2010-11-21

Hund- och öringsväder

Regnet strilar från en jämntjock himmel. Knappt någon hund vill gå ut medan nordostvinden piskar. Men en och annan havsöringsfiskare dristar sig till en kusttripp. Sådana som får ett par timmar till övers innan mörkret faller. Tungt vatten rullar in. I kanten där stenarna rullar är det grågrönt och tätt, längre ut mer genomskinligt.  

Det puffar och stöter lite innan en av de vilda silverfiskarna biter ordentligt. Hoppande, rusande, alert. Gnistrande blank och fantastiskt underhållande. Fettfenan är kvar, men jag ser att den är odlad (kika på fotot!). Bröstfenorna är deformerade och ryggfenan lite knäckt. En kustgäst i viktklassen två kilo - en bra matfisk. En fiskebekant dyker upp och fortsätter nöta på platsen, medan jag rullar vidare mot nya mål på en helt ny plats.Vågorna är större och turbulensen påtaglig. Det drar i vadarbenen när jag halkar mig utåt. Snart är det fisk i farten. Innanför de värsta bränningarna hugger en miniatyröring, vacker som ett smycke. Den lilla gynnaren simmar åter och låter andra öringar ta över. Det puffar och stöter lite här och var innan det til slut blir ett riktigt tokhugg på grunt vatten. Direkt efter mothugget sticker den upp i luften, som om det inte alls vore novemberkyla. Det knarrar gott i Ambasassadeuren när den drar i sidled. Spöt knycker, nytt hopp. Skulle någon se mig nu skulle de se en dyblöt figur med ett särdeles stort flin på läpparna. Blank trekilosfisk, regnvatten innanför kapuschongen och kaffetermosen kvar hemma. Det får räcka för idag. Stugvärmen lockar in hundvädersfiskaren.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt Nicka!/ Fahlén

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tackar, bäste herrn. :)

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack för påpekandet via mejl. Bytte till en bild där bröstefenan syns bättre.

Kristofer sa...

Snyggt! Hur stor andel odlad kontra vild fisk har ni nere runt ön egentligen? Och har ni koll på varifrån den kommer? Vad jag vet sker väl ingen isättning runt ön?

Min uppfattning av sthlms skärgård är att södra har väldigt stor andel odlad medan norra delen håller mest vild fisk. Kanske naturligt med tanke på var utsättningarna sker.

Stort tack för bra blogginlägg! Man blir jäkligt sugen på att ta en tur till ön när man läser!

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej och tack! Det varierar en hel del, men något år kom jag och en kamrat fram till att ungefär 35-40 % var odlade firrar. Många är stockholmare, enligt några dna-analyser, men vi fångar antagligen fisk som härstammar från både Sverige, Finland och öviga Östersjöländer. De är ett trevligt tillskott i havet, men vi vill inte ha dem i åarna.

Mvh

Henrik sa...

För böfvelen, rikta upp kepsen, Hell-Enberg! Annars verkar allt vara i ordning. Gratulerar till en snygg firre.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Utlovar bättring, dock ej garanti under framtida försök, ärade rospigg.