2008-04-18

Utanför etikens gränser

Upp och ner. Det finns roliga fiskeberättelser som kan fylla sidor upp och ner. Tyvärr finns det också baksidor och tråkigheter som måste ventileras. En sådan är det jag råkade ut för häromdagen. Jag är ute på ett reportagejobb med kameran i högsta hugg. Efter avslutat värv stannar jag till på en härlig kuststräcka, snör på mig vadarna och tänker just knalla ut i riktning horisonten för ett öringsförsök. Då passerar en stor silverfärgad Mercedes med tysk registreringsskylt på den lilla gruvägen. Eftersom de fortsätter målmedvetet in mot en vik som kan antas vara en viktig leklokal för gädda blir jag lite nyfiken. Vi har ju som bekant ett förbud mot fiske efter gädda och abborre mellan 1 mars och 31 maj runt Gotland.

Mycket riktigt är det fiskare som kliver ur bilen. Tre bastanta herrar med spön, håvar, tackelboxar och frodig uppsyn vältrar sig ur bilen. Jag tar mig fram till dem och försöker med engelska, knapphändig skoltyska och gester förklara att det är gäddfiskeförbud och att de befinner sig på ett område där de knappast kan förvänta sig att få något annat. Jag uppmanar dem att förflytta sig. De frågar om de får fiska öring, och får ett jakande svar. Jag visar var de kan ta vägen och lämnar dem därhän. Tio minuter senare kan jag se hur de fullkomligt ignorerar vad jag sagt och trampar ut och börjar svinga i viken. Jag kan se hur de krokar och lossar flera gäddor. Däremot kan jag inte svara för vad de gör med gäddorna när jag lämnar platsen en stund senare.

Vid just det här tillfället finns ingen tillsyningsman som kan komma till platsen. Polisen och Kustebvakningen har givetvis inga resurser till ett sådant här litet puttefnaskärende. Plötsligt känns regler och bestämmelser tandlösa och en fadd smak sprider sig i munnen.

För egentligen handlar ju allt om etik och moral. Det är varken möjligt eller önskvärt att vi ska ha spejare och bevakning överallt för att se om folk sköter sig. Det fria handredskapsfisket är ett typexempel på frihet under ansvar. Det kommer alltid att finnas element som inte bryr sig och svärtar ner och förstör för oss andra. Man kan upplysa, informera och sprida budskap till man kräks. Några stänger bara av eller ignorerar. När jag åker hem önskar jag att den ståtliga havsörnen kunde ha varit en del av ett ekologiskt bevakningssystem. Där uppifrån ser skarpa ögon allt som händer. Jag gissar att att fågeln skakar uppgivet på huvudet mellan varven.

Fotnot: De närmaste dagarna ska tillsyningsmän hålla lite extra koll. Om du själv åker runt så kan du göra detsamma. För även om man inte kan ingripa mot dumhet så kan man fortsätta att informera. Bilen jag talade om hänger jag gladeligen ut på bild här ovanför.

16 kommentarer:

Anonym sa...

...man får lust att göra nåt när sånt här händer...nåt nattsvart. Men man kan ju inte gengälda brottslingar med ett värre brott även om det känns motiverat.
/Bottennapparn

Anonym sa...

tja nicka!!! man blir riktigt förbannad när man hör detta! skall ge mig ut på en rejäl tillsyn i helgen.va så säker..maila el.hör av dig om vilken plats detta va.ha de/kneten.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej på er. Ja, man blir både matt och störtförbannad.

Jag mejlar dig, Kneten.

Anonym sa...

Värkligen sorgligt men tyvär så finns det riktiga träskallar lite över allt.Ett exempel var i förgår när jag var vid hamnen i västergarn för att titta till min båt då var det två gubbar som stod ock skrävlade om sina abborr fångster i nät utanför åmynningen.Det skulle fanimej inte vara tillåtet att sätta nät över huvudtaget utanför ån Daniel.E

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej Daniel!

Det där ska du kolla med Länsstyrelsen. Och är det nu på våren så är det ju fiskeförbud efter abborre -sådå har gubbarna gjort helt fel och borde sättas dit.

I övrigt blir man egentligen inte längre förvånad hur egoistiska och kortsiktiga folk är i sina tankebanor. Inte förvånad, men uppgiven och arg. Men lite ilska kanske behövs för att sätta sprätt och fart på saker och ting? Ju fler vi är som bryr oss och säger ifrån, desto lättare att nå ut.

Herr D sa...

