2011-04-15

Utanför hetsen

Glädjeämnen. När det är lite för toktrångt på kusten och när det dessutom är segt fiske så ägnar jag mig gärna åt spaning. Micke är likadan, fast jag undrar om han nästan helt har övergått till spaning. Jag försöker få med honom på fiske mellan varven, men han vägrar för det mesta.
Hur som helst. Vi är på uppdrag i fiskets och miljöns tecken och passar på att utnyttja timmarna efter avklarat jobb till lite okulär besiktning av diverse vatten.

Det är med stora leenden vi smyger på stim av lekvandrande abborrar. En annars hårt trängd population av randiga brackvattensfiskar simmar och stimmar i en liten å. Glädjen är stor. En gädda dyker också upp. Det är osäkert om den är hungrig eller leksugen, men även den gör mig glad. 



När många av er löper amok med kustbetena och flugorna under Öringträffen är det inte omöjligt att jag stället tassar omkring vid något vattendrag, med kamera, kaffekopp och ett stort glädjesmil på läpparna. Eller så gör jag några förströdda kast på kusten. Vi får se. Skitfiske och släpp nu tillbaka all fisk ni inte behöver. Huvudet påskruvat och spöt ihopskruvat!

29 kommentarer:

Tomi sa...

Näe det kanske inte är så fiffigt att exponera sina "hotspots" när halva Sverige är ute och vadar...:)

Anonym sa...

Var med på Öringträffen men det gick trögt tyvärr endast två som fick gå tillbaka. Tyvärr såg jag många nät i vattnen som låg mycket nära land. Trodde det var 150m gräns ?

Tomi sa...

Gränsen är 0m. Det är i sanning galet!

Janne K sa...

Öringträffen på Gotland har utvecklats till katastrof! Jag förstår inte hur du och resten av fiskekärnan på Gotland kan hålla huvudet högt och arrangera detta spektakel med över 100 deltagare som går ut i vattnet och tävlar genom att klubba de finaste och största öringarna! Dessa fiskar behövs i havet och i lekåarna, inte döda och hängandes i en metallställning för allmän beundran och er bedömning! Jag åkte förbi invägningen och såg ett par fina fiskar hängas in. Kan bara gissa hur många som låg kvar i bilarnas bakluckor... Skämmes ta mej fan!!

Anonym sa...

Förstår till viss del din syn på det. Vi är många som hellre hade sett en C&R tävling. Däremot är inte de 10st öringarna som hängde där ett problem (sett till att det faktiskt var 42 lag anmälda). Mörkertalet som du antyder finns säkert visst belägg för där tveksam fisk tagits upp. Det är inte alla som efterföljer det som verkligen är sportfiske. Men snälla, dra inte alla över en kam. Jag med sällskap kan stolt säga att vi släpper alla besor och oftast även den blank fisk vi får på.

På Gotland arrangeras denna fisketävling vilket är en kul grej men reglerna skulle kunna justeras. Varför inte öka minimåttet eller andra restriktioner? C&R är aningen svårt att få till men det kanske finns en mellanväg?

Janne K: Det stora problemet ligger enligt mig i den skaran som inte deltar, den som vi sett inlägg om som har på 29 öringar (okej, förutfattad mening om att dessa klubbats). De som fiskar med nät kan inte reglera fångsten förutom att med samvetet inte sätta nät inom rimlig tid efter god fångst.

Det finns alltid "fula fiskar" bland oss andra, det kommer vi aldrig ifrån.

A.Dyplin GSFK sa...

Janne.K.Var"din"fiskeplats upptagen denna dag eller fick du ingen fisk.Det tas nog lika många öringar på helgerna och mitt i veckorna även om det kallas öringträff eller inte.

Janne K sa...

A.Dyplin: Är du på riktigt eller är du ironisk? Jag förstår att ni fortsätter med Öringträffen om ni tror att det tas lika mycket (lite?) fisk under ÖT-helgen som en "vanlig fiskedag". Herregud…

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej Janne K!
Jag ska försöka besvara dina frågor och dina utspel, så sakligt jag kan.

Öringträffen började som en liten kompisträff bland några av entusiasterna här på ön. Allt fler ville vara med, så den har vuxit och utvecklats. Under tiden har det dock helt klart blivit tydligare fokus på att ta upp färre fiskar.

