2013-07-31

Klassiskt sommarfiske när vädret skiftar

Vad gör man med en regnig dag? Åker ut på lite stillsamt slappfiske?Ja. Kenny och Stefan gör detsamma. Det behöver inte vara så svårt. Något spö, gärna ett jiggspö med känslig topp, ett par sänken, några krokar och jiggar, eller andra beten som kustnära arter gillar. I det här fallet - abborre. Leta reda på en pir, en hamn, eller något annat tillhåll. Invänta den värsta regnskuren, gå ut när det fortfarande vräker ner. Njut. (Alternativt: välj en solig och skön dag ...).



Trots kalla händer i hällregnet och behovet av ideliga påtårar från termosen så värmer det i själen. Huggen är många, rappa och dessutom ett gott tecken på att det åter finns en del abborre längs kusten. Spötopparna knycker mot en grå himmel. Men så, efter ännu en vindkantring skingras molnen och det blir lika varmt som man kan förvänta sig i slutet av juli. Finväder, fortsatt finfiske. Jag knycker vidare med dropshotrigg, Kenny & Stefan med mer traditionellt paternostertackel. Allt funkar. 



Vi får svara på en del frågor om varför fisken åker i igen. Konstigt. Inte ens år 2013 är allmänheten så upplyst så att det här med ekosystem, långsiktig förvaltning och generell försiktighet med naturen är något självklart. Nåväl. Vi får någon tumme upp när vi åtminstone behåller någon enstaka matfisk. För, det, mina vännre, är något man kan unna sig en dag som denna.
Och nystekt abborre, serverad med färskpotatis, en kall örtsås och frisk sallad ... ja, herregud. Det är gudomligt. Men kom ihåg: ta bara ett par till middag, släpp resten. Framför allt om du krokar en bjässe: hon behövs i vattnet
.

4 kommentarer:

Böna sa...

Kul att läsa om att fisket på Gotland kan pågå även varma sommarmånader och att borrarna är på väg tillbaka. Jag måste börja sprida mitt fiske till annat än Havsöring.

/Böna

Nicka - fiskebloggaren sa...

Man ska alltid fiska annat än öring. ;-)

Abborrarna verkar finnas på några få ställen, men det är ju tyvärr också ett hårt fiske efter dem på sina håll. Låt oss hoppas att de får fortsätta att dyka upp längs kusten. Jag har själv valt att äta upp tre stycken på hela sommaren ...

Ola sa...

Jädra fint ljus du fått på borrarna på stenen Nicka. Du kan du!

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tackar, Ola. Men mycket beror på sol, moln och abborrarna själva. :)