2009-05-19

Fångstbegränsning nu!


Havsöringssäsongen närmar sig slutet för de flesta, även om chansen att få drilla en stålstark tjockis med magen full av strömming eller tobis definitivt kvarstår. Jag sammanfattar, drar slutsatser och klurar. Det finns många saker att reflektera över. Många roliga, men också många mindre roliga. Jag ventilerar en brännande fråga. Utan att ha statistik som fullt ut stödjer min tes så vill jag hissa varningsflagga och ropa högt om en fångstbegränsning på gotländsk havsöring snarast.
Av de drygt 200 gotländska lekfiskar som märktes i november har över 13 procent återfångats hittills. Av dessa har mer än 62 procent gått döden till mötes. Sportfiskare verkar (förstås) vara mer måna om att rapportera överlag och nätfiskare rapporterar uteslutande död fisk.

Mången havsöring har rapporterats som "blank" eller "toppkondition". Hmmm... skulle tyvärr inte tro det. En fisk som i full lekdräkt märkts i november är ingalunda "blank" eller i "toppkondition" i mars. Inte ens i maj. Frågan är om den går att kalla blank ens nästa höst. Men det är en annan fråga.

Jag efterlyser bättre koll hos gemene man. Att skydda en utlekt fisk, som redan fört sina gener vidare kanske kan anses lite märkligt. Men vi vet att havsöringarna runt ön gärna återkommer för ännu en lek - och ännu en ... Ska våra små vattendrag klara av en produktion som hanterar både bofasta och besökare så behöver vi värna om våra lekfiskar.


Det är lätt att skylla på tillresta fiskare som inte tar ansvar. Men faktum är att husbehovsfiskare och spöfiskande gotlänningar bonkar flitigt. Uppenbarligen. Och det där med att skilja på blank och utlekt fisk är tydligen ett oövervinneligt problem. Dessutom ska ju kanske en blank fisk leka nästa gång det blir höst och friskt vatten i åarna. Så det där med att släppa en viss sorts fisk duger inte heller. Med andra ord är lösningen en fångstbegränsning. När man tagit upp sin kvot är det bara att släppa all resterande fisk. Skulle man välja att fiska med så korkade redskap att det inte går att sätta tillbaka levande fisk så får man helt enkelt sluta fiska när kvoten är fylld.

Generellt är jag inte alls för ett kontrollsamhälle. Tvärtom. Sunt förnuft och upplysning/information brukar vara den goda vägen. Men jag tror att vi behöver ett undantag här och nu. Fler kontroller från Kustbevakningen (som redan nu gör hedervärda insatser för att kontrollera minimimått t ex) och ännu fler tillsyningsmän som håller lite koll skulle kunna få bukt med för hårt uttag. Men då krävs en regel - eftersom en rekommendation biter lite för tamt.

Bara så det inte blir några missförstånd:

  1. Ja - vi ska givetvis fånga fisk som vi också äter mellan varven (speciellt om havsöringen är en odlad rackare som simmat hit ... ). Men överdrivet uttag är lika med att fiska på kapitalet istället för räntan = kortsiktighet!
  2. Ja, vi ska ha ett fritt handredskapsfiske längs vår kust (som förhoppningsvis får vara strandskyddad även i framtiden, penningstinna entreprenörer och tunnelseende, lokala ledarskribenter till trots). Men kanske bör den friheten innebära ett större ansvar. Jag är inte främmande för en form av fiskevårdsavgift som går tillbaka till våra fiskar och vatten. Vad "handredskap" ska innebära är dock en separat diskussion.
  3. Eftersom vi inte kan begränsa antalet fiskare (eller kan vi? bör vi?) måste vi istället begränsa uttaget.

Vad tycker du?

Slutligen hör jag glada rapporter om att allt fler torskar biter på krokarna där ute. Jag hoppas att du som fångar en rar östersjötorsk eller två verkligen värnar om beståndet och inte äter fler än du behöver av våra skäggiga vänner.

12 kommentarer:

Anonym sa...

... nicka for prsident \\\ Johan

Anonym sa...

Har varit fisketurist på Gotland ca 25 år, konstaterar att nätfisket avtagit senste åren, men antalet sportfiskare, har ökat "lavinartat" under åren, man kan nog konstatera att definitionen av blankfisk varierar högst avsevärt och även kunskap om gällande minimimått. Klart att det måste finnas en begränsning av uttaget !

Gavleoring sa...