Visst har det funnits tvivel huruvida vi ska fortsätta att driva och arrangera Öringträffen, när sportfiskarnas antal hela tiden ökar lavinartat runt ön. I år ansåg vi i alla fall att vi ville genomföra ett i stort uppskattat arrangemang.

Öringträffen är först och främst en sorts manifestation där öringsfiskare får möjlighet att träffas, tävla under ganska lättsamma former och – inte minst – ett tillfälle där vi har möjlighet att genom reglerna, anmälningsinformationen och själva träffen proklamera vår ståndpunkt; att inte hylla mängdfisket, utan att begränsa uttaget och förespråka det faktum att man behåller en fisk som man kan äta upp.

Dessutom samlar tävlingen in pengar till fiskevård, så du och jag kan fiska efter friska havsöringar även framöver!


Låt mig exemplifiera med en liten talande bild. Tio öringar som hänger på en ställning ser ganska tråkigt ut. Det tycker jag också. Det känns som om det slaktats fisk i parti och minut. Men betänk att det är tio öringar på över hundra personer!

Som Anders säger här ovan: ”Det tas nog lika många öringar på helgerna och mitt i veckorna oavsett om det kallas Öringträff eller inte.”

Och tänk dig att du istället ser tio olika bilder av en glad fiskare med en öring framför fötterna, poserande på stranden. Bilden blir inte alls lika illa. Men, summan är densamma: tio döda fiskar. Alla blir förhoppningsvis mat. Men mycket handlar om presentationen och själva bildens innehåll, glöm inte det!

Hur många fiskar som ligger i bilarnas bakluckor är givetvis ingenting jag/vi kan svara på. Men det är inte heller något som vi kan påverka mer än genom information och vädjanden – vare sig utanför eller inom Öringträffen. Tror du, naivt nog, att det bara är under Öringträffens (en, enda dag på året) som fiskare väljer att bonka sin fångst och ta hem den är jag rädd att du är ute på djupt vatten med tankegångarna.

Jag är, som du säkert läst och sett eftersom du hittar in på bloggen, en ivrig förespråkare för begränsat uttag av fisk.

Vilken ”sorts” fisk man väljer att ta upp är också en svår fråga. Att vi valt blank fisk som en regel är att den utlekta fisken är mager och sämre som matfisk och att (senare på året) den lekfärgade fisken ska leka i våra åar. Många av de blanka fiskarna är överhoppare och/eller fisk som inte leker. Dessutom: de blanka fiskarna i fin kondition tar de flesta upp i alla fall. Själv försöker jag allt mer se till att ta upp odlad fisk och släppa vild. Kanske är det en framtida modell för Öringträffen (om vi lyckas lära folk att se skillnaden), kanske ska vi ha ett högre minimimått och ett maximimått (”fönsteruttag”), eller kanske låter vi bli att arrangera Öringsträffen?

En sak är dock säker: Jag (och vi) lyssnar på synpunkter, men jag tänker inte skämmas. Vill du skälla, komma med fler synpunkter eller med goda förslag är du välkommen att mejla, ringa eller prata direkt med någon av oss när vi råkas. I annat fall tycker jag att du kan skämmas lite själv, bakom din pseudonym. Det är lätt att kritisera, svårare att vara konstruktiv.

Anonym sa...

Mycket bra skrivet. Hur ser rapporterna ut från Öringträffen? Var det allmänt trögt? /Alexander

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack Alexander. Ja, i stort var det trögt. De allra, allra flesta fick ingenting. Någon sammanställning kommer så småningom - antagligen på fiskelandgotland.se

Anonym sa...

Mycket bra skrivet nicka tack för öringträffen 2011 ni fixarar denna tävling mycket hoppas på nästa år me så janne K kanske kan få en öring me:)///johan

Fredrik Berggren sa...

Mycket bra skrivet Nicka! Själv hoppas jag på att det blir fler Öringträffar och passar på att tacka Gotlands Sportfiskeklubb för ett mycket bra arrangemang! Öringträffen är ett jättebra tillfälle att förmedla information om vårt fiske på Gotland, dock skulle kanske reglerna justeras lite (C&R hade varit trevligast, men svårast att genomföra). Hade varit intressant att se mer av denna debatt i media, så att även de som inte deltar får dela informationen. Jag hörde en siffra om att det skulle vara runt 240 sportfiskare på ön nu i helgen. Alla var ju inte deltagare, kanske dags för länsstyrelsen att fundera över regler för hur man får fiska på ön både som spöfiskare och nätfiskare.

