2012-09-14

Saknad och välkomst

Svalt. Friskt. Faktum är att jag saknat det här. De kalla vindarna mot huden. Hösten är rätt välkommen ändå, när nu sommaren ändå är förlorad. Just i den här bryttiden finns både problematik och utmaningar. Har du följt den här bloggen, eller om du känner mig, så vet du att jag lockas av åtskilliga arter, metoder och taktiska vägar. En favorit är abborren. I våra kustvatten  är den inte särskilt talrik, ja till och med sällsynt nu på 2000-talet. Men under ett par år har den synts till allt oftare på några få gynnsamma platser. I några få fall är de till och med rikligt förekommande. 

Innan kylan verkligen kommer är de här randiga taggfeningarna inte bara samlade på enstaka åtkomliga platser, utan också matfriska och huggbenägna.

Men lika plötsligt som de kan dyka upp och attackera, lika rappt är de försvunna. Några små, försiktiga ryck ger indikationer om att de ingalunda har upphört att existera. Men väderomslaget, vindriktningen, strömmen, eller något annat, har fått dem på kinkigare humör. Lite långsamt dropshot-fiske med små jiggar löser knutarna. Gulp! i snålt tilltagen storlek verkar smaka extra gott. Konstigt, eftersom vi människor tycker att den doften får apa att lukta sockerkaka. 
Men glädjande är det. Abborre på jiggspö är en livlig och skojig upplevelse. Hittar du den spralliga, sommarstarka abborren, så ta gärna en matfisk eller två. Men överdriv inte. Det är ingen outsinlig källa. Fiskar du i sötvatten? Kolla fiskekort och fiskeregler! Och ta med en extra tröja och en mössa. Hösten besöker oss allt oftare.

4 kommentarer:

Anonym sa...

är du ute något nicka? tänkte på öring.... vet också att du inte skriver på facebook medan andra skryter om fiske man kanske inte ska ta på stort allvar hela tiden. men det vore kul att läsa lite här

/// andy

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej!
Jag fiskar en del. Fattas bara. Men av olika skäl har jag inte bloggat så mycket.

Och som du antyder är jag inte mycket för att berätta om varenda fisk, fångst, eller idé jag har, på facebook eller liknande. Den främsta anledningen är att jag tycker att infon sprids lite för snabbt till fel forum. Sen finns det, som sagt, fler skäl... :)

Men när det gäller just öringsfisket är det inget jag prioriterar så här års. Det finns många anledningar till det också, men det handlar ju bland annat om att annat fiske lockar mig mer. Öringsfisket är roligare när det biter lite i skinnet, tycker jag. En stor mängd lekfisk i omlopp så här års gör också att jag tycker att det finns anledning till att ta det lite lugnt med öringsjakten, i vissa områden. Men det viktigaste av allt är nog att alla respekterar förbudszonerna när de nu inträder den 1 oktober.


Micke sa...

måste du hålla en abbore på detta svinaktiga sätt ????????????? jag bara undrar

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej "Micke" med de hundra frågetecknen. 1. Den ena bilden är vinklad, så det är ingen fara där. 2. På de andra bilden stödjer jag fisken och greppar bara munnen för att öppna den. Således: ingen fara. Och i värsta fall: en abborre gick åt och blev mat (nu var det INTE så här). Med andra ord: lugnt och fint. Har du något trevligt att inflika med också?