2007-09-14

En het potatis

En gotländsk havsöring på väg mot lek där den ska föra sina gener vidare och bidra till nästa generation av fantastiska fiskar. Om den får chansen, vill säga.


Ojoj. Det blev en intensiv diskussion.
Det är alltid bra. Roligt nog har mejlboxen fyllts av glada tillrop och folk som peppar, håller med och dunkar lite i ryggen. Det som är lite tråkigare är när någon ger sig in i diskussionen och vägrar kommentera själva ämnet, eller bara ignorerar de raka frågorna. Slingrar man sig runt själv ämnet kan det ju hålla på hur länge som helst.


Undanglidande gliringar och svar som mest liknar "goddag yxskaft" för ju inte debatten framåt. Men jag låter gärna sådana kommentarer ligga kvar på bloggen. Både för demokratins skull och för att det kastar ett härligt ljus över det alldeles uppenbara ... :-)

Men det slog mig att det kanske finns fler som vägrade förstå - eller missförstod -vad jag försökte säga. Så här kommer en enkel punktlista med mina synpunkter.
  • Jag tycker att det är oerhört viktigt att värna om djur och natur - i det här specifika fallet den vilda gotländska havsöringen.
  • Jag tycker att alla människor ska ha samma rätt till att vistas i miljön och - om de vill - fiska efter öringen.
  • Men jag tycker också att alla som fiskar (oavsett om de använder spö eller nät) ska vara förbaskat tacksamma för att vi får och kan fiska. Därfär ska vi också värna och vårda möjligheten. Hållbar utveckling, ökad biologisk mångfald och ett långsiktigt tänkande är A och O.
  • Att slänga ut rader av nät i nära anslutning till en lekå så här i september är... ja, skitdumt, på ren svenska. Det är allt annat än att vårda och värna om framtiden.
  • Jag känner flera trevliga människor som fiskar med nät. Jag förvägrar inte dem rätten att använda sina redskap - så länge det sker lagenligt och med förnuft. Så är inte fallet i exemplet ovan (och i bloggposten här nedanför).
  • Jag blir ledsen, uppgiven och förbannad när folk medvetet försöker förstöra för alla oss andra. Förstör och skövlar gör man nämligen när man försöker näta bort varenda lekvandrande öring i ett område. Vem vinner på det? Varför?
  • Således: jag drar INTE alla över en kam.

Så. Tydligare nu?
För övrigt blåser det härligt i dag. En svepande, tung vind som för med sig mycket gott. Må gott där ute.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Enligt Min mening ska det inte behöva skrivas tydligare än det förra inlägget. Kan man inte fiska förståndigt (gäller såklart spöfiske oxå) så ska man nog hålla sig ifrån vattnet överhuvud taget. Ska det va så svårt att hålla sig ifrån Havsöringens lekområden så här års? Nej det bör det inte va, men vissa är väl så själviska och det finns ingen långsiktig tanke alls!
Som något inhemskt orginal sade, "In i röken så ses ingen skillnad på blank eller brun fisk".. Kanske sant, Men samvetet (om sådant finns) kan inte må särskilt bra om man inser hur allvarligt man stör Öringens fortplantning... Min åsikt. Skitfiske!

Tillsist, Tack Nicka för en bra blogg med trevlig läsning! :)
MvH Jocke

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack Jocke. Vi får - tillsammans - försöka upplysa folk och förhoppningsvis påverka långsiktigt. Till syvende och sist handlar det ju om vad vi lämnar efter oss, till barn, barnbarn och ... Ja, ni hajar. Med lite tur blir det fler som förstår för varje dag som går.

Anonym sa...

Helt solklart nicka!Tror nog att dom flesta förstår vad du menar,jag gör det och håller med till fullo.Oseriösa nätläggare är inget att önska.Ville bara belysa det som verkar bli en het potatis framöver där snart nog hela ostkusten ser ut att bli påverkad av föreningar som aktivt kräver tillbaka de rättigheter som rådde innan -85.Då pratar vi inte om kortfiskevatten utan om det faktum att fisket endast fick bedrivas av fiskerättsägarna.DVS.Inom 3-meterskurvan eller inom 300m från land.Var kanske lite oklar i förra inlägget.Utanför dessa områden var fisket fritt som helt riktigt påtalats.Ett klubbslag i riksdagen var det men med stöd av fiskerättsägarna (långt ifrån alla)där man i lagen ändå klargjorde vem som även i fortsättningen ägde de strandnära fiskevattnen.Välvilja var nog fel ord,ska inte misstolkas.Detta var inte min mening som frö till en debatt men vi måste ändå beakta den verklighet vi lever i.Måste till slut passa på att berömma dina reportage och välskrivna upplevelser nicka.Trevlig läsning.MVH.Janne

