tycker själv inte det är så betungande att trycka in frikopplingstangenten med handen man vevar med innan kastet samtidigt som du har kasthandens tumme på spolen.
Just bland lågprofil multiplikatorrullarna verkar dock
denna konstruktion vara standard,
själv har jag haft en lågprofil
multiplikator rulle av märket Shimano Bassone som tyvärr inte tålde belastningen av kustwobbler
och flätlina, den
hade frikopplingstangenten på högergavel och var högervevad.
MVH
Alexmcfire

Nicka - fiskebloggaren sa...

Men det är väl självklart att man "palmar" (håller handen runt rullen) en multi. Det gör jag alltid - oavsett om det är jerk eller havsöringsdängande.
Jag upprepar, för att tydliggöra: den här lilla storleken gör att du inte behöver halka neråt/bakåt så att du kommer åt tangenten. Så är det i mitt fall åtminstone. Med halkiga silkesvantar kan det ju vara en annan sak, men då är det där problemet ligger... Frikopplingstangenten på gaveln har sina fördelar. I det här fallet ser jag dock inte vad den skulle tillföra. Nog diskuterat kring en knapp för min del. Det finns viktigare saker. Att fiska, till exempel.

Anonym sa...

Funkar den lika bra idag, ett år senare?
MVH
Alexmcfire

Nicka - fiskebloggaren sa...

Ja, trots ett tufft liv funkar den finemang.