2012-09-23

Fel rovfisk i motvinden

Det är något lurt. Ett par olika rapportörer säger samma sak. De där härliga, gröna, argsinta fiskarna som heter gädda dyker upp på överraskande platser. Inte bara som en liten ströhändelse, utan lite då och då. Det är oerhört kul. Berätta mer, om du råkar ut för samma sak. Om någon rovfisk är välkommen tillbaka så är det Esox Lucius

Överraskande och oväntat eftersom det rör sig om habitat som inte alls är typiska för gäddor. Hur som helst. Själv ser jag till att få med mig Josef på lite äkta gäddjakt. Det ger ett märkligt resultat. Vi driftar av några forntida hotspots, utan minsta tecken på liv. Vi gnetar mot tilltagande vind, regnstänk, vågdalar som kastar brackvatten över oss och allmän motvind. 
Josef kör på med beten i mindre storlek och det dröjer inte länge förrän det hugger. Inte alls gädda. Naturligtvis öring. Ytterligare en följer, ännu en fastnar. En är lekfärgad, men den andra en tjock, liten blanking, utan tanke på lekbestyr i höst - det kan garanteras.Det är kul med sprattel i spöt, men vårt uppdrag går i stöpet. Dessutom är nordanvinden nu så tuff och havet så upprört att det vore dumt att fortsätta försöka. Nya marker. På med vadarbrallor och ut på äventyr. Baske oss. Bara silvrigt här också. 14 grader i vattnet och huggvilliga blankfiskar till höger. Och till vänster. Nä, det här duger inte. Det är baske mig inte hösttemperatur ännu. Det ska väl bita lite mer i skinnet innan blanka fiskar biter. Ny plan. Tvärtomplan, kanske?


Nedersta bilden: Mobilfoto av Josef Andersson. 

3 kommentarer:

Henrik sa...

Ni har ett mindre helvete på Gotland ser jag. Som vanligt. Stackare.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Haha. Jodu. Det är knepigt. Funderar på att fly en stund.

Anonym sa...

Mycket smått och grått men härligt med spösprattel...nästa helg testar vi Ornö, kanske gädda krokas av då..// Jörgen