2012-03-30

Gäddfabrikören och silversmeden

Gäddfabrikör Söderman behöver en fältassistent. Klart jag är med på noterna. Och som jag vurmat för gäddans väl, som jag saknar det goda gäddfisket och som jag kan älska att vistas i naturen. Morgonen är tidig då vi ser till att två lekvandrande smågäddor blir mätta, vägda och märkta innan de simmar upp i den översvämmade myren. Härligt. Så här såg det antagligen ut på massor av håll, innan man bestämde sig för att skära fula raviner kors och tvärs över Gotland, för att skapa odlingsbar för morötter och annat. Fisken fick ta smällen. 


En mindre hackspett flyger förbi, tranor sveper över myren och ett par korpar fladdrar i den tilltagande vinden. Kaffet är ljuvligt, i skydd av en gammal ek i änget längre bort. Visst lockar kusten. Det gör den alltid,. men det finns så mycket mer att uppleva. Att kika på hur små rovfiskar, kamouflerade i grönbrungult, pilar iväg för att föra släktet vidare och skapa framtidens fiskemöjligheter, är förbaskat härligt det också. 


Någon dag tidigare är det en lucka i molntäcket. Luckan sammanfaller lämpligt med en lucka i jobbkalendern, så jag hastar ut ett par timmar. Innan kallfronten sveper in och gör känslan dov och ruggig lyckas jag smida en plan som funkar. En silvrig plan. Den får godkänt!
Den finaste av öringarna får fotojobba lite. Kameran står kvar på en sten där inne, så redan när den gör femte eller sjätte hoppet börjar jag planera för att låta avtryckarfingret agera. Det kan straffa sig. Fisken rusar och drar, hoppar flera gånger till. Vilken atlet. Men snart gnistrar den en kort stund i luften, släpper några fjäll och simmar åter. Fast, den borde kanske ha blivit mat istället. Den uppmärksamme kan se den deformerade bröstfenan: odlad fisk! Hon hade tur idag. Någon mindre firre har samma tur, när jag krokar loss i vattnet. 

Lästips!
Tycker du att det är lite för trångt på kusten nu när högtiden börjar för de flesta spösvingare? Då kanske det passar att stanna inne och läsa lite trevliga saker. Läs mer om Rovfiskprojekten (som "gäddfabrikerna") som Sportfiskarna driver. Adressen är: www.sportfiskarna.se/rovfisk


.

14 kommentarer:

John sa...

Hej Nicka, tack för en mycket givande läsning.

Jag funderar och bollar lite ang just Gäddfisket.
Det var mycket länge sedan jag fiskade Gädda och en av de största anledningarna till att det inte blivit av dom senaste 5 åren grundar sig mycket i att jag har inget behov av att fiska Gädda och verkligen inte behöva äta den heller.

Nu börjar jag dock längta till fisket efter Gädda (enbart C&R) och då speciellt Flugfiske efter denna vackra madam.Men är det etiskt försvarbart att fiska C&R enbart för upplevelsens skull när denna art faktiskt behöver all hjälp den kan få?

Skulle det skada fisken om man återutsätter den varsamt igen?

Vad kan man göra för att underlätta/hävda sig mer än hanteringen, hullingfri krok osv?

Ge mig gärna exempel, synpunkter, dina egna åsikter mm så att jag kan ta ställning till om jag skall våga ta upp Fisket på Gädda igen eller ägna mig åt annat fiske under en längre tid för att sedan vinna på att beståndet ökar och mår bättre i framtiden.

Naturligtvis med hänsyn till fiskeförbudet, 1 mars - 31 maj. Minimimått (40 cm) och maximimått (75 cm). Max 3 gäddor per dag.

Tack för en mycket bra blogg.
Mvh John

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej John! Först: tack för vänliga ord och ett trevligt och tänkvärt inlägg.

Trots att jag då och då försöker ha någon form av etik som tema och centralpunkt, så vill jag passa mig för att moralisera för mycket.