Nicka, mycket sunda tankar! Jobbar med liknande frågor omkring min hemmaå, Gavleån! Man kan inte bara skördam man måste så också!

Mvh Tony Berggren
www.gavleoring.se

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack till er som kommenterar här och er som mejla mig. Det känns spontant som om de flesta (i alla fall sportfiskare) är helt klart för en fångstbegränsning. Kanske finns det också vägar att nå dit. Jag uppskattar allt engagemang. SKitfiske på er. :)

Anonym sa...

Tummen upp Nicka.Kan nog hålla med om att det har blivit(lite)mindre med nät längs med kusten.Kanske är den generationen på väg att gå samma väg till mötes som gäddan&aborren.Jag stödjer dig till 100%för en fångst begränsning/Gotläning

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tackar. Hittills idel positiva reaktioner (både här och via mejl). Vi får se om motsatsen dyker upp - och i så fall från vilket håll ...

Jarkko Pykilä sa...

Jävligt bra inlägg du har skrivit :) Jag håller med dig att man ska ha Sunt förnuft när man fiskar. Om alla hade kört på det hade vi inte haft dom problem vi har idag med fisket.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tackar Jarkko. Jo, mänskligheten har visat sin brist på förnuft i många sammanhang. Men i det här fallet tror jag mest att det handlar om att en ökad ström av fiskare kräver ett uttagstak. Varje fiskare tycker kanske inte att han eller hon gör någon skillande. Men ju fler vi blir ...

Herr D sa...

Jag tror att de flesta inbitna fisketokar som vi i detta forum och övrigt är förenade i dessa tankar. Vi har diskuterat detta jag och min fiskebroder Tedden. Vi skulle inte ha det minsta emot att Gotland införde en fiskevårdsavgift för att fiska på ön. Gotland är trots allt en unik Ö med Unik fisk. De flesta vattendrag har en avgift av något slag så varför inte Gotland.
Jaja, visst nu höjer vissa sina huvuden och undrar vad hände med fritt kustfiske. Men man måste se till den unika miljön mm mm mm inte bara stirra sig blind på att allt skall vara gratis. Som sagt vi måste så för att skörda.
Ta upp det ni skall äta och hamstra inte i frysen till dödagar även fryst fisk har bäst före datum ;-)

Jocke sa...

Jag är för allt som kan skapa ett bättre sportfiske, inte bara på Gotland.. Fiskade fyra dagar på ön i våras, ca tio upp, alla simmar kvar. Även den långa, "blanka" trekiloshonan..

Tomi sa...

Helt klart bör sunt förnuft gälla. Släpp tillbaka alla öringar som är svaga av lek el annat. Åland har ju oerhört strikt kontroll på sitt fiske med fiskekort och förbud att fiska ifrån land.
Kanske en mellanvariant ?
För att den vilda öringen skall ha en chans på längre sikt behöver Gotland ha tillbaka sina våtmarker!
Svårt för parr, stirr och smolt att överleva när bäckarna torkar ut i allt för hög grad ! Tack för ett bra forum !

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack så mycket Herr D, Jocke och Tomi för synpunkterna!

Ett problem med att selektera vilka öringar som ska tillbaka och vilka som ska få behållas är ju tyvärr lite svårt när det hela tiden är fråga om en personlig bedömning. Som jag skrev ovan så har många av de märkta leköringarna från november rapporterats som "blanka" och "i god kondition" redan under tidiga våren. Det säger sig självt att det i så fall inte är kunniga ögon som granskat fisken. Dessutom är det den gamla vanliga funderingen på om egentligen inte en blank fisk som ännu ska leka någon gång är minst lika värdefull som den som de facto har lekt redan...

Av dessa skäl är min åsikt att det är bättre att ha en begränsning på antalet fiskar. Väljer man sedan att äta en besa/bruning istället för en blank är det ett eget val. Men givetvis ska vi se till att skydda fisk på väg in till lek också - helst bättre än idag.

Våtmarkerna är en evig fråga. Inte minst för arter som gädda och abborre behövs de akut. Många av våra öringar har ju "lärt sig" att vandra ut redan innan smoltstadiet. De växer upp i brackvattnet för att klara uttorkningen. Men självfallet vore det ju bättre med våtmarker som kan magasinera vattnet - av tusen skäl. Hoppas vi kan rädda lite av det som mänskligheten har saboterat och ruinerat. Skitfiske på er alla.