2011-09-07

Fiskevård på riktigt

Fiskevård. Att vårda för fiskens räkning. Numer används begreppet rätt slarvigt mellan varven. Ibland är det förstås en tolkningsfråga om vad som är fiskevård. Att pytsa ut en miljon odlade fiskungar i havet (för att vi ska kunna rekreationsfiska efter dem) har kallats fiskevård. Det vill inte så många biologer och ekologer hålla med om.
Men fiskevårdsbegreppet lånas också av folk som vill snylta på begreppet och ge sig själva fördelar. Att syssla med fiskevård är helt enkelt bra för imagen, även om det inte sker så mycket i praktiken. Anar man viss cynism och lite tvivel från min sida? Kanhända.


Men i hällregnet, i en inte alltför avlägsen skog, pågick ett stycke äkta fiskevård, åtminstone enligt min definition. Länsstyrelsen och Sportfiskarna gjorde grovjobbet för att bedårande små öringar ska få sällskap av bedårande stora leköringar, som i sin tur ska se till att det blir fler små bedårande ... Ja, du förstår cykeln. Men inte nog med att öringar av olika storlek får lekplatser, uppväxtområden och härliga strömmar att leva i.


Även några andra småttingar - ett knippe gladlynta och galonklädda skogstroll - deltar med stort intresse. Kan vi plantera lite omtanke om miljön i deras små vetgiriga sinnen kanske framtiden blir ännu lite ljusare, inte sant? Barnen bär grus med bravur, samlas med uppspärrade ögon över en balja med smolt och låter glädjetjuten eka i skogen. Härligt och inspirerande.Tack Pia, Micke, Lasse, alla barn och regnguden som visade styrka. 

3 kommentarer:

Tomi sa...

Ge förutsättningar istället för att slå ihjäl fisk-svårslagen känsla!
Härligt med regn också!
Verkligen kul att se positiva exempel...

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack, Tomi. Visst är det härligt ute i det fria - regn eller ej ...

Jörgen sa...

Kul att se fiskevård i mitt gamla rektorsområde // Jörgen