2009-11-28

Mönster på kusten

Innan jag stänger igen väskan och drar ur sladden några dagar har jag två intressanta färger att redovisa. Per sprang på ett par intressanta fiskar. Eller om det var de som simmade på honom ... Hur som helst blev det sköna ryck i spöt när en regnbåge skimrade till där ute. Trots en "dansk framhållning" är det faktiskt en stor fisk - hela 4,5 kilo. Regnbågsbandet längs sidan glimmar fint och köttet glimmar snart vackert på julbordet, som rökt delikatess. Där gör fiskarten mer nytta än när den eventuellt röjer upp i åarna och knaprar småöringar och yngel, eller gräver egna lekgropar på öringarnas platser.


Samma dag flashade det plötsligt till i grönt. En odlad öring, utan fettfena och med en tag i ryggfenetrakten kunde ledsagas in, befrias och simma tillbaka. Det gröna märket avslöjade det som vi sagt och påstått förut: det indikerar ännu en gång att stockholmarna gärna simmar över hit. Inget ont om storstadsvarelser i övrigt. Odlade fiskar ska bara låta gotländska öringgener få vara ifred. Regnbågsmönster och rörelsemönster. Nä, nu är det dags att mönstra på för lite äventyr.


Foton: Per Jobs - fishyourdream.com

4 kommentarer:

Anonym sa...

dansk framhållning hahaha. precis som hela prologic-katalogen.

Herr D sa...

Skaplig båge, huj den var det nog fart i.
Det händer konstiga saker i vattnet nu. I träsket Högg en förmodad Öring tror inte det var lax, på hela respektabla ca 12cm med fettfena....var kom den ifrån?

Cela sa...

Tog bågen i havet?

Nicka - fiskebloggaren sa...

Herr D - i träsket? Berätta mer..
Cela - ja!