Tomi sa...

Tror inte heller att en dags fiske med kunniga fiskeintresserade människor är problemet. Problematiken är ju självklart mer komplex och mångfacetterad än så.
Passade på att fiska ikväll(söndag)när alla åkt "hem". Som vanligt händer det spännande saker när man är på ön. Var ute i närheten av Visby och testade väldigt naturtrogna och stora tobisimitationer(alltså inga onaturliga färger)Fick ett bottennapp trodde jag-ni vet när det bara blir stumt i spöt,sen ett kraftigt ryck som följs av att fisken vandrar med tryck på linan snett in mot land,som att den funderar lite på vilken taktik som är bäst just nu. Hur som helst,fisken vandrade in till en punkt ca 8-9m från land och bara genom ren tryck kom den loss. Alltså inga ryck,bara ett massivt tryck. När jag vevade upp draget hade trekroken raknat! Första gången jag varit med om något liknande! Den försvann med i en väldigt stor vattenvirvel. Det känns som att dessa mycket stora exemplar gör lite som de själv vill!
Det är väl inte en för vild gissning att tro att det tröga fisket under lördagen berodde på låg vattentemp. Några dagars värme som idag får nog igång aktiviteten.......

Anonym sa...

Öringsträffen är en mycket trevlig tävling och är som skrivits ovan inget stort problem. Tycker inte man behöver ändra reglerna. Tror inte eller att dom som är med i tävlingen tar upp lekfisk eller fiskar som är under min mått.

Tyvärr är det lagligt att lägga nät nära land och det finns ingen lag som säger att man inte får ta upp brun fisk. Att man också får lägga tre nät på rad är helt vansinnigt. Ska vi bevara det Gotlänska kustfisket räcker det tyvärr inte med att sportfiskarna har egna oskrivna regler.

//KES

Anonym sa...

Åkte förbi reningsverket förut, låg en kula ett par meter utanför betongfundamentet vid Kopparviksbäcksmyningen. Såg dock bara en markering men o andra sidan satt jag i bilen så kanske bara missade den. Någon annan som såg det nätet?
Ska de inte vara markerade i båda ändarna?

Nicka - fiskebloggaren sa...

Ja, näten måste vara ordentligt märkta i bägge ändarna. En liten dunk eller petflaska är t ex inte godkända som markeringar

Anonym sa...

Hej Nicka.
Är inte sportfiske just sportfiske! Sportfiskare överlag respekterar ju natur och hav, själv förstår jag inte varför en (Janne K) person ska få så mycket uppmärksamhet! när det finns nätfiskare och proffisionella fiskare som fiskar sönder havet!
I går såg jag en nätfiskare som la ut ca 300 meter nät inom fågelreservatet vid själsö in mot hamnen, detta är vad som bör disskuteras, inte några seriösa sportfiskare som släpper tillbaka alla fisk som är utlekt eller fisk som inte kommer att användas som en delikat måltid.

Jag tycker denna debatt är helt menlös och att Janne K bara vill ha uppmärksammhet (förmodligen fick han inte det som barn)

/Sportfiskare och naturnjutare

danne sa...

Slopa tävlingen, eller gör den för bara gotlänningar för att hålla antalet nere, fisketurister gynnar bara era egna verksamheter (fish your dream etc. ) om man skall vara riktigt ärlig!! Hur annars får folk nys om platser/drag etc., kanske lite självkritik kan vara på sin plats. Att du sedan gör mycket för att behålla fisket på ön är mycket bra. Max antal fiskar man bör få behålla = 1/man, böter bör ges för fiskar tagna under lek i lekområden, alt. klubbning av besor etc., el. undermåliga fiskar överhuvudtaget. Samma regler för alla, ingen fripassage för gutar heller. Tvinga fram lite respect istället för att agera småfjantiga gnäll-byråkrater. Börja med fiskekort så att ni har en chans att reglera fiskar antalet, gutar kan få fiska gratis iom. att dom står ut på den där ön året runt, har själv bott där några år men är ej gute. Har nu hört samma snack i 6 år, men ingen av er " aktivister " verkar ha stake nog för att GÖRA nåt, typiskt svenskt fitteri, se var ni är om 10 år utan att nyttja dessa metoder...

