2012-06-19

På tidsresa

Nostalgi. Mer konkret kan jag inte beskriva det. Så långt tillbaka jag kan minnas har sutarmetet varit något jag fått härliga krypningar och stora ögon av. Från den stund jag först läste om hur sutaren, eller lindaren, kunde snärja in fiskarens rev i vassen med sina starka stjärtslag, till den gång jag äntligen fick kroka en sutare av någorlunda redig storlek. Den första storfisken vägde sina modiga 1,6 kilo - idag en mycket beskedlig, för att inte säga liten, sutare. Men den gången nöp den en daggmask och fick mig att skälva av fiskelängtan varje gång jag tänkte på fajten och närkontakten med den hemlighetsfulla bottenätaren. 






Några år senare hade jag lyckats arrangera en sutarexpedition med ett par kamrater. En hemlig sjö, ett tält, en uppochnervänd dygnsrytm, åtskilliga burkar majs och flera fina sutare i tvåkilosklassen senare var jag fast. För livet. Den här fisken kommer alltid vara en av mina absoluta favoriter. Visst krävs det finess, visst kan det behövas både list och tur. Men samtidigt är det ett sådant avslappnat och underhållande fiske att det känns som fiskesemester från verkligheten. Och när den fulsnygga fisken med den ledsna uppsynen sprutar iväg så vattnet yr hamnar jag i forna tiders drömland. Sutarland. 



4 kommentarer:

Anonym sa...

Grym fångst!

www.frifrakt.nu

Unknown sa...

Hej! Vackert så.
Detta är något jag verkligen skulle vilja pröva. Har aldrig kommit mig för och har dessutom inte kunskapen. Vad behöver man för en förstagångstur?

MVH
Mats Berglund - en flugfiskare som följer din fina blogg med jämna mellanrum.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack, Mats!

Det är rätt svårt att sammanfatta en enkel startlista här. Men om du tänker flötmeta så kan du alltid testa med en vanlig haspelutrustning, med spö runt 10 fot, en mindre haspelrulle (nylonlina runt 0,20-0,25 - eller flätlina runt 0,12 mm)och några smäckra flöten. Ännu bättre är förstås ett s.k. matchspö/flötmetesspö runt 12-13 fot. Ett par blyhagel som håller nere flötet så bara toppen är över ytan. Vassa krokar i strl 10-4, beroende på bete. Kanske strl 6-8 är mest användbart.
Ett par majskorn, en bit räka, mask, bröd ... det mesta funkar. Men är det mycket annan fisk i vattnet (småsarv t ex) kan det löna sig med lite större beten som får ligga i fred ett tag. Fiska på, eller precis ovanför botten och satsa framför allt på närhet till vegetation i skymning/gryning. Mäska gärna med lite ströbröd, blandat med lite godsaker - småbitar av det som du också agnar med. Vill du lyxa til det lite - använd lite hampa, lite blodmjöl eller liknande.


Det var bara en hypersnabb genomgång. Att lokalisera rätt plats, att balansera tacklet rätt och andra små taktiska finesser är svårare att vräka ur sig så här.
skön sommar! Mvh, /Nicka

Unknown sa...

Tack Nicka!
Ska definitivt göra ett försök eller två under sommaren. Jag tror mig ha kunskap om var Sutarna kan tänkas finnas i min hemmiljö. (Närke/Västmanland)

Trevlig sommar själv!

/Mats