2014-04-21

Påskväder som heter duga

Iskall nordostvind. Total stiltje och badbyxväder. Så brukar det vara under påsken, enligt oss spöbärare. I år blev det inte riktigt så. Visst kom högtrycket och gav varenda liten påskhare soltrivsel. Men det var också några dagar med mer modest temperatur. Svaga vindar och utmärkt utflyktsväder. Herregud. Folk överallt. 


Från början hade jag tänkt att bojkotta påskfisket helt. Inte för att sitta hemma och leka grinig gubbe, utan för att göra helt andra saker och sedan återvända när allt lugnat ner sig lite. Men den gode Kenny ville ha sällskap och lockade med trivselväder och någon överraskning. Man har väl rätt att ändra sig?

Snart står vi där, Kenny, Mange och jag, utvadade i ett hav där det ser ut som om påsken inte alls anlänt. Vi är ensamma. Nåja, det är en sanning med modifikation. Uppe på landbacken är det tät trafik, nästan överallt. Fikakorgsbärare, påskgrillare och soldyrkare. De första vi lurar är vackra och ganska kraftfulla fiskar från lekbeståndet. Ja, några mindre nogräknade skulle nog kalla de här för blanka fiskar. Men, som den mer vane fiskbetraktaren ser, så är det inte alls blankfiskar. Kul är det i alla fall, när det hugger hårt och ofta - en kort period. 


Kennys lilla överraskning visar sig vara kall och välförtjänt öl i en solig backe. Ingen brådska. Påsktempo. Lugnt och behagligt i vårvärmen, innan vi släntrar ner på ny strand. 


På en sträcka där vi har stora förhoppningar visar sig det sjätte fiskesinnet vara med oss. Visst hugger det. Flera fiskar attackerar till och med under hopp och rabalder.En av de tjockaste - och den här gången blankaste - havsöringarna hittar mitt bete och drar iväg så att Ambassaduren knarrar som en gammal katt i favoritfåtöljen. Påsken är glad och kul. 


Tack, Kenny - för svala drycker, glada garv och fotoassistans. 

Mer havsöringssnack (och kanske någon fiskkontakt om allt går väl) blir det i en livesändning från Sthlms skärgård på onsdag. Kolla in det hela här: http://fisheco.se/news.php?modulID=2&newsID=5815

5 kommentarer:

Anonym sa...

Grymt.... du och kenny är ett farligt team kanske det vassaste i landet
ni kanske skulle hjälpa till o lära folk veta skilnaden mellan blank å besa. Många kommer hit och leker att de kan och bryr sig sen slår de ihjäl allt och skäms inte ens

Böna sa...

Hej Nicka,
snygga fiskar, fick vad jag tror var en blank i helgen men inga fjäll släppte under hanteringen, kan man säga att den då troligtvis inte var blank?
Jag var ute på östra sidan av ön i en grund vik i påsken. Såg extremt tjockt med yngel över hela botten i princip vart jag gick. Vet du vad det kan/brukar vara? Spigg?

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej och tackar.

@Böna - det är svårt att vara så där überkategorisk med fisken. Mn en blank fisk är åtminstone silvrig, har få prickar, ljusa fenor och ingen antydan till gult på buken eller sidorna.
Det är troligt att det är storspigg, men det kan också ha varit sandstubb, eller till och med idyngel... Svårt att veta. Men i sådana stora mängder är spigg en ganska kvalificerad gissning.

Anonym sa...

Hopp.

Även nere i Skåneland har öringpiskan motionerats.

En grinig hane med en ganska rejäl krok (eller besa som vi också kallar dem) gapade över en liten flashräka inne på lårdjupt vatten i solen. Skånsk flats fishing;) Fisken vägde nog 4 pannor iaf.

Alltid kul med stor fisk på fluga.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Ah. Skåneland. Tycker att det dräller in fina rapporter om stora öringar därifrån allt oftare. Snyggt.