2010-08-09

Fiskars karaktär

Det där med fiskars karaktärsdrag funderar jag ofta över. Vi försöker ge dem mänskliga egenskaper. Det blir lättare så. Den tröga och mystiska rudan, den ståtliga laxen, den pigga mörten och så vidare. Visst finns det ett uns sanning eftersom vi har lärt oss att olika levnadssätt, varierande temperament och andra egenskaper faktiskt gör dem olika - vilket vi försöker utnyttja och dra fördel av. Kan vi förenkla den komplexa fiskvärlden blir det möjligt att anamma taktik och strategi när vi försöker överlista dem. 

Å andra sidan är det ju inte så otroligt långsökt att börja använda de där karaktärsdragen efter en härlig dag på böljan. En trulig sutare snokar runt i bottenslammet. Ett koppel, till synes mycket alerta och närmast avundsjuka, abborrar patrullerar i flock och tävlar om att komma först till jiggen. En ilsken, kompromisslös gädda skjuter ut från sitt gömsle och visar noll pardon. Till och med när den egentligen är besegrad framstår den som orädd och skräckinjagande. Sylvassa tänder blottas i ett känslokallt grin. Själv ser jag antagligen både gråtmild och mysglad ut.

3 kommentarer:

Tomi sa...

Tjena !
Skön sommar !
Kanske inte för stirr/smolt dock. Var och tittade vid Själsöbäcken 2/7, inte så mycket vatten men fullt av stirr och smolt i varierande storlekar ! Tillbaka på samma plats 1/8, bra vattenflöde efter regnen men i princip tomt på uppväxande öring ! Så är det väl i vår postfabricerade natur, vore inte så svårt att säkra vattenflödet även om det blir riktigt varmt i några veckor.
Hörde rapporter från östra sidan där bristen på vatten strandat en öring i 50-60cm klassen i en liten bäck. Måste ha varit en märklig syn !
Förhoppningar om ett gott höstfiske !

Anonym sa...

I den gäddkäften vill man inte fastna med handen./ PH

Nicka - fiskebloggaren sa...

PH - Näää, men ändå händer det ofta. :)

Tomi - jo, vätan är bra för öringen, så man får väl se det ljusa i det trista. Dessvärre är det mindre bra för fisket efter mer värmeälskande arter. Mycket av metet går förlorat i år, vilket är surt. Nu skulle vi bara haft lite fler vettiga våtmarker som fördelade vattenmängderna över lite längre tid.

Skitfiske åt oss alla!