2009-12-16

Iskallt kall

Det är som ett kall. Kustens lockrop, vindens vinande, de otyglade vildfiskarna. Jag behöver rosor på kinderna. Men också: De omutliga, frostbitna, förbaskade havsöringarna ... Nejdå. De finns där. Fast nordostvindar som förpackar hela länet i vaddliknande Kung Bore-kostym, sjunkande vattenstånd och kallras som heter duga är ju inte direkt varsel om tokrally på öringfronten.Vägarna är såphala. Det tar tid att ta sig fram. Det är inte fråga om någon heldag med vänd-och-vrid-på-varenda-detalj. Mer snabbt-i-snabbt-ur-vattnet. Å andra sidan är Östersjön ljummen i jämförelse med luften, som dessutom rör sig fortare och fortare mot kinden. Rosenrött nu. Strax scharlakanslysande nästipp. Dags att dra sig tillbaka. En liten blank är vänlig nog att dansa i samma takt som jag. Mina kustkamrater gnetar vidare. En silvrig pjäs nyper en retligt fiskad Gulp! Alive! där borta i snöröken. Den tekniken återkommer jag till. Fast inte förrän jag tinat upp ordentligt. Och kanske kallar kusten mig igen.


7 kommentarer:

Fiskelycka i norr sa...

Ja ser att ni fått riktig vinter på Gotland, själv sitter ja uppe i Norrbotten -27 grader och knappt någon snö.

Trevlig blogg du har och vilka fina bilder.
Bilderna från djungeln ser härliga ut, skulle allt vilja fly landet i dessa tider om det vore möjligt.
/ Mats

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej Mats och tack för vänliga ord!

Jag lägger kanske upp lite fler djungelfoton vad det lider, men det blir ju också en artikel i Fiskejournalen under vårkanten och säkert en sammanfattning någona nnanstans också.

Idag passar det bra att sitta inne och drömma sig bort. Inte lika kallt som uppe i norr, naturligtvis. Men massor av snö på tvären och 20 m/s i vindbyarna, så fiskegrejorna får vila... :)

Jarkko Pykilä sa...

Härlig vinter bild :) Får man lov att fiska på gotland året runt?
MVH: Jarkko

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tackar!
Ja, om du menar havsöringsfisket på kusten så är det tillåtet året om. Men under perioden 1 oktober - 31 dedcember är många kustavsnitt fredade (runt ett 30-tal åar) för att skydda lekvandrande fisk.

Anonym sa...

Hello. Vet du ur isen är på träsken nu? Är grymt sugen på pimpel=)

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hello Anonym. vet inte. Men med tanke på mängderna snö skulle jag nog vänta en dag eller två extra. Vinterbad är överskattat.

Anonym sa...

Okej. tack för snabbt svar. Då får pimplandet vänta tills nästa vecka. Hoppas kylan håller i sej.