2011-04-12

Budord för kustfisket

Öringträffen är i antågande. Antalet fiskare på ön är just nu stort. Inte bara Öringträffen lockar förstås, utan ljuva april och öringsfisket i stort. Jag tänkte därför göra en liten snabb sammanfattning av fisket och påminna om några saker, samt ge några etiska budord.


Några fina firrar har kommit upp, både grunt och över lite djupare partier. Några menar att fluga, eller dobb och Gulp, är grejen. Andra framhärdar i färgglada spinnbeten. Testa och tänk utanför ramarna! Vattnet är fortfarande kallt för årstiden, vilket gör att många kammar noll, men åter andra springer på massor med fisk. Då gäller det att ha huvudet påskruvat. Således dags för lite tjatig, men välment etik:

Budord nummer 1:
Behåll inte en massa fisk, kanske ingen alls - om du inte tänker tillaga den på kvällen. Har kompisen just fått en? Ni kan kanske dela...

Snälla, var rädd om beståndet av vild, vacker havsöring. Rykten om ett (större) sällskap som behöll över 20 öringar gör mig ledsen och mycket besviken. Det är inte sportfiske, det är slakt.


Budord 2. Under tävlingen, eller under vanligt fiske, kliv inte ner i vattnet framför någon som fiskar. Välj en annan plats, eller fråga dem som redan är på plats om du kan fiska bakom, eller åt andra hållet.

Budord 3. Fiska inte/gå inte i fågelskyddsområden, kör vägarna, inte vid sidan av, respektera skyltar och regler. Visa hänsyn mot markägare - och mot medmänniskor överlag.

Budord 4 - Rapportera! Snälla, rapportera till mig, eller till någon annan som är inblandad i fisket på Gotland, hur mycket fisk ni fått och hur många ni valt att behålla. Det är bara för att vi behöver siffror på fisket runt ön. Det kan hjälpa oss alla att bevara och utveckla sportfisket. Just nu är det lite high chaparal som inte gynnar någon egentligen. 

Budord 5 - Ha kul och ta det lugnt där ute. Det ska vara kul och trivsamt att fiska.

 

8 kommentarer:

John sa...

Mycket bra skrivet. Rapporterna kan vi ta vid invägningen om vi nu får något såklart. I vårat lag har vi googlat fram ett enkelt hjälpmedel till att räkna ut Fulton's k värde och kan därmed släppa tillbaka fisk som ändå inte gör någon nytta om vi skulle ha en bättre liggandes i bilen. Tiden är knapp mellan tävlingen och black sheep arms. Öringen finns där så det är ingen ide att lagra en massa fisk. Vi har tur som har fått detta underbara fisket runt vår ö men det gäller att vi ger tillbaka lite också, det är mellan hugget och tills den ligger i håven som är det roliga. Mat det finns det gott om i affären. Som sagt: ingen ide att bygga lager. Tack för en bra blogg. Ses på lördag. Mvh john (den onde, gode och Nicklas)

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack John!
Föredömlig taktik förresten :)
Skitfiske!

Herr D sa...

Tjenixen Nicka!
Nog märks en påtaglig skillnad på tillresta mot var det var för många år sen när man själv började trampa pall. Ni om några på Öjn vet ju det.
För övrigt håller jag med i din text. Vi uppmärksammade även ett annat fenomen som är lite illavarslande. Halstrad fisk som inte håller minimimått, de kan inte varit mer än 40-45cm. Tillagade på plats vid stranden:-(
Om alla seriösa sportfiskare håller korpgluggarna öppna och påpekar/rapporterar samt upplyser de andra mindre upplysta kanske vi kan få ett hållbart fiske på er vackra ö.
Hörde själv om några som fått 29 Öringar på en dag förra helgen, om de behöll dem förtäller inte historien dock.
Även markägarna börjar surna till på repektlösa fiskare, en bonde hade ställt en höbal mitt på vägen för att förhindra framfart, var på fiskarna drog undan den med bilen och sedan drog tillbaka den i och för sig. Dagen därpå då de skulle åka tillbaka hade bonden ställt dit 3 balar med en på topp!Slutfiskat där. Har en markägare spärrat vägen så har han säkert en bra anledning, dumt att göra han ännu mer negativ till oss fiskare.
Nä, man blir bara deppig av att skriva sånt här, nya tag, upplys och informera, påt igen.
Ha det //

Tomi sa...