12:57 PM

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack också till Janne för både inlägg i debatten och uppmuntrande ord. :) Jag uppskattar det faktum att det här ämnet faktiskt berör och rör upp lite känslor. Spotlight på mörka skrymslen!

Anonym sa...

Hej Nicka !
Tänk vad vi har stångat huvudet blodiga mot dessa s.k. husbehovsfikare som rovfiskar så mycket de kan. Känner ett flertal av dessa som i övrigt är trevliga människor. har man försökt att äta en brun fisk så gör man inte om det.
Vi håller på dig
Iwan W

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej Iwan!

Ja, det är då tusan ur svårt det ska vara att få vissa att förstå. Det handlar ju inte om att hindra folk från att fånga och äta upp några fiskar, utan om att bevara någoit fantastiskt vi har - och att fiska med eftertanke.

Hoppas du drar någon riktig superblanking i höst. :) Må så gott!

M.t.P. sa...

Håller fullständig med dig Nicka.
Brukar själv gnälla en hel del på dessa, i mina ögon, fiskeförstörare.
Fiskar mest gädda och öring i Stockholms skärgård och i vissa vikar läggar man ut så mycket nät att man får köra slalom med båten.

Nicka - fiskebloggaren sa...

M.t.p > Jo, Skärgården har ju sina områden där det är förbaskat trixigt också. Man få dock inte glömma att det finns en hel del människor med fiskerätt på enskilt vatten. Trots allt har fiskevattensägare, sportfiskare och andra intressen lyckats komma hyfsat överens (undantaget vissa fall förstås...). Men nu tangerar vi ämnen som har med det fria fisket och fiskerätt att göra. Det får bli en annan diskussion. :) Skitfiske!

Anonym sa...

Hej Nicka !
Var i Sjaustru i helgen. En av de s.k. husbehovsfiskarna tog 40 öringar på ett set nu. Blandade bruna och blanka. Det är en riktig rovfiskare som åker runt och säljer. Man blir så förbannad på dessa dumskallar som inte begriper.
Hur skall vi få stopp på detta?
Hälsningar Iwan W

Nicka - fiskebloggaren sa...

Iwan! Det där är riktigt trist att höra. Men jag såg just att Länsstyrelsen hade fått in en artikel i ämnet i lokaltidningen. Information och att sabla tålamod är väl en bra väg att gå. Men ibland skulle man vilja ta till mer drastiska metoder...

Rör det sig om svartförsäljnng kan man ju faktiskt göra polisanmälan. Vetetusan om det hjälper i och för sig.

Anonym sa...

Tjena allfiskare!
Läst en kommentar om näten här på Själsö, de nät som hänvisades till var torsk och flundresatta, troligtvi mest på torsk då flundran har leksäckar just nu (den är vi också rädd om). Torsken går så grundt nu så den står mot pallen på 3 metersdjup med andra ord goda spöchanser också. Det enda öringsnät som vart i sjön på ett tag här ute är mitt och det innehöll noll öring (konstigt) men en fin abborre på ett ställe som vart abborr frit ett tag, kul om de kommer. Kan också upplysa om att alla kulor inte är nät, vissa är riktmärken för spöfiske t.ex strömming. Andra glada rapporter jag fått är att gäddorna hugger friskt på Fårö, KUL!!!!! Nu ser vi fram emot leken i ån och Vinterfisket.

Skitfiske på Er
Tenny

Nicka - fiskebloggaren sa...

Halloj Tenny! Jag tror inte att jag läst om just Själsö, men det kan ju vara någon annanstans. Man blir lite föriktigt glad när man hör om fler torskrapporter - och om gäddorna. Men båda kräver ett extremt försiktigt uttag. Torsken är ju hotad till utrotning och gäddan verkar bara ha repat sig på vissa, små områden. Men vi håller väl tummarna. Skitfiske och trevlig helg. :)