2010-02-02

När ishavet värmer

Minus en. En-komma-noll grader kallt. Så här milt har det inte varit sedan... Länge. Himlen förmörkas av tätnande snöbyar och vinden skakar ner nyfallen snö från träden. Det blir som ett tak över vattenytan. Det där taket som många öringsfiskare hyllar och utnyttjar.
Innan jag hinner snyta näsan, bestämma mig och ta en extra kopp kaffe så har vinden tilltagit, men jag åker. Jag bara måste. Vågorna kluckar och plaskar när de slår mot en massiv iskant, som bär mig utan problem. Det känns som att kliva i en pool när jag sätter ner vadarkängan i havet. Men poolen är knappt varmare än den atmosfär där stora snötussar sveper fram på tvären. Och vattnet är mörkt grågrönt. Jag hakar på ett knallrött bete - inte så mycket för fiskens skull som för min egen. Jag vill kunna se en skymt av det jag kastar iväg och vevar in.


Jag hostar och snörvlar, men efter en förflyttning har händerna kommit in en sorts andra andning och bränner skönt när jag kramar korkhandtaget på spöt. Tunga vågor slår mot kroppen och öronen tåras av kyla. Jag inser återigen att det här är min grej. Härliga dag!

Jag sveper ut ett kast. I det bistra ljuset kan jag inte avgöra om något följde efter eller om jag inbillar mig. Nytt kast. Samma ställe, långt vevstopp. Pulserande knyckar i spö och armar. Där sitter den! Mitt i en våg tar öringen fart och skjuter upp i luften. Inte typiskt en besa, men det är vad det är. En utlekt fisk, som trots allt blivit tjock och fin i kylan. Jag krokar loss den. Skrattar. Fingertopparna är varma nu. Jag ler bara åt ishavet som vräker sig emot min snötäckta jacka. Vädret har förstås blivit värre. Det blir det alltid när jag är ute. Jag bara myser.
I motvinden får jag kisa för att rädda ögonen. Jag måste vrida ryggen till efter kastet.

En fin öring följer mitt bete, tre decimeter bakom. Ingen ansats till attack. Synd. Den är riktigt fin. Men nu är vädret så illa att jag måste ge upp. De sista vågorna dränker mina handskar och väcker en nygammal tanke: varför kan ingen uppbåda ett par funktionella handskar för fiskare i extremt väder? Tunna och smidiga, men täta och varma. Ska det verkligen vara omöjligt?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt!

Håller med om handskarna. Hur svårt kan det vara att tillverka täta varma handskar som inte är allt för glatta?

Skitfiske!

/Cubben

Nicka - fiskebloggaren sa...

Sktifiske och varma händer tillbaka, Cubben. :)

Herr D sa...

Har letat med ljus o lykta efter ett par sådana handskar. Nu har jag fyllt på fotgen i lampan och fortsätter leta....
Själv kör jag med Gore-tex skidhanskar med högt skafft funkar bra men man måste vänja sig med klumpigheten.

kneten sa...

HEJ!!

Hårda fiskare kör utan handskar...

kör lite pimpelfiske så blir ni snart härdade, annars finns de eiger fleece handskar,kör med handledsvärmare houdini under så kan även dem som inte tål kyla klara sig.. kör hårt på kysten ni som inte förstått att de är pimpel som gäller just nu..

Nicka - fiskebloggaren sa...

Jo, fast på pimpel är det ju inga problem att hålla sig varm, eftersom man borrar, rör sig och sticker sig på minimmala småfiskars ryggfenor hela tiden. Jag hade inte ens handskar på SM 1982... hehe :)

När man blir blöt av vågor hela tiden är det en annan sak - då behövs något vattenavvisande - och smidigt. Fleece funkar inte. Samma sak under det tidiga båtfisket efter gädda på Blekingekusten. När det fortfarande är minusgrader i luften på morgonkvisten och man ska greppa multirullen med sin morgontrötta hand - inga smidiga handskar finns att tillgå, så man får frysa och använda den lilla sönderfiskade handen bara. Gott så.

Däremot är det på tok för mycket snö på isarna för att pimpel, eller ismete för den delen, ska vara kul just nu. Det är mest en kamp. :) Fiska fint, Kneten.

Anonym sa...

Jag använder inte heller hanskar när jag pimplar, det behövs inte och är bara klumpigt. När jag fiskar i 20 minus är det ändå okej. men som nicka säger är det värre när det är kust fiske och när det blåser och stänker vatten och rullen är kall att hålla i. Där skulle man behöva en bra handske så man inte tappar kontrollen eller så man inte blir stel och kall, det är konstigt att det bara finns flece eller tjocka arbetshandskar! men kanske det kommer?????

\\anders

Patrik sa...

Jag brukar inte heller köra med vantar men har ett par tunna smidiga 2mm neoprenvantar som funkar helt ok om man skulle frysa. Uppvikbar tumme och pekfinger för mer känsla. Kommer inte ihåg märket. Vet ex att Hestra och GUL har några schyssta.