2014-05-08

Jägarna i mosaiken

Fisket handlar ofta om att tro på mönster. Mönster man tror sig upptäcka. Vi skapar teorier som handlar om färg, form, teknik eller vad det är. Mest är det hjärnspöken, men visst ... det gör oss lite lyckligare. Fast, rent krasst: ofta handlar framgången i fisket om att ta till vara tillfällena. Att utnyttja de små öppningarna. 


Jag är ett vandrande exempel på en typisk fiskare som försöker använda och utnyttja de tillfällen som ges. Jag försöker pussla med tillvaron så att möjligheterna ger sig tillkänna i mosaiken.
Det är vansinnigt hektiskt på jobbfronten. Jag avböjer varenda förfrågan om samkvämsfiske. Men, jag tar varje mer oplanerat tillfälle att smita ner till levande vatten. Om tillfället visar sig, nyper jag tag i det, håller fast det och använder det. Efter några timmars foto- och researchjobb vet jag att jag har sisådär 90 minuter till förfogande. Rätt ner i vadarna. Rätt ner i havet. 

Det hugger omgående. Andra kastet, men den arga öringen skakar loss alldeles direkt. Men, jag behöver inte misströsta. Den sträcka jag planerat att fiska av är hemvist åt fler. Ganska många faktiskt. Jag mår förträffligt, släpper tankarna på jobbstressen och låter spöts bugningar leda mina tankar ut i det öppna. Öringarna hugger på lång lina, hårt och bestämt. De hoppar, rusar och far. De flesta är inte så stora, men i toppkondition. Jag lossar dem med peangen direkt i vattnet. En av dem lyfter jag upp i solljuset för en snabb mobilbild. Foliesidan kastar ett skarpt sken och avslöjar varenda pärlemorglittrande nyans. Adrenalinet transporterar ut bubblor av glädje. Det måste vara bra för kropp och själ. Helt säkert. Innan jag lägger av och återvänder till verkligheten återstår några kast över ett parti som bara skriker "havsöring". Och snart skriker jag också. De där huggen från fiskätande höghastighetsjägare. De där huggen! Underbart. En fisk runt sisådär 55-60 centimeter avrundar dagen och låter tillfällena sjunka tillbaka in i den svårlästa mosaiken. 

11 kommentarer:

Anonym sa...

Låter härligt!
Dessutom krävs det en del kunskap om var fiskarna är nu för det är ganska "tyst" på de vanliga givna platserna..
Ha det gott
Tomi

Nicka - fiskebloggaren sa...

Ja, det börjar bli lite "utspritt" nu. Dags att ägna sig åt annat fiske snart. ;)

Paul sa...

Hi Nicka,

I hope you're well. We sort of met a couple of years ago in a fishing forum, I was asking about Gar, and here I'm asking about them again! I wondered if they'd arrived near Gotland yet and if you'd tried fishing for them this year?

Kind Regards,

Paul.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hi Paul!

yeah, haven't had the time to blog a lot. But the gars have arrived! I got a few of them the other day!
So, go for it! :)

Paul sa...

Hi,

That's great congrats! Would you mind sharing any locations of where to try for them please? I have some waders if needed!

Regards,

Paul.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Waders are probably needed. But it's hard to pick a place. The gars move along the coast, but can be found almost everywhere in shallow waters, where there's a mix of wrack, "grass", stones and sand. Especially on areas where the water temperature is rising. Try south of Tofta beach, or why not Norderstrand. When you find one, there are usually more of them :-)

Paul sa...

Thanks Nicka I'll give it a try, when I catch my first Gar I shall name it Nicka and send it back into the sea! ;)

Nicka - fiskebloggaren sa...

haha. Tight lines! :-)

Anonym sa...

No Poul don´t release Nicka The Gar. Brake the neck of that bastard:)

Jonas sa...

Ähh du fattar!

Nicka - fiskebloggaren sa...

:)