2009-10-30

Korta stunder när tomheten flyr


Blygrå yta. En nordlig vind som friskar i efter lunch. Rusch mot kusten. Solen sticker ner i spridda strålar långt därute. Jag kastar utan resultat. Och så ... Jag tror de förföljer mig. Två sälar sticker upp sina små anleten ungefär samtidigt. För ett ögonblick överväger jag förflyttning, men vis av erfarenhet vet jag också att öringarna och sälarna ibland delar matbord. Det är ett högt spel de spelar, öringarna. Mitt i maten kanske de hamnar på menyn själva.

Och visst är de här, men ack så försiktiga. Avvaktande och tveksamma. Två gånger i rad har jag öringar som först följer efter och nafsar två-tre gånger. I efterföljande kast smäller det i ordentligt. Blank sida, glitter, knyckar, sprattel och så ... borta. Två gånger i rad. Två fina fiskar går loss inom loppet av några minuter. Snart står jag där och förundras över hur ett tomt hav förbyts till en huggsexa som värmer varenda led i kroppen.

Nästa ställe. Lika tomt till en början, men så kommer de från ingenstans. Virvlar, stötar, puffar. En landad fisk till slut. En lekfärgad hona som snabbt får friheten åter. Sen en imponerande stjärtfena som vispar upp ytan framför mig. Den fisken förmår jag inte truga med mina grejor. Inte idag.
Jag trampar ur vadarna och tar en sista slurk ur termosen. Ett tomt hav med glimtar av full dramatik bland tångruskorna.

4 kommentarer:

Peter sa...

Hallå Nicka, jag har hört ett rykte om en 16kg Gädda som klivit på i Fårösund. Vet du något om detta?

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej. Fisken finns registrerad i Storfiskreg. och jag har sett den, så det är inte bara rykten. Men fångstplatsen är däremot inte så bekräftad. Det bästa av allt är att den återutsattes och har hälsan någonstans i Östersjön. Det är inte många av den där kalibern bland öns hårt åtgångna bestånd av gröningar. Och några av oss har sannerligen försökt att lokaisera dem ...

Illern sa...

Hallå där!
Har under kvällen avlagt ett litet besök vid Själsö. Fick förmånen att uppleva öringslek live. Siktade en hona på uppskattningsvis 5-6 kg som vart livligt uppvaktad samt en lite mindre på 3-4 kg...
Nature porn :-)))
Vår lilla dotter på 9 år var med och gissa vad klasskompisarna får höra i morgon. Själv lämnar jag ön med min älskade sambo i morgon bitti. Ha det gott på ön tills nästa gång.

Hälsn från Hälsingland

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej där. Kul att höra. Visst är det imponerande och häftigt? Skoj också att visa upp naturens hemligheter för barnen - även om det är på gränsen till det ekivoka. :)