Helt rätt Nicka!
Som jag sagt förr-jag personligen förstår inte varför man skall behålla någon vårfisk överhuvudtaget,vårfiskarna är inte samma matfisk som de som "fettat" på sig till hösten. Ge fiskarna en puss och släpp tillbaka-varför inte ändra reglerna till catch and release på öringträffen?

John sa...

Lite som Värtan cup där man får ett måttplank och tar kort, lite svårt med vikten för konditionsfaktorn där men jag vill ändå tro på folks ärlighet och viljan att göra rätt för sig! Så fotografi-inlämning inomhus med projektor! Hade kanske varit något.

Nicka - fiskebloggaren sa...

@ Herr D – du har så rätt. Låt oss fortsätta att sprida lite god etik och eftertanke, eller så får vi finna oss i att allt blir svårare framöver är jag rädd…

@ Tomi & John – Egentligen tycker jag (hur man än vänder och vrider på det) att det i förlängningen är så att en fisk som försvinner är en mindre – oavsett NÄR den tas. Ska den leka? Har den lekt? Men visst är det bättre att låta fiskarna leka minst en gång (gäller vild fisk). Och då är det ju bättre att tänka att de få fiskar man behåller bör vara sådana som åtminstone är i fin form och definitivt inte är på väg att leka.
jag försöker behålla odlad fisk och släppa vild numer – för det känns som det absolut vettigaste,.

Hur som helst – visst har vi diskuterat att köra Öringträffen som C&R-tävling. Men det finns några problem:

1. Att köra som Värtan Cup eller liknande är omöjligt. Vi kan ju inte ha funktionärer som täcker hela öns 80 mil kust och är på plats tillräckligt snabbt för kontroll.

2. Måttbräda och foto utan funktionär på plats – teoretiskt sett bra. Det skulle kunna betyda att man direkt kan kroka av en fisk när den inte är superblank och tillräckligt lång (men tyvärr behåller alltför många alltför mycket fisk ändå).
Men, det är en helt annan sak att hantera en blank öring på det sättet, jämfört med en gädda. En gädda går att få lugn på en avkrokningsmatta, landas fint med gälgrepp och kanske få vila i en gummerad håv i vattnet innan den tas upp (även om det tillvägagångssättet också ifrågasätts ur fysiologiska aspekter). Öringar är i regel helt annorlunda ur den aspekten – det vet alla som försökt … Alltså svårare, rent praktiskt.

Om man står utvadad i vattnet, långt från sin kompis, är det inte helt lätt att få dit hjälp med kamera, mätbräda och annat. Det är en helt annan sak när hela teamet är i samma båt, med allt på plats.

3. Vikttävling? Vågnät ute i vattnet? Ja, men då är vi tillbaka till att folk säkerligen fiskar efter besor, halvblanka och allt som går att fånga + att det måste kontrolleras vågar och allt blir ett tveksamt moment. Foto måste till här också. Antagligen hamnar många fiskar på land i onödan för att man inte kan hantera vägning och foto annars.

Men låt oss fortsätta klura. För något behöver vi göra. Just nu är jag orolig. Ärligt talat tror jag inte att en dags fisketävling är det stora problemet – det är att det är lika många fiskare dag ut, dag in, hela våren. Och många av dem läser inte det här, bryr sig inte om etik och har inte den kollen som ni här ovanför har. Vi måste hjälpas åt, föregå med gott exempel och tjata tills vi spricker.

Anonym sa...

Var ute och fiskade i helgen i ett besaområde. Fick rätt många, alla gick givetvis tillbaka. Samtidigt vågar jag ju inte snacka för mycket om det för då kan man ju garantera att någon mindre nogräknad person åker dit och klubbar allt i sin väg.

....var ute igår, stötte på ett gäng på 15 pers som fiskade för fullt. Ja, jag tror verkligen att det s.k. sportfisket har fått sig en törn. Väldigt många ute och et blir troligen på tok för mycket fisk klubbad. Som tidigare "talare" sa så är det ju mellan hugg och håv som det roliga är, men ack så underbart när man ser den plaska iväg utåt igen!

Nicka - fiskebloggaren sa...

[Kommentar: "Dannes" arga och svårbegripliga inlägg som låg här en stund finns redan under en annan post (copy and paste är poppis), där flera personer gick i svaromål. Där finns det kvar. Här är det bortplockat av nämnda skäl.]