2008-06-10

Goda mardrömmar

I högtryckets hetta är vattnet bortsvept från kusten. Bortryckta från ön är kamraterna och ekologerna Nisse och Micke. De jobbar hårt i hettan och inventerar nejonögon i halländska vattendrag. De skickar hem underhållande rapporter, inklusive ganska otäcka foton som dimper ner som en mysryshistoria.

Havsnejonögat (på bilderna) är benämnd som "starkt hotad" art på den svenska Rödlistan. Den ovanliga fisken suger sig fast på andra fiskar och använder såväl enzym som en raspande tunga för att lösa upp sitt offers hud så att den kan smaska i sig blod och vävnader. Härligt otäckt. Den leker i ett fåtal åar och älvar och låter sina larver leva nergrävda i vattendraget tills de vuxit till sig. Och växa kan de sannerligen. Den här fisken som Micke och Nisse hittade häromdagen är inget man kelar med.


Jämfört med det mer småväxta flodnejonögat [finns bl a i gotländska vattendrag - se inventering av herrar Ljunggren och Söderman här] är det här en fisk som kan få den mest drönande dagdrömmare att rysta till lite av skräck. Den här käften fick mig att vrida huvudet en gång extra innan jag bestämde mig för att sova. Vilken sorts deckare läser du? Jag tror att jag föredrar sådana med ett gott slut. En hotad art som fortfarande har några exemplar som tycks frodas är trots allt en riktigt bra avslutning på en het dag.

Foton: Micael Söderman

5 kommentarer:

Herr D sa...

Satan!!
Visste inte att de blev så stora, En riktig urtidsbuse tydligen, 400 milj år på nacken, knäpper dinoraurierna på näsan i ålder till och med. Men de som simmar i Gotländska vattendrag blir inte så stora eller?
// Danne

Nicka - fiskebloggaren sa...

Halloj. Ja, det är inte utan viss fascination man betraktar varelserna. På Gotland finns ju "bara" flodnejonöga - som inte blir lika stora. Men de är intressanta ändå.

Just nu lever de och våra havsöringsyngel farligt i uttorkade vattendrag. Sedan decennier har det ju varit viktigare att skapa morotsodlingar än att bevara vatten. Därför har man rätat ut åarna till diken och dikat ur myrarna till oigenkännlighet...
Sen gnäller "vi" på att det blir bevattningsförbud. Det är synd om människan. ;/

Men oj... nu blev det en annan diskussion.

Herr D sa...

Haha, ja det är lätt att glida in på sidopår. Hur illa är det med vatten i åarna idag? Nu ska det ju komma lite regn men det är välan försvinnande lite i det stora hela.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Det är riktigt illa på de flesta håll. Det utlovas regn, men som de flesta solbadande Gotlandsbesökare vet: det regnar sällan här. Ska man ha regn får man bo i Småland eller något... ;)
Inte en droppe i sikte idag, men kanske ett stänk i morrn.

Anonym sa...

Läskigt stor havsneonöga, blir till att somna efter en Disneyfilm eller något i den stilen för att inte få mardrömmar.
Jag har sett ett par Flodneonöga(ögon?) för ganska många år sedan och blev lite imponerad av dom så jag hade den som tema i ett skolarbete ett par år senare.
Hoppas på mer regn än den lilla fattiga skur som jag fick på mig idag. Trevlig sommar / John