2012-11-02

Fälla och fria

Fällan på plats. Med mig i släptåg tar Lasse och Rickard sikte på ån. Vinden sliter i oss, i fällan och i allt som går att slita i. Men snart är den förankrad och funktionell. Fällan, som också tjänstgjort i gäddvåtmarken, får nu jobba hårt för att tillfälligt hindra stigande havsöringar. Nu vankas kontroll av fällan och öringarna varje dag, en bra tid framöver. Så, om någon orolig flanör undrar över monumentet i trä kan du lugna vederbörande. Allt är under kontroll. Lika kontrollerad var jag nog inte när underbara brackvattenskrokodiler bjöd på spänning och överraskningar en dag på kusten.
De befrias varsamt och kvickt förstås. Fria gäddor simmar bäst. Kenny, i sedvanlig Spindelmannenhuva, går i spetsen för äventyret. I en liten spännande bukt ligger några fina stenar. När jag tror att jag ska kroka en fin grön filur med hjälp av ett 15 centimeter långt gummibete, så blir det ... som vanligt.
En silverblank, hoppvillig och stadig öring rusar av och an, medan Kenny rotar fram kameran. Fast just när vi har den precis nedanför mina fötter - och ser att den minsann är odlad - så hoppar den av. Kanske hörde den mig yppa något om middag. Nåväl. Det var ju inte meningen. Kenny uppskattar firren till dryga 3,5 kilo. Jag måste dessvärre hålla med. Sådana praktfiskar vill man inte tappa i det avgörande skedet. Men med den glupande aptiten den verkar ligga inne med så väger den snart mer. Om den nu inte simmar vidare till ännu ett nytt landskap. För gotlänning var den inte ... 
4 kommentarer:

Tomi sa...

Ursäkta språket men satan vad det ser "gott" ut!
Jag får en schlagerlåt i huvudet där refrängen går ungefär "Jag är avundsjuk jag är avundsjuk....."
Ser verkligen härligt ut!

Nicka - fiskebloggaren sa...

Kan ha överseende med lite schlagermusik den här gången. :)

Anonym sa...

Synd man bor på fel sida vattnet så man inte kan hjälpa till med allt förebyggande arbete ; nu åker man bara ner till öijn och skördar frukterna av det arbete ni lägger ner på det vilda beståndet, , , och jag är jäkligt tacksam skall du veta !
Gott arbete ni gör !
/Johan

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack Johan. (Och då tackar jag å allas vägnar - för det finns många som arbetar hårt och i det tysta!).