2009-05-03

Fler fabriker åt folket

Jag har bråkat lite om de ödesdigra utdikningarna tidigare. Avsaknaden av våtmarker, uträtade kanaler till åar och morotsodlingar på tidigare fina lek- och uppväxthabitat har inte hjälpt våra fiskar, bara stjälpt deras chanser. Ordentligt. Lägg också till en rubbad ekologisk balans i Östersjön, måhända ett ändrat klimat, en bunt rovfiske och en hoper andra dumheter ... Man kan snabbt dra slutsatsen att det inte är konstigt att arter som gäddan fått stryka på foten lite här och var. För det är inte bara på Gotland som gäddan gått tillbaka kraftigt sedan de historiska sötebrödsdagarna på. Kalmarsund, många ytterskärgårdar i Stockholmstrakten och andra områden visar samma nedåtgående tendenser.

(Här kan den uppmärksamme hävda att utdikningarna skedde långt tidigare och således inte kan vara enda orsaken till gäddans tillbakagång. Riktigt. Men sammantaget är de många förändringarna och den mänskliga påverkan av olika slag uppenbarligen ett dödligt hot.)

Nyskapade "gäddfabriker" - det vill säga återskapade våtmarker i mötet mellan sött och bräckt vatten som bidrar till lyckad lek och rikligare yngelutvandring var en av punkterna på det gäddseminarium som nyligen hölls i Stockholm. Men det gäller att nå ut - bortom sfären av de redan initierade och övertygade. Så det är med glädje jag noterar att DN uppmärksammar trevlige fiskekontakten Olof Engstedt, med kollega från högskolan i Kalmar, i deras arbete för att återskapa våtmarker och pusha lite för en fungerande gäddstam i Kalmarsund.

Givetvis är gäddfabrikerna bara en liten del i ett digert arbete. Men det är också ett gott exempel på en förhållandevis liten insats som ger stora resultat. Jag är övertygad om att även Gotland skulle kunna göra något liknande. Lämpliga områden finns, idéerna kokar och viljan finns hos många av oss. Nu återstår att också få fler bestämmande krafter att hålla med och ge välbehövligt stöd. Det sista som överger en fiskare är hoppet, så våra eventuella motståndare, eller tvivlare, bör inte räkna med att vi lägger av i första taget. Åtminstone inte jag. Fler gäddfabriker åt folket!

6 kommentarer:

Herr D sa...

Skaplig raggare du lurat upp!
På Ön eller?

Nicka - fiskebloggaren sa...

Här råder ju gäddfiskeförbud nu vetja... :)

Herr D sa...

Just de! Tänkte inte på de.
Västervik då förstås :-)

Nicka - fiskebloggaren sa...

Det kan ju stämma - förutsatt att fisken inte är tagen någon annanstans. Eller om fångstens datering inte överensstämmer med inlägget. Eller ... ;)

Anonym sa...

Hej Nicka,
jag har studerat gädd- och abborr-fenomenet en tid.. Lika tråkigt att båda arterna minskat runt ön.
Med hjälp av SMHI´s kartor kan man konstatera att minskningen är markant i dom områden som drabbas värst av alg-blommning... Sammanhang?
Vet inte, men kan vara mer än en tillfällighet. Vad säger forskare och experter?
Alg-blomningen avtar "vid hörnet" i Blekinge, norrut i norra skärgården, Åland klarar sig...
Blekinge och Åland har ännu gött om gädda och aborre.

Bara en tanke... Sutarna plaskar i hemma-träsket..

Kaj

Nicka - fiskebloggaren sa...

Halloj Kaj. Träsket låter ju - som vanligt - intressant. Kanske ett litet test i sommar vore på sin plats. :)

Det skulle inte förvåna mig om algerna/cyanobakterierna också påverkar på många sätt. Eller om de också är frukten av allt det som påverkar hela systemet förstås...
Men bara en sån sak som att storspiggen gått framåt i många av dessa områden. Den kanske klarar syrebristen och andra resultat av "blomningarna" betydligt bättre äb andra arter. Sen konkurrerar den ut gädd- och abborryngel, knaprar rom och härjar...

Att sen Åland planterar ut gäddor i stora lass (om det nu verkligen hjälper så mycket - vilket är en helt annan diskussion) och att Blekinge har bättre biotoper än vi är förstås ännu en faktor.

Låt oss hoppas att den lilla uppåtgående gäddtrenden både här och på andra håll är långsiktig och varaktig.