2012-03-18

En bild av hemligheten

Det som sker där ovanför ytan är vi ju rätt bekanta med. Det som sker där nere i vattnet är en hemlighetsfull, spännande värld, som vi febrilt försöker förstås oss på. En gråvädersdag, då vinden drar lite fint under låga moln, hämtar Eko-Micke upp mig. Eko som i ekologi, inget annat. Snart har vi hittat ett par huggvilliga fiskar. Några som inte vill hugga också, förresten. 

Micke är alltid utrustad med diverse små påsar, väskor och förpackningar, som han omsorgsfullt snurrar ihop, packar tätt och håller koll på. Vad de innehåller vete tusan. Men jag konstaterar att han har den lilla kameran med undervattenshus med sig. Den lånar jag en stund. Bland rundslipade, hyperhala stenar letar jag balans och snor åt mig kameran medan Micke drillar en blanking. 


Om man själv är tveksam till att dyka ner och se hur allt ter sig under ytan är det underhållande att få skåda bilderna lite senare. Kort reflektion: fisken är väldigt funktionell för ett liv i vatten. Våra kylslagna tår och ben ... inte lika hemtama.


Det är en hård knuff på draget som gör mig på helspänn. "Nu", hinner jag säga innan den tar ordentligt, femton meter utanför oss. Micke och jag står och småsnackar när den vältrar runt i ytan, ger sig i väg på två-tre delfinlika supersprång, mitt framför oss. Det kan aldrig gå vägen. Det gör det inte heller. Kroken släpper. Typiskt, för den fiskprofilen går inte av för hackor. Vi tippar gemensamt på runt fyra kilo, kanske mer än så.
- Såg du? Den var riktigt fet och kompakt. Fettfena hade den också, konstaterar Micke och jag fyller i med att den hade en svart rygg, inte den där olivgröna som också är vanlig. Därefter konstaterar vi att det inte är vår syn som är bra, utan vårt närmast fanatiska intresse för fiskar och deras detaljer som är lite småknäppt. Må så vara. Den där hemlighetsfulla världen down under fascinerar. Alltid.

 

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jaaa,, det är som vanligt. de flesta kammar noll och du har en tre, fyra upp hörde jag. tack för inspirationen nicka
- J.

Linus sa...

Kul att se att du också tittar under ytan! Två frågor; hur aktivt verkar det kustnära livet på Gotland? Hur upplever du att fisket varit de senaste åren? Vi på Sydkusten upplever att det är väldigt lite kustnära liv vilket det också kommit rapporter om. Detta påverkar givetvis fisket.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack båda. Fisket går upp och ner. Under ett par år har det varit mindre fisk än vi väntat oss. Kort sagt: god vattenföring i åarna under ett par år borde ha gett resultat, men istället fick vi ju två smällkalla vintrar som kanske kan ha ändrat förutsättningarna. Hur den här säsongen blir får vi nog summera senare. Jag hörde ju tvärtom att Skånekusten levererade riktigt, riktigt bra, för ett par säsonger sedan. Det är svårt att dra säkra slutsatser av vad man ser under ytan också. För, ibland kan det sprudla av liv (märlor, räkor, spigg etc) men ändå är fisken tom i magen. Andra gånger kommer det öringar som det sprutar strömming och tobis om, fast man inte sett röken av tecken på att de senare skulle vara närvarande. Jag har inga säkra svar, utan spekulerar mest. :)

Anonym sa...

Hej Nicka

Tough luck med den store :-)

Men skönt at det blir lite kvar til oss andra ;-) (även om jag vet att du återutsätter mycket)

Super fin detaljert bröstfena på den nedra bilden.

/Jacob

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack, Jacob.
Jo, nästan alla går tillbaka - ibland gör de det av egen kraft. :)

Anonym sa...

Tjenna Nicka! Grym blogg du har. Ser ofta röda drag, vad är det för drag? MVH offshore Zero

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tackar! Jag fiskar inte med så många olika drag, även om jag testar några kul grejor mellan varven. Kör mest med Spratt och Vicke, plus några andra kustvobbler. Grejen är att man ska fiska med drag man själv gillar att hantera. Få modeller, ger lite mer koll på hur de beter sig. Lite reklam: Läs Fiskejournalen nr 4, där jag utvecklar det. :)

Batte1702 sa...

har hört ryckten om att du har fått upp en grov rackare kul att dom större går att få upp dom är svära dom där större mvh mange

Nicka - fiskebloggaren sa...

@Mange - Man ska alltid ta rykten med en nypa salt. :)

Nicke sa...

Nu tycker jag du ska stanna på kontoret eller i studion och göra lite nytta. Lämna prickfiskarna i fred så de finns kvar i påsk....:-)

Nicka - fiskebloggaren sa...

Kan inte lova något, dessvärre. :)

Batte1702 sa...

själv så blir det en vända i helgen just det fick en gädda förra helgen ca 6-7 kg trevligt med gäddor att dom verkar komma tillbaka lite grann ialafall det var söder om klinte självklart släppte jag i den igen har varit en del gäddor runt klinte i höst och i vinter och vår har väll fått tio st i varierande storlek alla släpptes såklart

Nicka - fiskebloggaren sa...

Kul. Meja mig gärna fler uppgifter om du vill. Kan vara bra för vår kartläggning.