2010-02-26

Grå slask, ljus utsikt

Jag får gnugga mig i ögonen. Plusgrader! Jaha. Där satt den. Snart pulsar jag i knädjup, töande snö. Den är gråaktig, slaskig, smutsig och ful. Och fantastiskt efterlängtad. Det är på gränsen till regnstänk i skyn och gråvädret lägger ett stilla lock över havet. En sned vind drar lite från land när jag kommer fram. Typiskt. Det hjälper ju inte att göra det akvarieklara vattnet så där oerhört intressant. Men kanske finns det hopp.
Jag kan med enkelhet vada ut till några stenar som brukar vara svåra att nå i vanliga fall. Inte konstigt att det är lågt vatten. Det vatten som fattas verkar ha fallit ner som feta drivor av snö, utanför mitt hem. Jag tänker mig att skygga silverfiskar bör leta en halv grad varmare vatten och skydd över huvudet på djupet. Jag nöter på, allt längre ut. Ingenting.

Utanför en grusrevel färgas havet vitprickigt av vilande svanar och en överlycklig talgoxe blåser fanfar i en trädtopp där bakom. Solen börjar dessvärre ta sig igenom molntäcket. Ja, skönt lär det bli, men ännu mer glasklart och genomskinligt. Jag dänger iväg ett kast mot stranden, in över tjocka tångmattor. Dunk! Vevstopp. Pang! Hårt hugg, trots kylan, men ingen vidare kamp förstås.

Vad gör väl det? Ett par kilo vinteröring får blodet att bubbla. Den måste ha stått och vilat med bukfenorna som stöd på bottnen, inne på två decimeter vatten. För trög och trött för att göra annat än att invänta någon förbidrivande mat. Och vårvärme. Jag kanar upp den bredvid väskan, rycker fram kameran och smäller av en bild. Solen är framme inom loppet av fyra röda, vinden mojnar helt och jag värmer ansiktet i något som fyller mig med lycka. Vårvärme.

17 kommentarer:

Peter Celion sa...

Hallå hallå. Vad är det för spö din amba vilar på?

Nicka - fiskebloggaren sa...

Halloj. Ett guideline-spö som är riktigt trevligt.

Anonym sa...

en fråga .... hur står en specimenexpert som du ut på gotland? Inga seriösa fiskare och dåligt med vatten???

skit fiske - Per

kneten sa...

seriösa fiskare o dåliga vatten..öhhh förklara dig lite nu vaa????

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej Per. Om jag nu skulle tillhöra något särskilt skrå, så är jag nog inte så ensam där.
Men visst saknar jag personligen en hel del arter och många möjligheter - speciellt för metet och riktig artjakt. Som tur är finns det istället massor av tysta miljöer och frisk luft. Och många andra värden med att leva här.

Anonym sa...

Tack för din trevliga fiskeblogg,har följt den länge nu och uppskattar den mycket.
Ska till Gotland om 2 månader och längtar redan.
Mvh Hasse.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack, Hasse! Det är alltid lika roligt när någon uppskattar de ord och bilder jag ändå lägger en viss möda på att få till något intressant, eller åtminstone hyfsat läsvärt.

Glada vårhälsningar,

Peter Celion sa...

Är det då ett Guideline LPXe 11' 20-45g ? Har blivit tipsad av många att det är de absolut bästa, men verkar ju vara omöjligt att få tag i. Vet du nån affär som fortf säljer det?

Nicka - fiskebloggaren sa...

Ja, precis. Aningen långt för min smak. testade ett 9,6-fots i lättare viktklass som istället var aningen vekt, men egentligen närmare min smak. Berkley Skeletor 10-fots är grymma också tycker jag.

Men var man får tag i Guideline-spöna vetetusan.

roisland sa...

Vad tror du om Skeletor 9ft 7-28g?
Häls

Johan

Nicka - fiskebloggaren sa...

Det är också ett fint spö, men jag föredrar tiofotaren med lite mer stadga i grafiten. 7-28 kastar 15-grammare kanon, men är, enligt mig, lite för vekt för 20-25 gram i tuff motvind om det skulle behövas.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Bör dock lägga till att för haspel, är det snarare så att 7-28 grams-varianten nog är ett perfekt val för vanligt kustspinn efter öring. Jag fiskar ju huvudsakligen med multirulle (om det inte är bombarda och fluga elelr Gulp, t ex).

Men det är ju väldigt mycket personligt tyckande om vad som passar mina behov, min kastteknik och allt annat som jag uppenbarliogen tror på. ;)

roisland sa...

Tack Nicka. Jo det var just haspel det gällde. Det känns ju skönt för mina efterköpskänslors skull :-)

Anonym sa...

Fantastisk blogg och vackra bilder, tackar för det.
Ägnar du dig åt flugfiske med eller bara spinn? Har tankar att åka ner "hem" under påsk, men har aldrig fiskat Hö på öjn. Efter år i bergslagen har det blivit mest öring/harr m.m i nord sverige samt Norge.
Tips m.m tas mer än gärna emot.

J. Domnauer

Nicka - fiskebloggaren sa...

Det är jag som ska tacka för en trevlig kommentar!

mest spinn och mete (inklusive alla dess "underarter") för min del, men jag har lovat mig själv at ta tag i flugfisket lite mer. :)

Tips är förstås svårt att sammanfatta så här, så jag hoppas att bloggen och mina otal artiklar i Fiskejournalen kan ge en vägledning. Återkom gärna om du är på väg ner. :)

Niclas Johansson sa...

Hej Nicka! Måste också berömma din blogg alltid trevlig läsning och fina bilder. Instämmer helt i ditt sett att se på fisket med vikten att bevara ett långsiktigt fiske med catch and release och fiske vård. Ska till er vackra ö i april och fiska med Per från fish your dream ska bli jätte kul.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack, Niclas. Uppmuntrande ord triggar ju alltid till lite fler inlägg. Skitfiske på dig!