Ja man slutar aldrig förvånas!
Vi tampas nästan varje dag men "okunniga" som kallar sig sportfiskare. Är det inte slakt på lekfisk och besor, -50 fiskar så dyker dom upp som svampar ur marken när smolten sätts i. Visst det är inte "vild" fisk men etiken bör ju gälla ändå. Det mest skrattretande jag sett är ett par som kom ut i statoilutrustning och började svänga efter smolt, han i kostym och hon i skjol och pumps.....ja man undrar vad som rör sig i deras huven, sägar man till finns det de som håvar fram en kniv och viftar, riktiga "män" det...Nä fy bövölen.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Människosläktet är en tragisk samling ibland.

Anonym sa...

Gubbarna i fråga är medlemmar i västergarns fiskeri förening.Efter som jag själv precis i år blivit in vald så tänker jag värkligen propagera lite etik & moral när det gäller fiskets framtida överlevnad.Men altid finns det ett men!.Herrarna kör med modellen (abborrarna satt i nätet när vi fiskade lax tyvär var dom illa tilltygade).Tragiskt.Det jag sett med åren är att näten flyttas närmare & närmare ån på våren (undrar varför)
/Daniel.E

Nicka - fiskebloggaren sa...

Ja, Daniel - det där är ett problem. Men det är ju bra om någon som du kan vara med och propagera lite. Du kan ju bland annat argumentera så här:

A. "Lax" (= havsöringar) är bättre att fånga längre från åmynningen eftersom det är ganska många utlekta och övervintrare i närheten av åarna.

B. Om de vet (vilket de ju gör) att det finns abborre i området är de skyldiga att undvika dem. Det är ju bara skitsnack att de inte skulle vara ute efter abborren. Fisketillsyningsmän skulle kunna beslagta deras utrustning kan du ju hota med.

C. De borde tänka lite längre än för dagen. För även om de skiter i alla andra människor så kanske de kan begripa att om man hindrar abborrarna att leka så blir det inga nya.

D. Det duger inte med "förr kunde vi minsann"... Idag lever vi en mycket känsligare värld än när gubbarna växte upp. VI har också jävligt mycket mer kunskap om hur allt hänger ihop. Förbudet mot fiske efter gädda och abborre är ju inte till för att reta några gamla stofiler. Det är till för att rädda ett bestånd som riskerar att kollapsa.

Jag hejar på dig! Och skulle du vilja ha draghjälp så kan du gärna ringa. Vi kan t e x få någon från länsstyrelsen att åka ut och hålla ett föredrag. Eller så åker jag ut och skrämmer dem med min uppsyn. :)

9:14 AM

Urban sa...

Hallå där!
Ja se tyskar, vad skall de med gäddor till när det finns så bra med havsöring, kan man verkligen fråga sig.
Var själv ute i helgen på ett öringpass. Nöp på en mindre gädda i 2kg klassen. Jag tog inte ens upp den ur vattnet utan gav den slaklina så att han kunde skaka loss sig.
Inte en enda öring vart det dock. Inte en känning ens! Kan det vara nordanvinden som spökar, trots värmen?

-Urban

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej Urban. Jo, det verkar ha varit mest segt de senaste dagarna. Lite fisk i farten för ett par dagar sedan, därefter trögt och svårtrugat. Lågt vatten, iskalla nätter och samma vind i flera dagar nu gör ju säkert sitt till. Det är väl bara ut och nöta vidare.

Anonym sa...

Hej,
pinsam att läsa hur tysk ´sportfiskare´ranar i gotlands vatten. där finns saa manga platser att fiska paa gotland och inga ursakt att fiska i skutsomraden. Vi kommer pa gotland 9 aar nu och hopa att tyska blir fortfarende velkommna.
Claas (Hamburg, Tyskland)

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej Claas! Klart ni är välkomna. En liten klick människor med dåligt beteende ska väl inte få förstöra för alla andra?

:)

Anonym sa...

Hur är det nu, jag stötte på en ung man med spö i högsta hugg som skulle till en viss å (vi pratade om den förut) och jerka idag.
Är inte åar som rinner ut i havet också skyddade för gädda och abborre?
MVH
Alexmcfire

Anonym sa...

Hur är det nu, jag stötte på en ung man med spö i högsta hugg som skulle till en viss å (vi pratade om den förut) och jerka idag.
Är inte åar som rinner ut i havet också skyddade för gädda och abborre?
MVH
Alexmcfire

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tyvärr finns det ett litet glapp i paragraferna. Men det finns idéer om åtgärder mot det. Vi får se vad som händer.