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej alla kommentatorer. Det finns mycket jag borde respondera på, men jag väljer en sak (som är aktuell i det senaste inlägget och i många mejl som dimper ner).

Det fria handredskapsfisket är en välsignelse. Men den gör det också svårt att göra begränsningar. Det går inte att ha fiskekort på ett vatten som är fritt att fiska i, enligt lag!

Som fiskelagstiftningen ser ut just nu är det inte bara att göra "fiskevårdsområde" av ett helt län! Det innebär också att det är en lång väg att gå när det gäller att göra små förändringar.

Men ni ska veta att det finns folk, både på Gotland och i landet i stort, som jobbar i det tysta för att försöka komma runt problemen och finna lösningar.

To be continued.

Lasse sa...

Danne - du verkar ju veta precis hur saker och ting ska göras, sätt igång och få det gjort då!
Innan du gnäller borde du ta reda på vad som gäller och hur saker och ting fungerar.

En av grundarna till Öringträffen och förespråkare för begränsningar i uttaget.

danne sa...

Tack Lasse för ditt fina svar, nån måste ju få liv på samtalet ibland, annars stagnerar det ju helt, det även du Lasse förhoppningsvis kan fatta är att det går inte att göra mycket utan pengar, hur har ni tänkt få fram pengar för att kunna skapa förändring? Kalla det gnäll ( ganska exakt vad jag hade väntat mig från dig ), för det är mycket lättare att avfärda det som sådant än att vara självkritisk, men kom själv med ideer istället för att skylla på dom saktanurrande byråkratiska hjulen, jag för övrigt är inte så pass engagerad i ämnet som ni, men herregud, är inte idioti att försöka göra samma sak två gånger men förvänta sig ett annorlunda resultat? Nicka, du verkar ju i alla fall ha en hjärna som inte blivit insnöad med gutementalitet helt och hållet, och jag uppskattar ditt svar mycket. Nog för att jag inte har lika bra koll på detaljerna som er, men ibland ser ju inte folk trädet för skogen eller hur, och en annan åsikt kan ju vara värd något...

Lasse sa...

Andras åsikter respekterar jag gärna så länge de läggs fram på ett respektfullt sätt. När de i ditt fall presenteras med att andra (i det här fallet jag) har en "insnöad hjärna", eller att vi agerar "småfjantiga gnäll-byråkrater" och håller på med typiskt svenskt "småfitteri", då finns det egentligen ingen mening att fortsätta debattera. Sen förstår jag ärligt talat inte vad du menar i mycket av det du skriver. Det märks att du inte känner till detaljerna. Du talar t ex om att det borde vara böter på att ta upp fisk inom inom fredat område. Det är precis vad det är idag, det är straffbart att göra det. Du skriver också att det inte ska vara någon fripassage för gutar. Vem har påstått att det ska vara det? Sen skriver du att du har "hört samma snack i 6 år men ingen av er aktivister verkar ha stake nog för att göra något". I nästa inlägg kommer du sen och menar att det är pengarna som styr!! Du får ursäkta Danne men jag förstår dig inte och jag tror att det är fler som inte gör det.

danne sa...

Snyft, snyft, vad jag menar i penga frågan kan jag svara på rätt enkelt. Jag vet ju att det är straff för undermåliga fiskar, dock under 6 års fiske ( 4-5 dar i veckan aug.-maj ) har jag aldrig stött på någon som kontrollerar fångster, vilket iofs. är skönt, antagligen extra skönt för dom som ägnar sig åt rovfiske, men jag hade gärna visat up det faktum att jag aldrig tagit med en " dålig " fisk hem. Pengarna kommer ju in i frågan gällande att anlita personal som tålmodigt har tid att kolla på dom främsta och vanligaste ställena där öring plockas. Alla ni vet ju precis som jag var dessa ställen är. Hajar du det då? Att ha lagar på papper och att dela ut straff till såväl nätfiskare som spöfiskare kommer at ha slagkraftig verkan, men bara om man följer up på det. Hur många böter har ni skrivit ut på senare år?

