2010-09-24

Gömslen som räddning

Jag hör att det pågår elände runt ön. Näten ligger som draperier i närheten av åarna. Vad fan, på ren svenska, är det med folk?  Låt öringarna leka, annars får vi inga nästa år, eller året därpå. Klä inte in kusten i dödsbringande nät. Men varför ropa för döva öron? Det enda som verkar funka är lagar, regler, kontroll och fysiska åtgärder. Etik- och moralsnack biter inte.Samtidigt hör jag talas om en svartmunnad smörbult som fångats i Visby hamn. Jahapp. En invasiv art har anlänt. Inte överraskande, men ganska olycksbådande. Just nu orkar jag inte fundera eller ilskna till alltför mycket, så jag gömmer mig bakom en ilsken gös på bortplan. Håll ställningarna! Var snäll. 

16 kommentarer:

Rickard Gustafsson sa...

Jag råkar vara den skyldiga när det gäller smörbulten Nicka! Verkar som dom sprider sig väldigt fort längst kusterna! Rapporterade in den till FIV i alla fall!

Var är du och fiskar gös?

// Rickard!

Nicka - fiskebloggaren sa...

Halloj Rickard. Ja, jag fick ett mejl från Nisse. Mycket intressant. Vi får höras lite framöver. Är tillbaka nu, men har varit på Sörmlandskusten och brottats med svårtrugade gösar.

Anonym sa...

Tjenna Nicka. Vart ute på kusten och sökt efter gädda i helgen. Såg många kustnära nät som låg och säkert fångade fisken jag var ute efter. Hur nära strand kanten får näten placeras? Såg ett nät som låg max 5 meter ifrån kanten.

Mvh Erik

Nicka - fiskebloggaren sa...

Halloj Erik. Ja, tyvärr får de lägga sina dödens garn nära stranden, så länge de är korrekt utmärkta (en dunk med telefonnummer är t ex INTE ok). Vi (Sportfiskarna bl a) har ju fajtats länge om att få till stånd ett förbud mot nät innanför tremeterskurvan på sjökortet. Det skulle gynna fisket och de lekvandrande fiskarna skulle ha fler fria passager. Om någon generation kanske kunskap, förstånd och omdöme förbättras. Men å andra sidan kanske det är för sent då ...

Anonym sa...

Okej. Mycket tråkigt att höra att nätet får läggas så nära stranden.
Är helt med på att nät inom 3meterskurvan borde stoppas. vad är det som stoppar det förslaget?
Hörde att gotland hade fått en del pengar att förbättra beståndet av gädda och abborre runt ön, har det arbetet satt igång?

Mvh Erik

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tyvärr är lagar och regler hinder just nu, men vi jobbar vidare.

Gäddprojektet är igång. Mer info kommer både här på bloggen och i andra forum framöver.

Celion sa...

Hej Nicka.

Vilka är det som kontrollerar att reglerna följs på Gotland? Är det kustbevakningen och/eller nån annan?

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej. Jo, i mån av tid Kustbevakningen och ett par tillsyningsmän, som dock inte är ute på heltid. Förhoppningen är att det blir fler framöver...

Anonym sa...

Såg i fredags vid fridhem att det lagts i nät precis från land på två ställen. Det är även inom område som spöfiskare brukar stå. Med tanke på att det bara är besor som krokas nu så blir man illa till mods när man ser det.

Vet inte med säkerhet men skulle gissa på att det är samma person som fiskar med nät oerhört ofta just i fridhem. Borde finnas någon rim och reson kan jag tycka. Skulle gissa på att det går att få upp rätt många öringar med nät i området så att sätta nät så pass ofta som den mannen gör borde innebära fångster som överstiger det normala hushållsbehovet.

Finns det något man kan göra för att påverka en sån sak eller är det bara att sucka och se på?

TOMI sa...

SATAN JAG BLIR SÅ JÄVLA FÖRBANNAD !
INGET HAR ÄNDRATS MED TIDEN,OCH SÅ SÄGER VI I SVERIGE ATT VI ÄR SÅ MILJÖVÄNLIGA OCH UPPLYSTA ! HÅLLER MED LAGSTIFTNING OCH HÅRDA EKONOMISKA STRAFF BORDE INFÖRAS,KANSKE OCKSÅ ETT HEDERLIGT GAMMALT ANGIVERISYSTEM DÄR DEN SOM TIPSAR OM VEM SOM GÖR DETTA FÅR EN ORDENTLIG BELÖNING AV LÄNSSTYRELSEN EL KOMMUNEN.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Anonym och Tomi - det är för jäkligt, men svårt att göra något åt så länge det är tillåtet. Det vi kan göra är att fortsätta höja våra röster för en vettigare fiskepolitik och informera folk och fä.

Jag tänker inte ge upp. :)

Jonatan sa...

Hej Nicka,

Jag har länge velat fiska karp här på Gotland. Vart ligger karpdammen? Måste man gå med guide för att få fiska där eller finns det fiskekort?

Mvh

Nicka - fiskebloggaren sa...

Mejla mig på måndag, Jonatan.

Jonatan sa...

Vad har du för email-adress?

Tomi sa...

Inte bara näten begränsar de kommande årens föryngring-årets oerhört torra och varma juli gick hårt åt bäckarna som torkade ut.

Anonym sa...

@Jonatan: nicka@hellenberg.se