För egen del tycker jag att det absolut är ok att fiska gädda under den tillåtna tiden. Problemet är väl snarare att det inte är så tätt mellan exemplaren (generellt sett) ännu. Jag hoppas på bättre tider. Själv har jag svår gäddlängtan som jag botar med resor bort från ön. :-)

Men om man nu fångar någon gädda på riktat fiske så är en långkäftad tång, avkrokningsmatta och ett snabbt handlag (gärna hullingfritt, som du säger) bra att använda sig av. En annan sak, som jag tycker är bland det viktigaste är att kanske överväga att inte alls fiska gädda i varmt vatten. Mjölksyran som bildas när en gädda tar ut sig fullständigt och är extra stark i höga temperaturer kan vara dödlig.

Det kan ju faktiskt vara så att med flugspö, eller lätt utrustning, är betydligt svårare att göra processen kort och snabbt hysta in fisken - med utmattning som följd. I kallare vatten är det ett mindre problem, men som sagt: sommartemperaturer är inte idealiskt ur den synvinkeln.

Ett omfattande ämne, som vi kan diskutera länge. Men det kanske går att ta upp tråden igen.

Och till alla som eventuellt fångar en gädda nu under öringsfisket - kom ihåg att gäddan är fredad och ska släppas åter kvickt. Rapportera gärna eventuella fångster till mig.

Böna sa...

Ett nytt blogginlägg är bästa lördagsläsningen. Tack för denna goda gärning!
Björn

Nicka - fiskebloggaren sa...

Åhå! Man tackar. Glada och roliga kommentarer är en mycket bra början på en ny dag!

Tomi sa...

Det är inte mycket som gör en så lycklig som gammaldags våtmarker-härligt att se!

Nicka - fiskebloggaren sa...

Visst är det så, Tomi. Det luktar "liv" om hela rasket.

Johan Wolter sa...

Tjena Nicka

Grymt fin öring:)
En fråga, är du helt säker på att det är en odlad öring pga bröstfenan?
Trodde alla med fettfena var vild öring. Vart kommer dom odlade öringarna med fett fenan kvar ifrån i så fall, vet vart?

Hälsningar Johan Wolter

Johan Wolter sa...

Vet du vart skulle det vara.

Nicka - fiskebloggaren sa...

@ Johan - I dag måste all svensk öring som odlas och släpps ut fettfeneklippas. Men det finns ju andra som simmar hit. Och det finns fiskar som man missar att klippa, eller sådana som släpptes ut innan klippningen blev regel.

Nu fortsätter jag min gäddjakt på annan ort. :-)

John sa...

Jag tackar så mycket för ditt svar, ser fram emot att sitta och binda lite gäddflugor =) Men först lite till Öringsträffen!

Anonym sa...

Tjena nicka! Trogen läsare på bloggen, i alla fall veckorna innan påskpremiären på Gotland!:)
Har för mig att du var i tresserad av lite rapporter!?
3 dagar och öringsfisket har varit helt sanslöst! Är i skrivande stund uppe i 29 öringar på 3 dagar!
På varierande platser och olika storlekar! 1 fenklippt har ja fått upp!
Gjorde idag ett tappert försök med 18 m/s satte grus i mina planer!
Skitfiske

Conny sa...

Jag kan rapportera in tvärtom. Någon enstaka öring som vi fått upp plus kalla fingrar..... men nu blir det påskfirande i alla fall. Tack för en grym blog.

John sa...

Samtidigt som jag är fruktansvärt avundsjuk så njuter jag otroligt mycket här på ön när vi har sånt jävla fint väder, igår snöstorm 18 m/s och ikväll, 3-5 m/s s+sv och soligt, imorrn liknande och tidvis mulet! Imorrn smäller det på en kanonöring som jag skall bestämma träff med på öringsträffen. Tack för MYCKET inspirerande foton och en mycket bra blogg. Tack!

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack, John! Jag är på hemmaplan igen och ska nog stämma träff med några öringar jag också. ;-)