Anders dyplin sa...

HejDanne.Vi gutar likaväl som resten av befolkningen som kallar sig sportfiskare vet vilka regler som gäller för fisket.Vi har sportfisket som rekreation och avkoppling samt även att kunna få egenfångad fisk på matbordet.Men som med allt annat finns det rötägg som i det här fallet som du pratar om kallar sig sportfiskare och tydligen inte vet vad som gäller.Därmed sagt att du inte skall dra alla över en kam.Fiskebevakningen åligger kustbevakningen och har inget med Gotlands sportfiskeförbund att göra även om vi har egna utbildade bevakare.Du är välkommen att hjälpa till att få ett bättre fiske på ön.Du kan börja med att skriva ut vem du är så vi vet vem vi talar med,eftersom du har många ideér.

Jörgen sa...

Vilken stor och osaklig debatt jag beskådar, jag är inte orolig när det gäller öringsfångster via spö. Vi är kloka fångstmedvetna och tänker på beståndet. Nätfisket är det stora problemet. Och kanske ska vi rannsaka oss själva med marknadsföring över fisket på Gotland? Själv är jag nöjd med 6 återsatta sedan öringträffen.
Och en landad och numera rökt öring. fulton 1.22 rätt fisk fel dag.....

Anonym sa...

Janne K
Öppna dina ögon och inse den fakta. Hur många fångar du en härlig dag? Du har nog fiskar själv i din baklucka!! Man ser sig själv genom andra!!!!
Var själv inte med i tävlingen med hade många nära och kära med. Jag var där på invägningen och jag glädjs åt de lyckligt lottade som fick fisk. Synd att sådana som DU ska få en härlig sammanskomst att se ful ut. Men du är väll avis. Sandlådefasoner!!!!!
Hoppas på att själv vara med nästa år. Jätte skoj tävling!!!!!! Keep up the good work!!!!!

Anonym sa...

Självklart ska ni marknadsföra er för ert fina fiske och natur. Tycker också att på denna blogg man upplyser bra om god fiske etik mm.

Nätfisket är ett av det stora problemet. Finns ju miljö och lekplats problem. Men i mitt tycke så är ju nätfisket kanske det lättaste att ta tag i. Skulle bara viljan finnas bland våra politiker så hade det gått att lagstifta om nätfisket.

Exakt hur man ska gå till väga för att höras vet jag ej. Men kanske om man kunde visa att man drar in pengar till Gotland på fisketurism man kunde få gehör av någon lokal politiker som kan lyfta frågan vidare. Eller så kan man trycka på sin egen art Gotlands öringen (ta hjälp av miljöpartiet ) hur som helst fattar jag att det är tufft och mycket frivilligt jobb krävs.

//KES

anders sa...

Nätfisket är inget stort problem.Det har minskat om man ser bakåt i tid.Det stora problemet är ökningen av spöfiskare och fiskare som tar upp mera än man sjäv konsumerar.Det gäller både spö och nätfiskare.

danne sa...

Tjena igen,

Hade svårt att tyda om tidigare meddelande var till Janne K eller från Janne K. till mig, i det sekundära fallet kan jag bara skratta, avis, ja, skulle hellre vara där och fiska som ni, många öringar i bagageluckan - nej tyvärr inte pga. att jag ej fiskat på ett tag, och även när jag får mycket fisk så är det ALDRIG mer än en som får följa med till matbordet. Att man ser sig själv genom andra kanske är sant i ditt fall, men lyckligtvis har jag en Hjärna och ett samvete som som bägge två agerar ganska ok mot dom flesta och alltid väl mot havsöringen, jag behöver inte mäte eller jämföra mig med andra för att veta vad som är rätt/fel.

Anders, tack för den sakliga info. du bidragit med, alltid roligt att lära sig mer om man är missinformerad eller olärd inom ett ämne, såna som dig går ju att prata med, sorry om jag gick väl hårt fram och drog alla över en kamm, ibland styr hjärtat och ibland hjärnan.. tyvärr. Den dag jag återkommer till ön och har möjlighet/råd att vistas där oftare skall jag ta up detta igen och vara mera delaktig i frågan, tills dess så tackar jag för mig och önskar er alla ett härligt skitfiske.

danne