2016-03-01

Kom ihåg vårens regler

Allt fler vågar sig ut på kusten, när de ljusa timmarna blir fler och temperaturerna behagligare. Jag inser också att allt fler som inte tidigare hanterat ett spö vill ut och idka umgänge med naturen. Gott så. Men, det är ibland lite si och så med kunskapen om lagar och regler. 

Jag ber alla er därute att läsa på reglerna och gärna sprida ordet till era kompisar, kusiner, fiskande mostrar och lomhörda grannar -kort sagt: alla som tänker fiska runt vår kära ö. 
GÄDDA

Gäddan är fredad från 1 mars till 31 maj. Skulle du råka kroka en ska den direkt släppas åter. Du får inte hålla på och kladda med vägning och trams. I med den bara - och fiska någon annanstans. Vi behöver många, många fler gäddor på kusten, för en bättre ekologisk balans (och gärna för ett framtida roligt fiske också!).
Resten av året gäller att du ALLTID måste släppa tillbaka gäddor över 75 cm och under 40 cm. Släpp helst alla, förresten (även om du enligt lag får behålla tre stycken mellan 40 och 75 cm). 

ABBORRE
Också abborren är fredad från 1 mars till 31 maj. Får du en under dina kustäventyr ska den släppas tillbaka omgående.
Har du funderingar kring fler arter och regler kan du alltid läsa mer på www.lansstyrelsen.se/
FÅGELSKYDDSOMRÅDEN
Många sportfiskare verkar tyvärr vara dåliga på att läsa skyltar och informationsmaterial. Gotlands kust har många fågelskyddsområden. Inom dessa får man inte gå, stå, krypa, fiska eller vistas. Tiden varierar, men väldigt många områden är fredade från 15 mars till någon gång i juli, för att häckande fåglar behöver vara ifred. Kustbevakningen eller polisen kan givetvis rycka ut om du inte sköter dig, men egentligen handlar allt bara om lite god vilja och vaket beteende. Eller hur?
Kusten väntar, med eller utan fiskegrejor. Vi ses och hörs. Må gott där ute. 7 kommentarer:

Anonym sa...

Helt rätt!
Egentligen skulle man också kunna tillägga-lägg inte nät ända in till strandkanten kors och tvärs eller någon annan typ av "manligt" modigt fiske.....
Ha det gott, hoppas på lite varmare temperaturer nu...
Tomi

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tomi - ja, tyvärr finns det ännu inga lagar som förbjuder överdrivet nätfiske. Men, med lite tur blir det regleringar framöver. Jag säger inte "totalförbud" utan vettiga regleringar i antal meter, placering och så ett fångstuttag, förstås.
Våren kommer, hoppas vi. :)

Anonym sa...

På tal om temperaturer... Vart hittar jag det varmare vattnet? Där det varit pålandsvind? I vikar? Där vattnet stått stilla?
/E

Nicka - fiskebloggaren sa...

Just nu verkar det vara lika iskallt nästan överallt. Någon skrev någonstans att det fanns sexgradigt vatten runt ön. Det är naturligtvis osannolikt. Det har varit minusgrader på natten i veckor, samt ett par plus på dagen ... temperaturen ligger mellan 1 och 3 grader generellt. I bland kan det, med pålandsvinden, valla upp lite vatten från djupare nejder, vilket kan höja det strandnära en smula. Men vi får nog vänta lite på mildväder för att få någon ordentlig förändring.

Böna sa...

Hej Nicka,
har du något tips för fiske med barn(8 år) som nästan garanterat kan ge fisk(på Gotland)?
Själv började jag med mete i insjö i småland som garanterat gav fisk och blodad tand.

/Böna

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej Böna. Det där är svårt. Speciellt så här års. Men framemot försommaren finns det nästan alltid fisk i småbåtshamnarna - eller varför inte Visby hamn. Id, abborre, skrubbor och mört brukar cirkulera kring bryggor och liknande. Det brukar vara en bra grej för att behålla fiskelusten. :)

Böna sa...

Tack för svar Nicka.
Det blir till att testa lite maskmete helt enkelt.