2012-05-14

En titt i fabriken

Nu gick det timmar, dagar och dygn igen. Du kanske känner mig vid det här laget - visst fiskar jag. Mer än jag skriver här. Men öringarna brukar få vara ifred för mina krokar så här års. Jag ledsnar lite och känner inte alls något sug efter vadarbrallor och öringsgrejor när vindarna är för milda och ljuset för skarpt. Jag beger mig på annan jakt. Det är både fiskundersökningar och fiskeeskapader. jag återkommer i ämnet.


Låt oss ta en titt under ytan, på andra som gärna skyggar lite. I sportfiskarnas gäddfabrik pågår stordåd. Nykläckta, snabbt växande, rovgiriga små gäddungar vandrar ut, till en osäker framtid. Några kommer bli mat åt andra fiskar, åt fåglar eller på annat sätt förolyckas. Men andra komemr snart växa sig ännu större och snart vara reda att själva vandra tillbaka till våtmarken och yngla av sig. Mirakulöst. Vi gläds åt "våra" små gäddungar som är allt annat än tama eller domesticerade. 


Den ena efter den andra lilla gäddan ger sig av från våtmarken för att jaga större byten i havet. Mirakel, var ordet.


Jag ryser av välbehag när jag ser vad som kan ske om naturen får vara ifred, eller få en liten hjälpande hand från oss.


Foton nedan: Micke Söderman, Sportfiskarna.


2 kommentarer:

Tomi sa...

Ser mycket bra ut!
Själv tillbaka efter fiske ute på Atlanten i Norge,fisk,späckhuggare,val,örn osv omkring en. Trots all glädje går det inte att undgå att förnimma en mörk strimma av oro kring bestånden även där när svenskar,tyskar och andra drar upp romfisk i mängder dag ut och dag in.
Det är alltid roligare att se fiskevårds exempel i längden......
Klart att fiske är roligt också....

Nicka - fiskebloggaren sa...

Låter härligt med Norge, Tomi. Men visst får man en liten klump i halsen när det rovfiskas, eller överdrivs - även om vattnet skulle vara rikt och välmående.