2012-01-12

Just innan det blir värre

Hotet om piskande vindar är överhängande. Så vad gör man? Ignorerar SMHIs bud om busväder och åker till kusten förstås. Någon värre dag går nästan inte att välja. Men än så länge är vinden trots allt inte 20 m/s från nordväst. Det kommer senare. Däremellan hämtar jag upp Kenny och vi beger oss till ett tillhåll där vi får lite lä, men ändå sjögång och vindfång i huvorna. Vi delar på oss, efter att jag smugit runt med kameran. Men det är inte förrän jag lägger ner den som Kenny drar på en färgad, men tjock öring. Själv kontrar jag med en liten miniblanking i första kastet. 
Stenreveln jag försöker nå är dessvärre utom räckhåll i högvattnet och den omilda vinden. Men, medan Kenny tappar en fin fisk lite längre bort gnetar jag upp ytterligare ett par små. En är odlad, alla är tjocka. Vad äter de? Mycket verkar de äta i alla fall. 


Efter lite kaffe (Kenny får sin dos i skyddet till bilens dragkrok - perfekt muggformad, men med ett litet läckage) betar vi av en halvgrumlig sträcka och har fler kontakter innan en arg efterlekshanne försöker bita av mitt drag på mitten. Det går inte och jag leder honom till stranden för avkrokning. Även den här lille herren ser ytterst välmatad ut. Vi avslutar med fiske borta under en skyddande kant, där vinden bara krusar vattnet. 
Och just innan solen försvunnit nedanför molnbankarnas svartgråa fluff har vi flera fina hugg, en stor följare som får Kenny att gå i halvspinn och ännu fler som retar oss. En liten blank fisk biter också i rätt ände av Kennys drag: den med kroken. Den går tilbaka och vi drar oss mot bilen, just när det börjar svepa in regn i horisontalläge. Från nordväst. Nu kom det! Det riktiga ovädret. 4 kommentarer:

Anonym sa...

Besorna är otroligt fina så det är ju inte helt fel att få på och beskåda en sån!

Hörde från andra att öringsleken pågår för fullt i vissa åar just nu, och det är MYCKET med öring åtminstone i den ån som de hade sett, 15+st i en grop/del av ån.

Hoppas att ingen halvt galen människa ger sig på dem bara med tanke på att fredningen är över.

//R

Nicka - fiskebloggaren sa...

Absolut. Fina och feta, nästan i samma form som innan leken - vilket antagligen kan bero på milt väder/god födotillgång.

Det finns ju idéer om att ha förbudet lite längre, vilket kanske skulle hjälpa eftersom vi ar eftersläntrare. Vi får hjälpas åt att hålla ögonen på folk och fä och ge upplysning åt dem som behöver det...

Tomi sa...

Som på västkusten där fiske är tillåtet från 1april till 30sept kanske?
Såg din artikel i FJ om att ni fått igång återställande av våtmark på Gotland med gäddamm-riktigt riktigt kul att läsa!!
Jag är själv en stark förespråkare av att återställa massor av våtmark,av många skäl.....

Nicka - fiskebloggaren sa...

@ Tomi - jo, det blir bra med lite återställande av några våtmarker. tyvärr är och förblir de flesta borta.

men öringen vill vi nog kunna fiska lite mer än vad som är fallet på Västkusten. Huga! Nä, det har mer varit tal om att förlänga några få veckor eftersom vi ofta har fisk som stiger sent på året.