2011-08-21

Tema - saknad fisk

På temat "arter jag saknar": får jag lov att presentera gösen. Visst gjordes något mindre lyckat försök att plantera ut gös i ett gotländskt vatten en gång i tiden. Och visst har någon enstaka gös fångats i nät på kusten. Fast egentligen finns den inte här. Den inte så yrvakne läsaren kan alltså konstatera att bilden nedan inte härstammar från ön.Nej, lugn.
Jag vill inte alls att den ska planteras ut här. Utplantering av fisk är sällan lämpligt eller bra. Det finns en anledning till att gösen inte finns här från början, så att säga. Men jag önskar att jag på lite enklare sätt kunde teleportera mig iväg till gösvatten när andan faller på. De hårda huggen på en jigg och den smygande attacken i mörka vatten är underhållning royal. Stundom helt omutlig, andra gånger en attackerande vilde, med de vampyrliknande tänderna redo att utdela allvarlig skada. Gösen är en kul motståndare helt enkelt. Och när man ser en riktigt stor fisk spänna ut alla sina fenor kan man bara känna vördnad. Vilken karaktärsfisk! Smaklökarna vattnas också när jag tänker på omsorgsfullt tillagade gösfiléer.
Nu får det bli lite jakt på arter som faktiskt finns här hemma, innan äventyr på annan ort åter tar vid. Förresten, i senaste Fiskejournalen (nr 9 2011) finns det en hel del om gösfiske och undertecknads trägna försök i ämnet. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur går det nicka?? blir det några grymmma fiskar, jag tror du får fler än vad som syns här.

....

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej. tackar som frågar. Jo, visst blir det en del fiskar, även om de inte är vansinnigt grymma. ;) Jag väljer bara att inte slänga ut varenda fångst på Facebook eller den här bloggen. Det finns andra som får står för den taktiken. Fisket är viktigare än att få tummen upp från omgivningen för mig, om du förstår vad jag menar.

Men jag fiskar en hel del och kommer försöka ge mig iväg på något spännande äventyr vad det lider också. Jag ska försöka uppdatera bloggen också.
Men dessutom består livet av mycket mer än bara fiske - som tur är. ;)