2012-05-22

En smal sak

Med stigande vattentemperatur  är det inte överraskande. De vindsnabba pilarna från Atlanten spetsar in sig på oss, eller snarare på våra omgivande vattenmassor. Här ska de dominera och ta över. Vi letade efter något helt annat, men fann näbbgäddor. Rätt många, men inte överallt. Det är nog bara en rätt kort tidsfråga innan de faktiskt är nästan överallt.


De har en makalös förmåga att simma tätt bakom betet, slå med näbbarna och inte fastna. Eller så fastnar de lite för bra, snurrar, hoppar och trasslar in sig i linan. Det glittrar i vattnet och skuggorna blir fler och fler. Så sitter en av dem plötsligt fast. Vi roar oss en stund, herr Kenny och jag, men snart 
får det räcka. 

Lockar Belone belone är det läge nu och ett tag framåt. Varma dagar med lite vind samlas de gärna i grunda vikar, eller på hyfsat grunda flak nära land. Texta gärna intill de sandiga badstränder som snart är fulla med soldyrkande glassätare. Några stenar, lite växtlighet och värme. Näbbgäddorna kommer dit. Fiska med långsmala drag, använd gärna en liten trekrok (storlek 10, eller till och med 12-14) på en 6-10 cm lång tafs mellan draget och kroken. Nylon eller fluorocarbon i minst 0,40 mm dimension rekommenderas. Gärna mer. Den håller för lite små taggiga näbbgäddetänder och är dessutom hyfsat stel, vilket gör att kroken hamnar rakt bakom draget och krokar effektivt. Annars är risken att det ser ut som ovan. Vissa fastnar, vissa inte alls, eller lite hur som helst. Fiska med lätta grejor, så är det både en kul och smal sak att lura upp några Atlantpilar på besök.


Inga kommentarer: