2008-05-09

Favoriter i repris

Det är när solljuset börjar träffa vattenytan mer på tvären det händer. Kakafonin av fågelläten ökar. Det gruffas i växtligheten där striden om nattplatserna tar vid. Ytan stillnar ut. De sista molnen skingras för att ge plats åt ett stjärnbestrött valv. Men just innan skymningen faller är det intensivt. Först tomt. I samma stund som jag säger "kaffedax" är det full kalabalik. Sutarna har äntrat mäskplatsen. Jag har säkert sagt det om minst tio andra arter - men sutaren är en riktig favorit. Bepansrad med ett stöddigt yttre, fighting spirit, glänsande skrud och det där röda, genomträngande ögat. Jag har varit förlorad till sutaren sedan barnsben. Få fiskar är dessutom så starka för sin storlek. En fin bit på två och ett halvt kilo ger en tuff match på match- eller feederspöt.

[Paus] Kort tekniksnack: Jag kör flötmete med lyftmetoden och låter två-tre majskorn vila på mäskplatsen. Det väldoftande och smidiga Top Mix Carp Match är en kanonblandning när man vill finfördela mäsket alldeles lagom över en slammig botten. På ett feederspö apterar jag en popup-boilie med några centimeters tafs från en methodfeeder, laddad med samma härliga mäsk, något smetigare blandad. Det funkar mer än fint.

Josef spanar i kikaren, jag pillar med tacklet och vi äter bullar så det smular. När natten träder in på allvar förväntar vi oss en ny intensitetsökning. Men den uteblir. Även fågelkören ger vika för en magnifik stjärnhimmel och kylig natt. Vi packar ihop när det verkar vara småsarvarna som tagit över fullständigt. Vackra, ettriga och guldglänsande med rött som kontrast. Sarven är förresten en av mina ... Ja, du vet vad som kommer. Det räcker nu.

Tack för fotohjälp, Josef!

3 kommentarer:

Herr D sa...

Sutaren är en vacker fisk!
Det bäste sutarminne jag kan skryta med är när jag la kashe som barn i Båven hos morfar. Kom ner nyfiken som skräck på morgonkvisten för att mötas av ett helt stim inuti buren, fanns inte en chans för mina klena armar att få upp den, morfar kom till undsättning och mormor gjorde Sutaralladåb, det var gött. (90% gick tillbaka så klart)

Anonym sa...

riktigt fin blogg! härligt att läsa om alla fisketurer.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack Douglas! Det är alltid skoj med glada kommentarer (och en god anledning att fortsätta blogga).
:)