2011-03-31

Kortkort virusfiske

Det är inte alltid man vet sitt eget bästa. Jag inbillar mig att jag gör det när solen värmer kustlandskapet i en annars bitande vind. Trots att jag är hårt ansatt av ett förkylningsvirus och känner mig matt, så är jag förstås övertygad om att en liten utflykt i fiskets förtecken är lösningen på mina problem. Tja, det löser åtminstone fiskeabstinensen för ett ögonblick. Men benen är svajiga och huvudet tungt. Jag tillbringar en stund, sittandes på blöta stenar och bara spanar på ejdrarna som har vårbestyren för ögonen. Men snart måste jag vada ut och kasta lite. Det blåser egentligen helt fel; frånlandig vind som driver ut det lilla uppvärmda ytvatten som finns i viken. Men ute runt en udde ser det ändå rätt lovande ut.


Snart sprattlar det till i spöt. Jag får försöka hala fram mobilen, utan att tappa den i böljan och skaka ihop en bild eller två. Kvaliteten är ytterst tvivelaktig, men det får jag bortse från.
Fisken är under måttet, men den är en liten vild, vacker havsöring i glänsande fjällkostym. Kroken lossnar lätt och så är den lilla blanka borta i det stora blå. Kvar är viruset som får ögonen att tåras, näsan att rinna och tinningarna att bulta. Nä, det hjälpte inte. Jag är trött och får se mig besegrad. Hemfärd. Snart nya, friska tag.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Som vanligt föder du inspiration och samtidigt litterär njutning.

I ett fåfängt försök till att vara en fastlandets motsvarighet;

http://kustoring.blogspot.com/

Mvh
HaLster

Nicka - fiskebloggaren sa...

Åh, tackar HaLster. Tight lines och blogga på! :)

Cela sa...

Ejdrar finns väl inte på Gotland?

Nicka - fiskebloggaren sa...

Ehhhh... Jo, visst finns det ejder.

Tomi sa...

Ett besök på ön den gångna helgen resulterade tyvärr i bara ett kort besök med spöt vid vattnet. Blåsten var inte heller rätt som du skrev,lite snett utåt. På hemväg från ön pratade jag med en del fiskare som också hade fångat fisk trots "fel" vind. Själv lyckades jag fånga en ca 3kg vacker öring i med god energi. Det roligaste var att jag fiskade med en Magic minnow goby coppar(den bärnstensgenomskinliga)8,5g vikt. Vilket nöje det är att fiska med så lätta beten-det blir nästa som flugfiske,linans vajande och mycket långsamt intag räcker!
God lycka med vårfisket!

Nicka - fiskebloggaren sa...

Härligt Tomi. Lite variation i fisket skadar ju inte. :)

Cela sa...

Nicka: Ne de finns det inte, dom är ej där!!!

Se vad man lär sig när man bor i göteborg ;)

Nicka - fiskebloggaren sa...

Göteborgshumor är skadligt för folkhälsan.

:)

Hur som helst är det inte bara ejder och strandskator som förgyller kusten. Allt fler fåglar hittar fram, sädesärlan till exempel. Det är värre med de stora, feta, blanka öringarna...

Cela sa...

Det är bäst för öringarna att dom letar sig in till kusten till påsk, blir första vårfisket efter HÖ för mig hemma på Gotland nånsin :)