2014-04-01

Klämd mellan fronterna

Frontsystem. En kallfront från väster ... Varmfronten tar sig ner ... Meteorologerna gillar att definiera vädersystemen med hjälp av diverse fronter. På min egen front intet nytt, tänker jag när jag greppar spöna och slurkar i mig en skvätt java. Jag prickar fel dagar konstant just nu. Kenny hämtar upp mig och vi vet redan från början vad det här blir för dag. Det är en varmfront royal som lägger i dubbla bromsskivor på Östersjöns vågskvalp. Spegelblankt. Tokstilla. 
Vi har några lojt följande öringar, ser till att ta sköna vätske- och matpauser i solgasset och letar oss vidare mot skymningen. Mitt på dagen är det antydan till krus på ytan, men någon mjukfront ser till att stoppa förhoppningarna.
Vi går på lite upptäcksfärd och Kenny hittar en liten pigg skrubba som han handfångar. Den räknas väl inte, trots allt. Men när skymningen är över oss är havet plötsligt fullt av öring. De är bara halvhjärtat intresserade, men några stycken ger åtminstone lite puls och ryck i spöna.Så kommer en ny dag, med en helt ny front. Nu är det bitande nordvindar, kallt om näsan och egentligen som skönast inne i bilen. Men jag ger mig ut, driven av fiskeiver och revanschlust. Fel dag. Eller bara fel beslut. Väl ute är jag som fastklämd mellan två vädersystem. En försynt sol försöker sticka fram mellan tunga moln. Och innan jag hinner tänka "busväder" är det tätt snöfall i luften. Så får solen ny kraft och värmer några korta minuter.


Just i de där snabbt passerande övergångarna verkar några fåtal havsöringar gå på matjakt. Men de är inte lätta att kroka. De flesta petar, följer eller hoppar av direkt. Ett par kommer med ändra in, men ingen av dem är någon stålblank drömfisk. Låt gå. Det är ändå en liten, liten öringsfront i mitt synfält. Jag avbryter med kall näsa och nya idéer.

8 kommentarer:

Herr D sa...

Ser för jäkla skönt ut!
Ser ut som jag missar mitt vårliga äventyr till Ön för första gången tyvärr.
Men allt har sin tid.
Ha det därute Nicka och låt de stora vara med dig :-)
Mvh Herr D

Nicka - fiskebloggaren sa...

Ja, tyvärr betyder livet att man inte kan vara överallt - där man vill vara. Men, som sagt: det kommer fler tillfällen.
De stora håller sig oftast effektivt undan, men man vet ju aldrig vad nästa kast för med sig - inte sant? ;)
Må gott.

Anonym sa...

Ser härligt ut!
Det är de dagarna man kommer ihåg-när man har tid att vara därute en hel dag utan stress!
Tomi

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tomi - ja, livsnjutning är och förblir det viktigaste av allt. :)

Anonym sa...

Hej igen Nicka!
Var ute en liten stund idag, fick en besa med nästan halva stjärtfenan bort gnagd av någon sorts parasit eller annat-illröd kant på stjärtfenan.
Är det något som du känner igen?
Tomi

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej Tomi.
Svårt att veta, Det kan ju vara parasitangrepp efter att leken gjort stora skador på fenan (vilket inte är ovanligt). När nejonögon nypt sig fast på kroppen kan det blir otäcka köttsår, men fenorna är ju ingen favoritplats att äta från. Likaså kan ju ett sälangrepp orsaka skador. Men, utan att ha sett det hela skulle jag tippa på det förstnämnda.

Anonym sa...

Skickade en bild till Rolf G, som svarade att det är fenröta en bakterieinfektion som också förekommer bland akvariefisk och vid fiskodlingar.....
Tomi

Nicka - fiskebloggaren sa...

Aha. En klassiker. :)